enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel: Nükleer enerjiden çıkış doğru karardı

Merkel: Nükleer enerjiden çıkış doğru karardı
18 Kasım 2021
308
A+
A-

UHA HABER / Almanya Başbakanı Angela Merkel, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta yönetimi sırasında alınan nükleer enerjiden çıkış kararının doğru olduğunu söyledi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta nükleer enerjiden çıkmakla ülkesinin doğru olanı yaptığını söyledi. “Elbette kömürden ve nükleer enerjiden vazgeçerek şimdi enerji dönüşümünü başarmak gibi iddialı ve çetin bir ödevle karşı karşıya olduğumuz doğrudur” diyen Merkel “Ancak bunu doğru yaparsak ülkemizin bunun karşılığını alacağı da bir o kadar doğrudur” ifadelerini kullandı.

Merkel, iklim değişikliğiyle mücadele nedeniyle yatırımcılarda nükleer enerjiye yeniden büyük bir ilgi oluşmasını beklemediğini söyledi. Fransa’da enerji şirketlerinde devletin payının büyük olması nedeniyle durumun farklı olduğunu söyleyen Merkel, nükleer santrallere özel yatırımların dünya genelinde sınırlı olduğunu belirtti. Merkel “İnşaat halindeki reaktörlerde sık sık masraf artışları ve gecikmeler yaşanıyor” dedi. Radyoaktif atıkların kalıcı olarak nerede depolanacağı sorusuna net bir yanıt verilemediğine dikkat çeken Merkel, “Nükleer enerjinin kilovatsaatlik birim fiyatı offshore rüzgar enerjinin birim fiyatından daha düşük değil” dedi.

“Çin ile bağlantıyı kesmek bize zarar verir”

Merkel mülakatta Avrupa ile Çin arasındaki ilişkilere dair de önemli açıklamalar yaptı. “Almanya ve Avrupa Birliği’nin Çin ile işbirliğinden yanayım” diyen Merkel “Birbirimizden öğrenebiliriz. Bağlantının tümüyle kopmasını doğru bulmuyorum, bu bize zarar verir” diye konuştu. Avrupa Birliği’nin Çin ile bazı işbirliklerine fazla tarafsız dahil olduğunu söyleyen Merkel “Bugün haklı olarak daha yakından bakılıyor” dedi.

Avrupa Birliği ile Çin arasındaki başlıca sorunlardan birinin fikri mülkiyet haklarıyla ilgili olduğuna işaret eden Merkel, buna karşın araştırma geliştirme alanındaki işbirliğinin kesilmemesi gerektiğini belirtti.

İnovasyonun önemini vurguladı

Almanya’daki refahın inovasyon potansiyeline ve başarısına bağlı olduğunu söyleyen Merkel, Çin’deki teknolojik ilerlemelere ilişkin “Eğer Batı demokrasileri, yani en başta ABD ve AB, geleceğin branşlarının çoğunda öncü olamasalardı gerçekten büyük sorunlarla karşılaşırdık” dedi. Merkel, Yapay Zeka gibi yeni teknolojilerin demokrasilerde etik ölçülere göre geliştirilmesi gerektiğini belirterek “O yüzden bu tür alanlarda önde olmamızı arzuluyorum” diye konuştu. Ancak halihazırda Avrupa’nın kuantum bilgisayarları ve yapay zeka konusunda önde olmadığını belirterek “Çin ve birçok alanda ABD çok daha iyi durumda” dedi.

Almanya’nın inovasyon sıralamasında en üst grup içerisinde yer aldığını belirten Merkel, yapay zeka, ilaç araştırmaları ve biyolojik bilimlerde ise ülkesinin daha iyi hale gelmesi gerektiğini söyledi. “Sert düzenlemeler nedeniyle, biyolojik bilimler gibi geride kaldığımız bazı branşlar var” diyen Merkel, Almanya’nın kuantum fiziği, iklim araştırmaları, fizik, kimya, lazer, nano ve robotik araştırmalarında ise iyi durumda olduğunu belirtti.

[UHA Haber Ajansı, 18 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.