enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Fransa ve İsviçre’de nükleer santraller aşırı sıcak nedeniyle vites düşürdü
00:57 Türkiye – Türkmenistan arasında ticaret hacmi yılın ilk altı ayında yüzde 26,3 arttı
00:47 Derin yoksullukla mücadele hikâyesi
00:34 Marmara Bölgesi’nde işverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
00:30 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal sulama projeleriyle atıl vaziyette bulunan tarım arazileri suyla buluştu…
00:20 Fransa yumuşak gücünü artırmak için ‘diplomatik rezerv’ başlattı
00:15 İtalya, AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarına 500 bin iş vizesi verecek
23:31 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, doğurganlık hızındaki düşüş ile yaşlanan nüfusa dikkati çekti
23:18 Hafta sonu hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor
23:00 MİT Başkanı Kalın’dan Hakkâri, Yüksekova ve Çukurca’ya ziyaret
22:46 Bakan Yumaklı: Lütfen dışarıda ateş yakmayın
21:49 Başkent Ankara’da 17. Türkiye Gitar Buluşması!
17:29 KADEM Kocaeli Temsilciliği’nden “Aşurede Buluşalım” Etkinliği
17:10 Bölge Organizasyonuna yeni soluk!
10:35 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko’dan Tarım Bakanı’na Sert Tepki: “Pestisiti Gizlemek, Milleti Zehirlemeye Ortak Olmaktır!”
10:08 İletişim Başkanı Altun: Özgür Özel’in ifadeleri toplumsal barışı zedeleyen ciddi bir sorumsuzluktur
09:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına tepki
09:48 6 kıtaya karavan satıyor
09:40 Bakan Tunç: Kamu düzenini bozan eylemler, ifade özgürlüğü hakkı kapsamında değerlendirilemez
09:31 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “İran-İsrail çatışmaları nedeniyle İran’da kalan uçaklar, Türkiye’ye geri getirilecek”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hurma – Temur – Matmazel…

Hurma – Temur – Matmazel…
8 Ocak 2023
546
A+
A-

Hatıraları eşyalarda, yazılarda, fotoğraflarda mühürlenmiş bir ömür düşünün. Başınızı ne tarafa çevirseniz geçmişten bir suretin tebessümüyle yüz yüzesiniz… Neredeyse her ânı hafızasına kayıtlı olan bu mazi, Şener Mete Bey’e eşlik etmeyi sürdürüyor.

Eğitim, Sözlükler & Yazım Kılavuzları kategorilerinde önemli eserler kazandırmış ve ‘Konuşturan Sözlük‘ kitabının da yazarı olan Şener Mete, TRT Sanat Kitapları aracılığıyla tüm eserlerini kitapseverlerin beğenisine sundu.

Konuşurken 6 bin 500 kısaltma kullanıyoruz - Son Dakika Haberleri

İşte Mete Şener’in anlatımıyla unutulmaz “Hurma – Temur – Matmazel” başlıklı yazısı ve yaşadığı Suudi Arabistan anısı:

“Suudi Arabistan’dayım. “Vüzarâtül âlâm” dedikleri Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak bir grup gazeteciyle birlikte Mekke’nin biraz dışındaki bir otelde kalıyoruz.
Bu otelde bizimle ilgilenen bakanlık müdürlerinden Ali ile biraz samimiyet kurduk. Ali, bana birçok konuda bilgi verdi. Yabancı bir ülkede bir tanıdığınız varsa başkasının 2 saatte gittiği yere siz yarım saatte ulaşıyorsunuz.
Ali ile Arapça başlayıp İngilizce ile biten cümlelerle anlaşabiliyorum. Kendisi çok güzel İngilizce bildiği için benim cümlelerimi anlayışla karşılıyor. Lobiye indiğimde hemen masasına davet ediyor, çeşitli ikramlarıyla sohbet ediyoruz. En çok da mırra ikram ediyor. Kendisine özel yapılan mırra, oldukça yumuşak içimli…
Rus dergi, okurlarına İstanbul'un 'Balık - Ekmek' lezzetini anlattı -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor- - dikGAZETE.com - Son Dakika Haberler
Ali, Mekke’yi, Medine’yi, Cidde’yi detaylı bir şekilde anlatıyor. Ben de ona İstanbul’dan Ankara’dan bahsediyorum. Mısır çarşısını anlatınca bana, “oranın yakınında balık ekmek yedim” deyince çok fazla bilmediğim İstanbul’u anlatmayı bırakıp Antalya’yı anlatmaya başlıyorum.
Birkaç gün sonra odamdan lobiye indiğimde gene davet etti. Yanında birkaç kişi ve önündeki sehpada da fındık fıstık gibi çerezler vardı. Hem yiyip hem konuşurken, Arabistan’ın bir simgesi aklıma geldi, “Eyne hurma?” (Hurma nerede) diye sordum.
Hurma?” diyerek gözümün içine baktı. “Yes, Hurma” dedim. Önce cevap vermedi, yanındakilerden biri eğilip bir şeyler söyledi. “Haaa” dedi, “Hurma fil beyt” (evde) diye devam etti.
Türk olsaydı, “telefon aç getirt” derdim ama karşımdaki Ali Arap idi ve bir şey diyemezdim. “Min fadlik şay” diyerek çay istedim, sohbeti biraz daha sürdürüp ayrıldım.
Ertesi gün aynı şekilde Ali gene davet etti. Yanında yine biri vardı. Ama masasında sarı renkli bir meyve duruyordu. Sandalyeye buyur etti ve bir tabak uzattı.
Ekelte ekelte” ve peşinden Türkçe “buyur” dedi. Bu, taze hurmaydı ama bu kadar güzelini o güne kadar hiç yememiştim. Yanındakiyle konuşurken anladım ki Bahreyn’den gelmiş.
Bana ayrı bir salkım uzatarak “Lem hurma, hünake temur” (hurma değil temur) dedi ve ekledi: “hurma is the woman!” Ben de “haa madam” diyerek Fransızcaya dökünce bir kahkaha attı, “this is matmazel, old temur madam” deyince ortalık iyice şenlendi.
İyi ki orada bir kadın yoktu. Böylece Arapların hurmaya temur dediğini anlamış oldum ama Mısır’da bu meyveye bazılarının medjul demesiyle tarihteki Medler’in bir ilgisi olabilir mi acaba?

Seksenler_2019 banner[UHA Haber Ajansı, 08 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.