enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız: İklim değişikliği kurumsal ve düşünsel değişimi gerekli kılıyor

SPD Başkanı Yıldız: İklim değişikliği kurumsal ve düşünsel değişimi gerekli kılıyor
14 Ekim 2021
463
A+
A-

UHA HABER / İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, “İklim değişikliği ulusal güvenlik sorunudur. Kurumsal altyapının  düzenlenmesi şart. İklim Yasası da hızla ele alınmalı” dedi.

Mustafa Kemal AtatürkSPD Başkanı Dursun Yıldız,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isminin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilmesi ve 2 genel müdürlüğün Tarım ve Orman Bakanlığından alınarak  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlanması konusunda basının sorularını yanıtladı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığının adının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirilerek, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olan Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün de bu yeni oluşumun uhdesine dahil edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberBu yeni yapılanmanın öncelikle ortaya çıkardığı husus değişime olan ihtiyaçtır. Bu sürecin olumsuz etkilerini azaltmak için düşünsel ve kurumsal olarak radikal değişim ve dönüşümlere ihtiyacımız var. Mevcut kurumsal altyapımızın ve yönetim anlayışımızın  iklim değişikliği etkilerine göre yeniden düzenlenmesi ihtiyacı  artık en yakıcı bir şekilde kendisini göstermiştir. Bu iki genel müdürlüğün Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinden ayrılması olumlu bir adım olmuştur. İklim değişikliği ve doğal çevre ile ilgili konular aynı bakanlık kapsamında ele alınmıştır.

Aslında, olması gereken değişiklik su, meteoroloji ve iklim konularının bir arada olduğu “su ve iklim” bakanlığı gibi yeni bir oluşumdur. Hidrometeorolojik çevrim bir bütündür Bu  işlerle ilgili  kurumların bir arada olması gerekir. Bu sebeple, meteorolojinin su ve iklim değişikliği ,çölleşme  ile  birlikte ayrı bir bakanlık olarak ele alınmasının  daha uygun olacağını değerlendiriyoruz.

Halen su yönetimi konusu Tarım Bakanlığı bünyesinde sıkışmıştır. Aynı şekilde bu yeni düzenleme ile  iklim ve meteoroloji alanındaki  çalışmalarda kısmi bir rahatlık sağlanacak olsa bile  gelişme istenilen düzeyde olmayabilir.

-Paris İklim Anlaşması kapsamında atılan bir diğer adım da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde bir de İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulunun oluşturulması. Bu kurulun derde şifa olması için yapması gerekenler nelerdir?

Profil » DergiParkTürkiye Paris İklim anlaşması olarak bilinen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesini TBMM’den geçirmiş ve bir ay önce de  Yeşil Dönüşüm için Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve Eylem Planını yayınlamıştır. Bu gelişmeler Türkiye’nin İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına ve  adaptasyona  yönelik çalışmaları hızlandıracaktır. İklim değişikliği anlaşmasının temel hedeflerini yerine getirmeye yönelik faaliyetlerin yer aldığı Ulusal Katkı Beyanındaki yükümlülükler  ve Yeşil Dönüşüm için alınması gereken tedbirlerin önemi artmıştır.  Bu konuda etkili ve hızlı adımların atılması gerekecektir. Bakanlıkta oluşturulacak İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu bu alandaki koordinasyonun sağlanmasında faydalı olacaktır. Ancak alınan tedbirlerin uygulanmasını takip ve denetimi için konunun su ve toprak yönetimi ile ilgili bölümünün  nehir havzaları ölçeğinde bütünleşik olarak  ele alınması gereklidir. Bu altyapı halen mevcut değildir. Bu nedenle Türkiye’nin Ulusal Su Planında ( 2019-2023 ) da belirtildiği gibi Nehir havzası ölçeğinde yasal ve idari açıdan güçlü bir su yönetimi sistemi oluşturulmalı ,iklim değişikliğini ilgilendiren diğer alanlarda da uygulamayı yönetecek ve takip edecek birimler yasal ve kurumsal olarak güçlendirilmelidir. Ayrıca tüm bu çalışmaların katılımcı şeffaf ve kamuoyu tarafından izlenebilir ve denetlenebilir bir şekilde gerçekleşmesi de büyük önem taşımaktadır.

[UHA Haber Ajansı, 14 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.