enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hava kirliliği insan ömrünü kısaltıyor

Hava kirliliği insan ömrünü kısaltıyor
30 Eylül 2021
1.149
A+
A-

UHA HABER / Dünyadaki hava kirliliği seviyesini anbean ölçen Hava Kalitesi Yaşam Endeksi, yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre hava kirliliğini azaltmak yaşam süresini uzatabilir.

Naz İrem Üstündağ
TRT Haber : Naz İrem Üstündağ

Dünyadaki hava kirliliğini ölçen Hava Kalitesi Yaşam Endeksi’nin (AQI), yayımladığı yeni rapor, hava kirliliğinin insan sağlığına savaşlardan daha fazla zarar verdiğini ortaya koyuyor. Raporda, bir insanın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen hava kirliliğinin üç katından fazlasına maruz kaldığına da dikkat çekildi.

Kirli hava partiküllerinin sigara içmekten, hatta savaştan bile daha çok etkiye sahip olduğu aktarılan raporda hava kirliliğinin HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtmanın toplamından daha fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtığı yer alıyor.

Mevcut hava kirliliği seviyelerinin ortalama bir kişinin hayatından 2,2 yıl eksilttiğini aktaran raporda, dünyada milyarlarca insanın ömründen toplamda 17 milyara yakın yılın azaldığı bildirildi.

Fosil yakıtlar hava kirliliği sorununu hızla büyütüyor

Hava kirliliği seviyelerinin her geçen gün daha da kötüleştiğinin altını çizen çalışmada, artan orman yangınlarının hem oksijen seviyesini azalttığı hem de ortaya çıkardığı yüksek sıcaklıklarla iklim krizini daha da kötüleştirdiği vurgulandı.

Araştırmacılar, mevcut durumun tehlikeli bir döngü oluşturduğunu söylerken, başta kömür olmak üzere fosil yakıtların kullanılmasının sorunu büyüttüğüne de dikkat çekti.

Hava Kalitesi Yaşam Endeksi raporunda, iklim değişikliğinin, yüksek sıcaklıklar, ısı dalgaları, aşırı hava olayları ve havadaki polen miktarı gibi etkenlerle solunum sağlığımıza zarar verdiği de açıklandı.

Hava kirliliğinin uzun vadede insan sağlığı açısından tehlikeli bir düşman olduğu belirtilen raporda, soluduğumuz nefesin de günden güne kirlendiği belirtildi.

[UHA Haber Ajansı, 30 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.