enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
06:33 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
06:32 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
06:28 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
06:15 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
00:06 AK Parti’ye katılımlar sürüyor
00:05 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, gündeme dair açıklamalarda bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SNP lideri seçilen Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor

SNP lideri seçilen Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman başbakanı olmaya hazırlanıyor
28 Mart 2023
63
A+
A-

İskoçya’da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi (SNP) Müslüman aday Hamza Yusuf’u yeni lideri olarak seçti.

Pakistan kökenli 37 yaşındaki Yusuf, İskoçya’nın beyaz olmayan ilk başbakanı olarak görev yapmaya hazırlanıyor.

Halen İskoçya Sağlık Bakanı olarak kabinede görev yapan Yusuf, Nicola Sturgeon’un yerine geçmek için girdiği yarışta diğer iki İskoç milletvekilini geride bırakmasının ardından yaptığı konuşmada İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.

Rakipleriyle olan yarışın geride kaldığını vurgulayan Yusuf birlik mesajı vererek, “Artık Hamza takımı, Ash takımı ya da Kate takımı değiliz, biz tek bir takımız. İskoçya’ya bağımsızlık getirecek ekip ve nesil biz olacağız.” diye konuştu.

Yusuf, parti liderliği için aday olan rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan’a karşı en güçlü ve deneyimli aday olarak gösteriliyordu.

Andrew Milligan/AP
[Hamza Yusuf, rakibi Ash regan (solda) ve Kate Forbes’u (sağda) yenerek SNP’nin yeni lideri seçildi Andrew Milligan/AP]

Yüzde 70 katılımın sağlandığı liderlik seçimlerinin ilk turunda rakipleri Ash Regan’ı eleyen Yusuf ve Kate Forbes ikinci turda yüzleşti. 72 bin seçmenin yüzde 52 oyunu alan Yusuf, yüzde 48 oy alan Forbes’u eleyerek partinin yeni lideri oldu.

Yusuf’un salı günü İskoçya parlamentosunda yapılacak oylamada başbakan seçilmesi bekleniyor. Beklenmedik bir şekilde istifa eden eski liderin liberal sosyal görüşlerini paylaşan Yusuf,  “Sturgeon’ın devamı” olarak görülüyor.

Andrew Milligan/AP
[Hamza Yusuf’un annesi ve babası Edinburg’daki Murrayfield Stadumu’nde liderlik yarışını kazanan oğullarının konuşmasını dinledi Andrew Milligan/AP]

Bağımsızlık konusu

Yeni lideri bekleyen zorlu görevlerin başında beş haftadır yaşanan liderlik mücadelesinin yıprattığı partiyi birleştirmek ve İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığı için yürüttüğü kampanyaya yeniden enerji kazandırmak bulunuyor.

İskoç seçmenler 2014 yılında yapılan ve nesilde bir kez alınacak bir karar olarak lanse edilen referandumda Birleşik Krallık’ta kalmayı destekledi. SNP, özellikle Brexit sonrasında durumun değiştiğini ileri sürerek yeni bir oylama istiyor.

Ancak Londra’daki merkezi hükümet buna izin vermeyi reddetti ve Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi İskoçya’nın Londra’nın onayı olmadan bir oylama yapamayacağına hükmetti.

Bağımsızlık için ihtiyatlı davranacağının sinyallerini veren Yusuf, bu konuda “yerleşik ve sürekli” bir çoğunluk oluşturmak istediğini ifade ediyor. Anketler şu anda İskoç seçmenlerin bu konuda neredeyse eşit oranda bölündüğünü gösteriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.