enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:46 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:44 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:29 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:15 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:14 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:12 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
10:35 Meryem GÜLBETEKİN : Ay’a Gerçekten Ayak Basıldı mı ??? Soğuk Savaşın Büyük Gizemi
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:42 Filistinli Gazeteci Duha Hmidan Doğu Kudüs’ten bildiriyor…
00:41 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:35 Gazeteci Emma de RUITER,’den Avrupa Haberleri…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD ve Taleban’dan “Samimi ve Profesyonel” Görüşme

ABD ve Taleban’dan “Samimi ve Profesyonel” Görüşme
12 Ekim 2021
509
A+
A-

UHA HABER / ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taleban ve ABD heyetleri ilk kez biraraya geldi. İki taraftan gelen açıklamalarda, Katar’ın başkenti Doha’daki görüşmeler “olumlu, samimi ve profesyonel” olarak nitelendi.

Mustafa Kemal Atatürk  Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “İlgili tüm konularda detaylı görüşmeler yapıldı. Diplomatik ilişkileri geliştirmek için çaba sarfedilecek” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da görüşmelerle ilgili açıklamasında, temasların samimi ve profesyonel bir havada geçtiğini söyledi, ancak ABD’nin Taleban’ı sözleriyle değil yapacağı eylemleriyle değerlendireceği ifadesini yineledi.

Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin
Taleban Sözcüsü Süheyl Şahin

Görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada, ABD heyeti ve Taleban’ın temaslar çerçevesinde güvenlik, terörizm, ABD ve diğer ülke vatandaşlarıyla Afganistan’dan çıkarılacak Afgan vatandaşları için güvenli bir tahliye koridoru oluşturulması, insan hakları, kız çocukları ve kadınların Afgan toplumu içerisindeki konumuna ilişkin konuların ele alındığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ABD’nin Afgan halkına doğrudan insani yardımlar ulaştırması konusunun da toplantıda gündeme geldiğini söyledi.

Taleban Sözcüsü Şahin de ABD’nin Afganistan halkına doğrudan insani yardım ulaştıracağı ve diğer yardım kuruluşlarına da desteklerde bulunacağını söyledi.

Şahin, Taleban yönetiminin ABD’nin insani yardım girişimlerinden memnuniyet duyduğunu ve yardımların ilgili kurumlar aracılığıyla şeffaf bir biçimde halka ulaştırılacağını söyledi. Şahin ayrıca, Taleban heyetine başkanlık eden Dışişleri Bakanı görevindeki Emir Han Muttaki’nin, insani yardımların siyasi konularla ilişkilendirilmemesi gerektiğini söylediğine de dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da 1 milyon civarında çocuğun açlık sınırında olduğunu, 18 milyondan fazla kişinin de acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Yetkililer, yaklaşan kış aylarıyla birlikte insani krizin daha da derinleşmesi uyarısında bulunuyor.

Toplantının en önemli gündem maddesi olan ABD ve yabancı ülke vatandaşlarıyla, ABD’nin Afganistan’dan tahliye etmek istediği Afgan vatandaşları için güvenli bir koridor sağlanması konusunda da Taleban, ABD’ye güvence verdi. Taleban Sözcüsü Şahin, bu konuda gerekli görülmesi halinde heyetlerin başka toplantılar yapmak üzere de biraraya geleceklerini belirtti.

ABD tarafı, Doha’da yapılan bu toplantının ABD’nin resmi olarak Taleban yönetimini tanıması anlamına gelmediğini de açıkladı. Toplantıya ABD tarafından ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi, Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat kurumlarından yetkililer katıldı.

Taleban heyeti, toplantıda ABD’den Afganistan’ın dondurulan varlıklarının da serbest bırakılmasını istedi. Washington, Taleban’ın Kabil’e girmesinin ardından Afganistan’ın yaklaşık 10 milyar dolarlık varlıklarını dondurmuş, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da Afganistan’a sağlanan mali destekleri kesmişti.

Toplantı sonrası açıklama yapan Taleban’ın Dışişleri Bakanı olarak atadığı Muttaki, ABD heyetine Afganistan’ın istikrarsız olmasından kimsenin fayda sağlamayacağı, bu nedenle ekonomik olarak da yönetimi zayıflatmaya çalışmanın ülkedeki sorunları daha da kötüleştireceği uyarısında bulunduğunu anlattığını söyledi.

Taleban heyeti, IŞİD’in Afganistan’da faaliyet gösteren kolu Horasan’a karşı ABD’yle birlikte mücadele etme ihtimaliniyse reddetti ve kendilerinin bu tehditle başa çıkabilecek güç ve kapasitede olduklarını söyledi.

Ayaz Gul (@AyazGul64) | Twitter

HABER : Ayaz GÜL & Doha

[UHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.