enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Belçika’da ortaya çıkan ve diğer mutantlara benzemeyen yeni Covid-19 varyantından korkmalı mıyız?

Belçika’da ortaya çıkan ve diğer mutantlara benzemeyen yeni Covid-19 varyantından korkmalı mıyız?
23 Mart 2021
487
A+
A-

UHA HABER / Belçika’da yeni tip koronavirüsün yeni bir mutantı keşfedildi, ilk kez ocakta ortaya çıkarılan bu virüs diğer varyantlara göre daha tehlikeli veya bulaşıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Bilim insanları bu varyantın öncekilerine hiç benzemediğini ifade ediyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre, Bilimsel adıyla “B 1.214” veya Belçika mutantı bugün ülkede sekanslanan Covid-19 vakalarının yaklaşık 4’ünü temsil ediyor. İngiliz varyantı ise toplam vakaların yüzde 70’ini oluşturuyor.

Keşfedilen yeni varyant ile bir çalışma yayınlamaya hazırlanan araştırmacıların ilgilisi çeken ise bu mutasyonun öncekilerine hiç benzememesi, fakat daha tehlikeli olup olmadığı şimdilik bilinmiyor.

‘Bugüne kadar böylesi bir mustasyon hiç görülmemişti’

Liege virüs analizi ve dizileme laboratuvarı Başkanı Vincent Bours, “bugüne kadar böylesi bir mustasyon hiç görülmemişti” diyerek şaşkınlığını gizlemiyor.

Belçika mutantının diğer varyantlar gibi hareket etmediğine dikkat çeken Bours, “Kopyalama sürecinde genellikle DNA parçalarının kaybolduğunu gözlemliyoruz. Fakat Belçika mutantı ile aksine, pek çok ekleme oluyor. Spike proteini dizisine dokuz nükleotidin eklendiğini fark ettik” diye konuştu.

Belçika varyantı şimdilik ‘endişe verici’ olarak sınıflandırılmadı

Belçikalı bilim insanları, şu ana kadar varyantın tespit edilen hastaların hiçbirinin yoğun bakımda olmadığının altını çizerek henüz endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor.

Ancak yeni mutant ile ilgili “nasıl yayılıyor, etkisinin nasıl ve aşıya karşı dirençli mi?” gibi sorular henüz yanıtlanmış değil. Ülkedeki sağlık kurumları olayı yakından takip ediyor.

Louvain Katolik Üniversitesi’nde mikrobiyolog olan Doktor Emmanuel André, “Aşırı derecede endişelenmemiz gerektiğini gösteren hiçbir argüman yok. Bu nedenle B 1.214 varyantı, Güney Afrika, İngiliz ve Brezilyalı kuzenleri gibi ‘endişe verici mutantlar’ olarak sınıflandırılmadı” diye konuştu.

Virüsün Belçika’da keşfedildiğini belirten Vincent Bours, aslında mutantın Sahra altı Afrika bölgesinden gelmiş olabileceğini belirtti.

Mutasyon nedir?

Virüslerin çoğalma esnasında kendi genetik bilgilerini kopyalarken yaşanan rastgele değişime mutasyon adı veriliyor ve bu doğal bir olay.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), varyantı “bir veya birkaç yeni mutasyona” sahip bir virüs olarak tanımlıyor.

Virüs ne kadar çok insana bulaşırsa o kadar çok mutasyona uğrama fırsatı yakalıyor, ancak uzmanlar SARS-CoV-2’nin nispeten daha yavaş mutasyon geçirdiğini ve dolayısıyla daha stabil olduğunu söylüyor.

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.