enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?
8 Mart 2023
379
A+
A-

Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarını ön plana çıkarmak ve kadın haklarının ilerlemesi için karar vericiler üzerinde baskı yapmak amacıyla resmi olarak 1977’den beri her yıl düzenleniyor.

Genellikle kadın haklarıyla ilgili eksiklikler konusunda farkındalık yaratmaya odaklansa da, organizatörler bu günü eksik alanlarda kaydedilen ilerlemeyi ve kadınların bireysel başarılarını kutlamak için de bir fırsat olarak kullanıyor.

Dünya Kadınlar Günü nasıl başladı?

Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri 20. yüzyılın başlarına, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı için mücadele eden sosyalist ve işçi hareketlerine dayanıyor.

Kayıtlara geçen ilk kutlama 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de bir milyondan fazla insanın kadın haklarını desteklemek için bir araya gelmesiyle gerçekleşti.

O zamandan bu yana etkinlik sadece boyut olarak değil kapsam olarak da büyüdü. Odak noktası kadına yönelik şiddetten işyerinde eşitliğe kadar uzanan konulara genişledi.

Etkinliğin sahibi tek bir grup olmamakla birlikte, 1977’de Dünya Kadınlar Günü’nü resmen tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) kutlamaların ön saflarında yer alıyor.

Bununla birlikte, kutlamalar ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin Çin, Rusya ve Uganda da dahil olmak üzere bazı ülkeler Dünya Kadınlar Günü’nü resmi tatil olarak kabul ediyor.

Bu yılın Dünya Kadınlar Günü teması nedir?

BM, günün bu yılki temasını “DigitALL: Cinsiyet eşitliği için inovasyon ve teknoloji” olarak belirledi.

Tema, teknolojinin kadın hakların ilerletilmesi için ne kadar önemli olduğunu, ancak büyüyen “dijital cinsiyet uçurumunun” kadınların iş fırsatlarından çevrimiçi güvenliğe kadar her şeyi etkilediğini vurguluyor.

BM’ye göre, internet erişimi sön konusu olduğunda kadınların sayısı erkeklerle kıyasla 259 milyon daha az ve kadınlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kariyerlerinde büyük ölçüde yetersiz temsil ediliyor.

BM’nin internet sitesinde “Kadınları teknolojiye dahil etmek daha yaratıcı çözümlerle sonuçlanır ve kadınların ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yenilikler için daha büyük bir potansiyele sahip olur” deniyor.

BM’nin önceki temaları arasında iklim değişikliği, kırsal kesimdeki kadınlar ve HIV/AIDS yer alıyordu.

Dünya Kadınlar Günü neden önemli?

Her ne kadar BM’nin bu yılki teması, cinsiyet eşitliği için mücadelenin 21. yüzyılda nasıl geliştiğinin altını çizse de, dünyanın dört bir yanındaki kutlamalar yoksulluk ve kadına karşı şiddet gibi uzun süredir devam eden sorunlara odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılında yayınladığı bir rapor, dünya genelinde neredeyse her üç kadından birinin yaşamı boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Bu durum kadınların ekonomik fırsatları, cinsel eğitime erişimi ve üreme hakları ile bağlantılı bir konu.

Hareketin başlangıcı büyük ölçüde oy hakları için mücadele eden ve cinsiyeti doğuştan kadın olan beyaz kadınlara odaklanıyordu.

Ancak son yıllarda Dünya Kadınlar Günü’nü farklı ırk ve etnik kökenli kadınların yanı sıra, transseksüel ya da ikili cinsiyete uymayan kişileri de kapsar hale gelmesi yönünde baskılar artıyor.

Ek kaynaklar • Reuters
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.