enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:21 Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na 3 bin 635 subay ve astsubay alınacak
12:06 Türkiye, 6 Şubat deprem bölgesinde dev dönüşüm
11:51 Muhittin Böcek dahil 41 kişi için iddianame hazırlandı
06:53 Mesafe Giderek Açılıyor
06:47 İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin ABD ile LNG anlaşması nedeniyle Rus gazı alımını sonlandırdığı iddialarını yalanladı
06:22 Normatif Güçten Sert Jeoekonomiye: Gri Alanda Kalmanın Maliyeti
06:21 Avrupa’da Yüzleşme: GKRY’nin Prestij Kaybı
06:10 Yeni bir sosyal devlet destanı yazmak için Cumartesi günü Aydın’daydık!
00:48 Soykırımcı, katil İsrail’in ateşkese rağmen yaptığı ihlaller ve katliamlar
00:34 Suriye’de PKK/YPG’nin Sonuna Doğru
00:19 Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) raporuna göre: Su Döngüsündeki Düzensizlik Toplumları Tehdit Ediyor
00:08 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Nizaryalı mevkidaşı Yusuf Maitama Tuggar ile bir araya gelecek
20:45 Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında İzmir’de de anıldı
20:10 Aydın Şehir Hastanesi hizmete açıldı
19:57 Uğur Mumcu ölümünün 33. yılında anıldı
07:43 Kitap: Avcı Kekliği ‘Evveli Aşk, Ahiri Aşk Vesselam’
07:25 Yapay Yağış ve Yağış Artırma Çalışmaları
06:42 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci: “Uzun süredir yapılan yatırımlar 2026’da devreye girmeye başlayacak”
06:07 Türkiye ve Marmara için örnek model: İzmit Körfezi’nin geleceği “Dijital İkiz Projesi” ile şekillenecek
00:28 ASELSAN tarafından üretilen Hava Trafik Kontrol Radar Sistemi HTRS 100, Şam’da uçuş güvenliğini sağlayacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…

BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10 Aralık 2025
8
A+
A-

* Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) bünyesinde uzman kişilerce hazırlanan Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayınlandı, okuyucuyla buluştu.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

NEW YORK, 10 ARALIK 2025 –  BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Sorkırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı.

Burada konuşan Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Gülşah Cumurcu Kader, 2. Dünya Savaşı ve Holokost’un ardından verilen “bir daha asla” sözünün ortak vicdanlarda yer etmiş olsa da uluslararası toplumun, bugün soykırıma varabilecek kadar ağır vahşetlere hala tanıklık etmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Kader, “Gazze’deki durum, bu tür ağır uluslararası suçların tekrarlanmasını önlemenin acil bir ihtiyaç olduğunun acı bir hatırlatıcısı ve uyarısı olmaktadır” dedi.

Soykırım suçunun tekrarlanmasını önleme taahhüdü için uluslararası hukukun yönlendiriciliğinin temel alınması gerektiğini belirten Kader, dar hukuki terim olarak tanımlanan “soykırım” ifadesinin de iç siyasi amaçlarla uluslararası hukuka ve yetkili mahkemelerin kararlarına aykırı şekillerde kullanmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

“Bu sözleşme, hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı”

Kader, 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne atıfta bulunarak, “Öte yandan küresel çapta ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, İslamofobinin, ayrımcılığın ve ötekine karşı hoşgörüsüzlüğün arttığına tanık olduğumuz bir dönemde bu sözleşme, hiçbir zaman bu kadar önemli olmamıştı.” ifadelerini kullandı.

Irkçılık ve nefret söylemleriyle mücadelede araçların güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kader, bu çerçevede uluslararası hukuka uygun hesap verebilirliğin de önemine dikkati çekti.

Kader, “Uluslararası mahkemelerin Sözleşme’nin uygulanmasına ilişkin kararlarına saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır. Gazze’de tanık olduğumuz gibi ağır uluslararası hukuk ihlalleri için hiçbir cezasızlık söz konusu olmamalıdır. Aksi takdirde failler, vahşetlerini sürdürmeye daha da cesaretlenecek ve ‘bir daha asla’ vaadimizi yerine getirme çabalarımız sekteye uğrayacaktır.” diye konuştu.

Soykırım mağdurlarını ve kurtulanlarını onurlandırmanın en iyi yolunun, bu en ağır suçu önlemek için eylemleri artırmak olduğuna işaret eden Kader, Türkiye’nin Sözleşme’ye ve sözlerin eyleme dönüştürülmesi için küresel çabalara bağlılığını bir kez daha teyit ettiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.