enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:56 “İBB borsası” iddialarına adı karışan avukat Mücahit Birinci, AK Parti üyeliğinden istifa etti.
10:38 Kamu çalışanlarının ülke genelinde yaptığı bir günlük iş bırakma eylemi, İZBAN seferlerini de etkiledi…
10:16 Her üç ölümden biri kalp-damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor: Risk faktörlerine dikkat!
09:51 ABD’li şarkıcı Madonna, Gazze’deki çocukların yaşadığı insani krizle ilgili Papa 14. Leo’ya bölgeye gitme çağrısında bulundu
07:10 Şok şok şok. Denk’te Büyük Deprem: Yönetim Kurulu istifa etti, kaptanlık Kuzu’da
00:57 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcilerini firmanın Lalahan tesislerinde ağırladı.
00:54 Eğitime yönelik sigortalara ilgi artıyor
00:51 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
00:40 Son dönemlerde elektronik imza sahteciliği ile tapularda dolandırıcılık vakaları hızla artıyor!
00:39 Gazeteci Özlem BAY’ın Özel “Haber Ajandası”: İstanbul’un ‘Yeşil Soylulaştırma’ Gerçeği
00:31 Dünyanın en ünlü piyano virtüözü MAKSIM, Dünya Turnesi’nin duraklarından biri olan İstanbul’a geliyor!”
00:28 Aon, 2025 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı
00:22 Nobel ödüllü 23 ekonomi profesöründen, İsrail hükümetine Gazze konusunda çağrı yapan bir mektup kaleme aldı.
00:17 Zengezur Koridoru’ndan Trump Rotası’na Güney Kafkasya’da Barış!
00:12 Kentsel dönüşüm projelerinde güvenlik ve tasarruf için doğru pompa seçimi şart
00:09 TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025’in üçüncü enflasyon raporunu paylaştı
18:50 Bugün Kocaeli İçin Ne Kadar Geç Kalındı? Kocaeli’nin Deprem Gerçeği Yok Sayılıyor!
18:18 Yine Hakem Kararları…!!!
10:59 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
10:02 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya Türklerinden Yunanistan’ın yeni müftülük yasasına tepki

Batı Trakya Türklerinden Yunanistan’ın yeni müftülük yasasına tepki
4 Ağustos 2022
908
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ATİNA – UHA HABER / İskeçe Seçilmiş Müftülüğü, müftülüklerin işleyişiyle ilgili Yunanistan Parlamentosunda onaylanan yeni yasal düzenlemeye şiddetle karşı olduklarını ve Batı Trakya Türk azınlığının kendi müftüsünü seçme hakkını görmezden gelen bu yasayı kınadı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, İskeçe Seçilmiş Müftülüğünün internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, söz konusu yasal düzenlemenin “kabul edilemez” olduğu vurgulandı.

Söz konusu düzenlemenin, yıllarca verdikleri mücadeleye karşı müdahale niteliği taşıdığına işaret edilen açıklamada, başta Lozan Anlaşması olmak üzere din özgürlüğü müktesebatını içeren uluslararası anlaşmalarla da bağdaşmadığı kaydedildi.

Açıklamada, Yunanistan devleti ve hükümetinin çeşitli bahanelerle azınlık okullarını kapatma girişimlerine atıfta bulunularak, söz konusu girişimlerin insan hakları ve çoğulcu demokrasinin hilafında eylemler olduğunun altı çizildi.

“Mücadelemize karşı yapılan tüm müdahaleleri dile getirmekten vazgeçmiyoruz”

Söz konusu düzenlemede Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığın kendi müftülerini seçme hakkı konusunda herhangi bir iyileştirme yapmadığına dikkat çekilen açıklamada, “İskeçe Müftülüğü olarak söz konusu yasayı şiddetle kınıyor ve haklı mücadelemize karşı yapılan tüm müdahaleleri dile getirmekten vazgeçmiyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, merhum İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’nin vefatından birkaç gün sonra 22 Temmuz’da, Batı Trakya’daki müftülüklerin işleyişine ilişkin tasarının Yunanistan Parlamentosuna sunulduğu anımsatıldı ve şunlar yer aldı:

Lozan Antlaşması’na göre, Batı Trakya Türk azınlığının kendi müftüsünü seçme hakkı bulunuyorken Yunanistan, azınlığın seçtiği müftüleri resmi olarak tanımamaktadır. Müftülüklerle ilgili meclise yeni sunulan yasa tasarısında da müftüleri seçme hakkı ele alınmamış, bir kez daha bu hak gasbedilmiştir.

[UHA Haber Ajansı, 04 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.