enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Erdoğan’dan Putin’e liderler zirvesi teklifi

Erdoğan’dan Putin’e liderler zirvesi teklifi
18 Mart 2022
608
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

ANKARA – UHA HABER / Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna için düzenlenecek bir zirveye ev sahipliği yapma teklifini yineledi. Ukrayna’da temaslarda bulunan Çavuşoğlu da ateşkes umudunun arttığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna krizine çözüm için zirve teklifini yineleyerek Rusya ve Ukrayna liderlerini Türkiye’de ağırlayabileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan “bazı konular üzerinde uzlaşıya varmanın liderler düzeyinde görüşmeler gerektirebileceğine” işaret etti ve bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i İstanbul veya Ankara’da misafir etmeyi teklif etti.

Açıklamada Erdoğan’ın savaşın “hiçbir tarafa fayda sağlamayacağı ve diplomasiye fırsat verilmesi gerektiğini” söylediği aktarılırken, sahadaki insani durumun gözetilerek kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi durumunda uzun soluklu çözüm yolunun açılacağını belirttiği ifade edildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden müspet sonuç alınmasını can-ı gönülden arzu ettiğini dile getirdi” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Lviv kentinde Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba ile görüştü.Çavuşoğlu: Ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba ile görüştü.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba Ukrayna’nın Lviv kentinde görüştü.

Bu görüşme, Çavuşoğlu’nun Çarşamba günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, savaşlarla ilgili kesin bir yorumda bulunmanın zor olduğunu ancak gerçekleştirdiği iki görüşmenin neticesinde “ateşkes umudunun biraz daha arttığını” söyledi.

Çavuşoğlu, “Temennimiz, önce Mariupol’da acil bir insani ateşkesin sağlanması, sonra da tüm Ukrayna’da savaşın sona ermesi ve ateşkesin kalıcı bir şekilde tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesi” dedi.

Putin ile Zelenskiy arasında yapılacak bir liderler görüşmesinin zeminin hazırlanması gerektiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, “Yakınlaşma olduğunu gördüğümüz konularda bir anlaşma zemini olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var” diye konuştu. Çavuşoğlu, görüşmenin olası tarihi üzerine gelen soruyu “Görüşmenin ne zaman olacağına dair bir tahminde bulunmak zor. Çünkü iki liderin de buna hazır olması lazım” diyerek yanıtladı.

Ukrayna'nın Mariupol kentinde bir kadın bombalar nedeniyle tahrip olmuş bir binanın yakınından geçiyor.

Ukrayna’nın birçok bölgesinde Rus birliklerin saldırısı devam ederken, siviller özellikle çatışmaların yoğun olduğu Mariupol’den ayrılmaya çalışıyor.

“Ukrayna’dan P5+Türkiye+Almanya teklifi”

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itirazının bulunmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Kolektif Güvenlik Anlaşması konusunda Ukrayna’nın bir teklifi oldu: P5 (Birleşmiş Milletlerin Güvenlik Konseyi’nin daimi beş üyesi) + Türkiye ve Almanya. Dün Moskova’da yaptığım temaslarda Rusya Federasyonu’nun buna bir itirazının olmadığını, böyle bir teklifi kabul edebileceklerini gördüm” ifadesini kullandı.

Türk vatandaşlarının tahliyesi

Bakan Çavuşoğlu, “Bu zor dönemde vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik büyük ölçüde” diyerek Ukrayna’nın da destekleriyle 15 bin 200 Türk vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini, çatışmaların yoğun olduğu Ukrayna’nın doğusundaki Mariupol bölgesinde ise 100’den fazla Türk vatandaşının bulunduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre 24 Şubat’ta başlayan Rus saldırıları sonrasında 3 milyona yakın kişi Ukrayna’yı terk ederken, 2 milyona yakın kişi de ülke içinde yerlerinden edilmiş durumda.

[UHA Haber Ajansı, 18 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.