enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Alman meclisi aşı zorunluluğuna “hayır” dedi

Alman meclisi aşı zorunluluğuna “hayır” dedi
8 Nisan 2022
597
A+
A-

Kasaba Doktoru

BERLİN – UHA HABER / Alman meclisinde yapılan oylamada koalisyon partilerinden vekillerin hazırladığı ve 60 yaş üzerine aşı zorunluluğunu öngören tasarının yanı sıra muhalefetin sunduğu önergeler de reddedildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Almanya’da uzun zamandır devam eden tartışmaların ardından Alman meclisinde Covid-19’a karşı aşı zorunluluğunu destekleyen ve buna karşı çıkan tasarı ve önergeler oylamaya sunuldu.

Almanya’da koalisyon ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) bazı milletvekillerinin üzerinde uzlaşma sağladığı 60 yaş üzerindekilere koronavirüs aşısı olma zorunluluğu öngören yasa tasarısı reddedildi.

Yapılan oylamada 296 milletvekili lehte, 378’i tasarının aleyhinde oy kullandı. Oylamada 9 milletvekili ise çekimser kaldı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sonbaharda korona vaka sayılarının artması ihtimaline karşı önlem olarak aşı zorunluluğunu savunuyordu. Ancak koalisyon ortakları SPD, Yeşiller ve FDP arasında görüş ayrılıkları bulunması nedeniyle hükümet parlamentoya konuya ilişkin yasa tasarısı sunmadı. Üç parti de aşı zorunluluğu konusunda etik soruların bulunduğuna işaret ederek, farklı partilerden milletvekillerinin farklı tasarılar sunmasının önünü açmıştı. Hür Demokrat milletvekilleri arasında aşı zorunluluğuna karşı çıkanların bulunması nedeniyle de koalisyon partileri meclisteki oylamada çoğunluğu kaybetti.

Uzlaşı da yetmedi

18 yaşından itibaren aşı zorunluluğunu savunanlar ile aşının 50 yaşından itibaren zorunlu olması gerektiği görüşünü benimseyen SPD, Yeşiller ve FDP’den iki grup milletvekili uzlaşma sağlayarak aşı zorunluluğunu 60 yaşın üstüne çeken yeni bir tasarı sundu. Perşembe günü oylamaya sunulan ve reddedilen tasarı 15 Ekim 2022 tarihine kadar 60 yaş üzerindekilerin aşı olduğunu veya Covid-19 geçirdiğini belgelemesini öngörüyordu. Tasarı ayrıca 18 ile 59 yaş arasındakilerin de aşı konusunda bilgi almasını zorunlu kılıyordu.

Almanya’da aşı kampanyasının yavaş ilerlemesi üzerine Başbakan Scholz ile eyaletlerin başbakanları geçen yılın sonunda aşı zorunluluğu getirilmesi konusunda mutabık kalmıştı. Almanya’da halen nüfusun yüzde 76’sının temel koruma sağlayan iki doz aşı olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, 18 yaştan itibaren aşı zorunluluğunu savunuyordu.
Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, 18 yaştan itibaren aşı zorunluluğunu savunuyordu.Fotoğraf: Michael Kappeler/dpa/picture alliance

Mecliste tartışma yarattı

Federal Meclis’te aşı zorunluluğunu destekleyen ve reddeden tasarıların ele alındığı oturum hararetli tartışmalara sahne oldu.

60 yaş üzerindekilere aşı zorunluluğu öngören tasarıyı savunan vekiller, sonbahar aylarında koronavirüs vaka sayılarında yeniden artış yaşanabileceği uyarısında bulunarak, buna karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Aşının zorunlu olmasına karşı çıkanlar ise bunun temel haklara müdahale olduğunu belirterek, yeni bir korona dalgası yaşanıp yaşanmayacağının belirsiz olduğunun altını çizdi.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, mecliste yaptığı konuşmada 60 yaş üzerindekiler için aşı zorunluluğu getirilmesini öngören tasarıyı savundu. Lauterbach, konuşmasında muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) grubuna çağrıda bulunarak, 60 yaş üzerine aşı zorunluluğu öngören tasarıyı kabul etmelerini istedi. Böylelikle ekim ayında günde 200 ile 300 kişinin Covid-19 nedeniyle ölmesinin engelleneceğini savunan Lauterbach, “Bunu kabullenmek istiyor muyuz?” diye sordu.

Aşıya ilişkin diğer önergeler de reddedildi

Söz konusu tasarıya destek vermeyen muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) aşı kayıt sistemi ve önlem amaçlı aşı yasası hazırlanmasını öngören ayrı bir önerge sundu. CDU/CSU’nun önergesi de 172’ye karşılık 497 oyla reddedildi. Oylamada 9 vekil ise çekimser oy kullandı.

Hür Demokrat Partili Wolfgang Kubicki’nin öncülüğünde farklı partilerden vekillerin imzası ile sunulan  önerge ise aşının zorunlu olmasını reddederken, aşı için tanıtım yapılmasını öngörüyordu. Bu önerge de 85’e karşı 590 oyla reddedildi, 12 vekil de çekimser kaldı.

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi de koronavirüse karşı aşının zorunlu olmasını reddeden bir önerge sunmuştu.

EK Kaynaklar *dpa, Reuters

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 08 Nisan 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.