enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransız siyaset bilimci: Pençe-Kılıç Harekatı, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının gereğidir

Fransız siyaset bilimci: Pençe-Kılıç Harekatı, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının gereğidir
29 Kasım 2022
570
A+
A-

Advertisement

Fransız siyaset bilimci ve Paris Jeopolitik Araştırmalar Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde başlattığı Pençe-Kılıç Harekatı’nın ülkenin meşru müdafaa hakkının gereği olduğunu ve uluslararası hukuka aykırılık teşkil etmediğini söyledi.

TRT Haber'in zirvedeki yeri değişmedi - Son Dakika HaberleriTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘TRT Haber’ kaynaklı haberine göre, Saint-Prot, 13 Kasım’da İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının akabinde Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 20 Kasım’da başlatılan Pençe-Kılıç Harekatı’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla terör örgütü PKK/YPG’ye karşı Pençe-Kılıç Harekatı kapsamında operasyonlarının başlatıldığını belirten Saint-Prot, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği’nin (AB) terör listesinde yer alan PKK’nın 1984’ten bu yana Türkiye’de toplumsal düzeni tehdit ettiğini dile getirdi.

Saint-Prot, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “terörle mücadele harekatları için kimseden icazet almayacaklarına” ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, ABD, Rusya ve Çin’de olduğu gibi ülkelerin “hayati çıkarları tehlikede olduğu durumlarda” harekete geçtiklerini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hakkında Bilgiler; ABD Bayrağı Anlamı, 2022 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı - Son Dakika Milliyet

“ABD’nin sessiz kalması korkunç bir körlük”

Saint-Prot, ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin çoğunun oluşturduğu Batı kanadının, Rusya-Ukrayna Savaşı’na odaklanmışken Türkiye’nin, “bu ülkelerinin önceliğinin Rusya’yı Avrupa’da engellemek mi yoksa PKK’yı desteklemek mi olduğu” sorusunu sorarak meselenin özüne indiği değerlendirmesini yaptı.

Fransız Siyaset Bilimci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, müttefiklerinden Türkiye’yi meşru endişelerinde haklı bulmalarını beklediğinin altını çizdi.

Saint-Prot, “Türkiye’nin güçlü bir unsuru olduğu NATO’da, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere ortaklarının bölgedeki istikrarı baltalayacak saldırıları kınayacakları açıklamalarına rağmen Ankara’nın endişelerine yeterince kulak asmadığı” yorumunu yaptı.

“PKK ve suç ortakları, bölge istikrarını tehdit ederken; ABD’nin sessiz kalması korkunç bir körlük” diyen Saint-Prot, ABD’nin terör listesine almasına rağmen yakın zamanda İstanbul’daki saldırının da faili olan terör örgütü PKK’yı bir taraftan da desteklemesinin oluşturduğu çelişkiye dikkati çekti.

Rusya'dan 'Türkiye' açıklaması: Suriye'de kara operasyonu gerilimi tırmandırır

Rusya, ABD ve Avrupa’nın aksine Türkiye’nin endişelerini anlıyor

Saint-Prot, Rusya’nın Türkiye ile samimi ilişkilerini korumak istemesinin yanı sıra Biden ve Batılı müttefiklerinin aksine Ankara’nın bölgedeki ağırlığını kabul ettiğinin ve Türk milletine saygı duyan bir tavır aldığının altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 8 Haziran’da Ankara’ya yaptığı ziyarette, Moskova’nın ABD unsurlarınca kontrol edilen bölgelerde, Türkiye’ye yönelik tehditler konusunda Ankara’nın endişelerini anladığına ilişkin açıklama yaptığını hatırlatan Saint-Prot, Erdoğan’ın “PKK/YPG tarafından kontrol edilen bölgelere müdahale edilmedikçe Türkiye’nin kendini güvende hissetmeyeceğini” söylediğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sınırlarında terör örgütlerini barındırmamaya yönelik politikasının tutarlı ve vatanseverliğin bir gereği olduğuna işaret eden Saint-Prot, “Türkiye’nin PKK terörüne müdahalesi, Ankara’nın olduğu kadar uluslararası toplumun da çıkarınadır” dedi.

Charles Saint-Prot, Fransa’nın, “Erdoğan’ın 2014’te sunduğu Suriye ile Türkiye arasında tampon bölge oluşturma planını” Barack Obama yönetimindeki ABD’nin aksine desteklediğini kaydetti.

[UHA Haber Ajansı, 29 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.