enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma

Tıp dergilerinden nükleer silahsızlanma
4 Ağustos 2023
55
A+
A-

Tüm dünyadan yüzden fazla tıp dergisi, nükleer silahsızlanma sonuçlarında bulunan ortak bir makale yayınladı.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’n DW, AFP kaynaklı haberine göre, Gruplar Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitBritish Medical Journal, Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine gibi prestijli tıp dergilerinin bulunduğu yüzden fazla tıp dergisi, Ağustos sayılarında ortak bir makale yayınlıyor.

Dünyada nükleer felaket tehlikesinin “Büyük olduğu ve artmaya da devam ettiği” belirtilen belirtilere devletlere nükleer silahları yok etme denetimlerinde bulunularak, “Nükleer silahlara sahip ülkeler, onları bizi yok etmeden nükleer cephaneliklerini yok etme” ifadelerini barındırıyor.

Fransa'nın 1971'de Mururoa mercan Adasında yaptığı nükleer denemenin ardından patlamanın saklandığı bulut
[Fransa’nın 1971’de Mururoa mercan Adasında yaptığı nükleer denemenin ardından patlamanın saklandığı bulut]

Sınırlı bir nükleer savaş bile milyonlarca alabilir

Makalede nükleer silah kullanılması, “İnsanlık açısından felaket” olacağı belirtildi. Dünyada bulunan 13 bin nükleer silahtan sadece 250’sinin kullandığı “sınırlı” bir nükleer savaş dahi 120 milyon insanın ölümüne neden olacağı ve bunun ayrıca küresel iklimin göçü bozup nükleer kirliliğe yol boyunca yaklaşık 2 milyar kişinin hayatını kaybetmesinin neden olacağı gaza da yer aldı.

Makale The British Medical Journal Genel Yayın Direktörü Kamran Abbasi, International Nursing Review Genel Yayın Direktörü Parveen Ali, Medical Journal of Australia Genel Yayın Direktörü Virginia Barbour, JAMA Genel Yayın Direktörü Kirsten Bibbins-Domingo, Dutch Journal of Medicine Genel Yayın Direktörü Marcel Olde Rickert, The Lancet Genel Yayın Yönetmeni Richard Horton gibi 18 yöneticinin imzasını taşıyor.

Dünya Tıp Editörleri Birliği’nden Chris Zielinski, yayınlanan ortak makaleyi “olağanüstü bir gelişme” olarak nitelendirdi. Söz konusu tıp dergilerinin rekabet halinde olduğunu ve özel içerikler için birbirleriyle mücadele ettiklerine dikkat çeken Zielinski buna benzer bir ortak içinde buluşulabilmiş olduğunu vurgulayarak, “Tüm bu önde gelen dergilerin mevcut nükleer krizin aşırı önemini vurgulayan başyazıyı yayınlama konusunda anlaştı” dedi.

“Nükleer savaş tehdidi ciddiye alınmalı”

Makalenin yazarlarından Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Hekimler örgütü eski başkanı Ira Helfand, “Nükleer savaş ihtimalinin gerçek olduğu üstün derecede tehlikeli bir anla karşı karşıyayız” diye konuştu. Helfand, eski Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Ukrayna’nın Rus topraklarına karşı saldırı başlatması halinde nükleer silah kullanma tehdidinde bulunmasını hatırlattı.

Helfand “Bu tehditlerin gerçek mi olduğunu yoksa insanları korkutmak için mi ortaya çıktığını bilmek ama ben onları çok ciddiye alacaklarını” dedi. Japonya’nın da Kuzey Kore’nin ulusal güvenliğine “daha önce hiç olmayacağı kadar” tehdidi oluşturduğunu açık hatırlattı.

Gazeteci* Tuba Nur TÜRKELİ

***

Yazar hakkında

4.08.1989 yılında Almanya’nın başkenti Berlin kentinde dünyaya geldi. Liseye kadar Almanya’da okudu. 2009-2013 yılları arasında Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde gerçekleştirdi.

2014-2017 yılları arasında Yüksek Lisans eğitimini Almanya’nın Nürnberg kentinde Friedrich-Alexander-Üniversitesi’nin Beşeri/Sosyal Bilimler ve Teoloji Fakültesi’nde uzmanlık alanı olarak Siyaset Bilimini seçtiği Ortadoğu Çalışmaları bölümünde tamamladı.

Çeşitli kuruluşlarda mesleğiyle ilgili staj ve çalışma imkanı buldu. NSU terör örgütüyle ilgili yaptığı, haber ve araştırmaları birçok medyada yer aldı.

Bir dönem T.C Berlin Büyükelçiliği’nde de staj yaptı. Anadil seviyesinde Almanca ve iyi derecede İngilizce biliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.