enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden’dan Çin’e insan hakları uyarısı

Biden’dan Çin’e insan hakları uyarısı
17 Kasım 2021
389
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / ABD Başkanı Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi ilk sanal zirvesini gerçekleştirdi. Biden’ın görüşmede Çin’deki insan hakları durumunu gündeme getirdiği bildirildi. Şi ise “gerginlikten kaçınma” çağrısı yaptı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ilk kez bir sanal zirvede bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın görüşmede Çin’deki insan hakları durumunu gündeme getirdiği bildirildi.

Biden’ın özellikle Çin’in Sincan’daki Uygur azınlığa yönelik tutumundan, Hong Kong’daki demokrasi hareketinin bastırılmasından ve genel olarak ülkedeki insan hakları durumundan duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada, ABD Başkanı’nın “Amerikalı çalışanların ve Amerikan sanayisinin Çin’in adil olmayan ticaret ve ekonomi uygulamalarından korunması gerektiğini” de açıkça dile getirdiği ifade edildi.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, görüşmede Tayvan sorunu da gündeme geldi. Biden’ın görüşmede ABD’nin Pekin yönetiminin ülkenin meşru temsilcisi olarak kabul edildiği “tek Çin politikasına” bağlı kalmaya devam edeceğini ancak ABD’nin “Tayvan’ın statüsünü tek taraflı olarak değiştirmeye” veya Tayvan’daki istikrar ve huzuru bozmaya yönelik girişimleri reddettiğini söylediği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Biden’ın ABD ile Çin arasındaki rekabetin “çatışmaya dönüşmemesinin” güvence altına alınmasının sağlanması gerektiğini belirttiği ve bu nedenle iletişim kanallarının açık tutulmasını istediği kaydedildi. Görüşmenin “saygı dolu bir çerçevede ve açık bir şekilde” yürütüldüğünü açıklayan Beyaz Saray, görüşmenin 3,5 saat ile tahmin edilenden daha uzun sürdüğünü duyurdu.

Şi’den gerginlik uyarısı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ise görüşmede ABD Başkanı Biden’ı “gerginliğin tırmandırılmasına” karşı uyardığı belirtildi. Çin devlet medyasında yer alan haberlere göre, Şi “Çin-ABD ilişkilerinin rotadan ve kontrolden çıkmasını engellemek için her iki tarafın da görüş ayrılıkları konusunda yapıcı bir tutum benimsemesi” çağrısı yaptı. Görüş ayrılıklarının normal olduğunu vurgulayan Şi’nin, “Çin doğal olarak egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma menfaatlerini korumak zorundadır” dediği bildirildi.

Çin medyasında yer alan haberlere göre, Şi görüşmede ABD’nin Tayvan’daki bağımsızlık hareketlerini desteklemesini”ateşle oynamaya” benzetti. Medyada Şi’nin, “ABD’deki bazı insanlar Çin’i kontrol almak için Tayvan’ı kullanma eğiliminde” sözlerini kullandığı belirtildi. Şinhua haber ajansında yer alan habere göre Şi, “Bu eğilim çok tehlikeli ve ateşle oynamaya benziyor ve ateşle oynayanlar yanar” dedi.

İlk kez sanal bir görüşme gerçekleştiren iki lider üçüncü kez bir araya geldi.

EK Kaynaklar *dpa, AFP

[UHA Haber Ajansı, 17 Kasım 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.