enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:46 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Kredi büyüme sınırı kaldırılmalı
00:45 ‘Bahçeli İngiltere’ye dikkat etsin’
00:43 Kitap Fuarı öncesi kütüphane buluşmaları başladı
00:28 TEKNOFEST 2025’te Kocaeli rüzgârı esti: Kılavuz Teknoloji takımları Kocaeli’yi gururlandırdı
00:25 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Ankara’da düzenlenen Türkiye Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Projesi Lansmanı’nda konuştu..
00:17 Terörle Mücadelenin Dönüm Noktası: 11 Eylül
00:16 Emine Erdoğan, “Anadoludakiler” projesinin tanıtımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kurulan simit standını ziyaret etti…
00:00 Milletvekili Nimet Özdemir’den Öğrenci Yoksulluğu Uyarısı: “Milyonlarca Çocuk Aç Karnına Okula Gidiyor”
21:12 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Filistin’in güvenliği Türkiye’nin güvenliğidir
21:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan “Filistin’in Sesi Erdoğan” paylaşımı
20:55 MHP Genel Başkanı Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebrik telefonu
20:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kurulu’na hitap etti…
20:32 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 80. Genel Kurulu’na katılmak için geldiği ABD’de diplomasi trafiği…
19:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından verilen akşam yemeğinde konuştu…
12:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan Fox News kanalına bir mülakat vererek uluslararası politika ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu…
00:58 Trump, Murdochlar ve teknoloji milyarderlerinin TikTok anlaşmasında yer alabileceğini açıkladı
00:42 “Türkiye Su Zengini Olmayan Fakat Öyleymiş Gibi Yapan Bir Ülke”
00:42 Binyamin Netanyahu’nun Kudüs’ün arkeolojik mirasını siyasi propaganda amacıyla kullanarak işgali meşrulaştırma çabası
00:39 Afganistan’da kız çocukları nasıl gizlice eğitim alıyor?
00:33 İletişim Başkanı Duran, “Cumhurbaşkanımız, Filistin davasını her platformda kararlılıkla savunmuştur”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Kredi büyüme sınırı kaldırılmalı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Kredi büyüme sınırı kaldırılmalı
24 Eylül 2025
3
A+
A-

* İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Önümüzdeki süreçte ihracata düzenli ve artan katkı sağlayan şirketlere daha fazla destek vermek için, ihracatçı KOBİ’lere sağlanan kredi desteklerinin geçmiş dönem performanslarına (past performans mekanizması) göre artırılması konusunu gündemimize almamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

UHA / İnternational News Agency

Mustafa SALMAN - (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Mustafa SALMAN

İSTANBUL,  24 EYLÜL 2025 – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Önümüzdeki süreçte ihracata düzenli ve artan katkı veren KOBİ’lere sağlanan kredi desteklerinin geçmiş dönem performanslarına (past performans mekanizması) göre artırılması konusunu gündemimize almamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Şekip Avdagiç kimdir? İTO başkanı olan Şekip Avdagiç'in firması ne, şirketleri hangileri? - Gazetevatan Son Haberler

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç

EN KÖTÜ GERİDE KALDI

(İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının gündemini TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency değerlendirerek, Türkiye ekonomisinin zorlu iç ve dış koşullara rağmen bugüne kadar başarılı bir direnç sınavı verdiğini kaydetti.

İki yılı aşkın süredir devam eden sıkı para politikasının etkilerine ve zorlu rekabet koşullarına rağmen firmaların üretimini ve ihracatını özveriyle sürdürdüklerini belirten Avdagiç, şunları söyledi:

“Çekilen sıkıntılarda ve yaşanan sorunlarda en kötü geride kaldı. Kanaatimizce bu zor dönemde özel kesim, üzerine düşeni fazlasıyla ve fedakârlıkla yerine getirdi. Bildiğiniz gibi geldiğimiz noktada dezenflasyonist politikalarla iç talep koşullarının zayıflaması, enflasyon mücadelesine ciddi katkı sağladı. Ayrıca finansman maliyetlerinde yaşanan göreli düşüşün de reel sektör açısından olumlu bir sürecin başlangıcına işaret ettiğini gözlüyoruz. Şu iki hususu ekonomide normalleşme bakımından önemli buluyoruz: Talepte dengelenmeyle birlikte enflasyon beklentileri de göreli olarak iyileşti. İkincisi bozulan fiyatlama davranışları, arzu edilen ölçüde olmasa da normalleşme yoluna girdi.”

NOT ARTIŞLARI KÜRESEL TASDİK

(İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin kredi notundaki artışların hem Türk varlıklarına yönelik ilginin hem de ekonominin doğru yolda olduğunun küresel bir tasdiki niteliğinde olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası’nın 27 Temmuz’da politika faizini 300 baz puan düşürerek yüzde 43’e indirmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Şekib Avdagiç, nitekim TCMB verilerinin ticari kredi faizlerinin son iki ayda 550 baz puan civarında düştüğüne işaret ettiğini vurguladı.

Bankalarda kredi büyüme sınırlamaları finansman şirketlerine yaradı - Ekonomim

KREDİ BÜYÜME LİMİTLERİ KALDIRILMALI

Avdagiç, “Önümüzdeki dönemde KOBİ kredilerinden başlamak üzere selektif bazda kredi büyüme limitlerinin de kaldırılmasını bekliyoruz. Böylece faiz indiriminin, diğer tedbirlerle gerçek hedefine ulaşarak, üretimde büyümeye ve ülke kalkınmasına katkı veren bir sürece dönüşeceğine inanıyoruz” görüşünü bildirdi.

KOBİ kredilerinde büyüme sınırının en azından ihracatçı firmalar için yükseltilmesi değil, tamamen kaldırılması gerektiğini belirten Avdagiç, “Sonuç olarak şu öneride bulunuyoruz. Önümüzdeki süreçte ihracata düzenli ve artan katkı veren KOBİ’lere sağlanan kredi desteklerinin geçmiş dönem performanslarına (past performans mekanizması) göre artırılması konusunu gündemimize almamız gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kızışıyor! ABD vergi oranını yüzde 145'e yükseltti - Ekonomi Haberleri

TÜRKİYE İÇİN DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICI 

(İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,  konuşmasında dünya ekonomisindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. ABD’de Başkan Trump yönetiminin, aralarında AB ve Türkiye’nin bulunduğu ticaret ortaklarından ithal edilen ürünlere uygulayacağı yüzde 15 ek gümrük vergisinin de uygulamaya girdiğini hatırlatan Avdagiç, şöyle devam etti:

“Uygulama kapsamında Türkiye, AB, Japonya ve Güney Kore’den ithal edilen otomobiller dahil çoğu ürün için yüzde 15’lik ek gümrük vergisi alınacak. ABD ile ticaret anlaşması imzalamamış diğer ticaret ortakları için ise yüzde 41’e varan gümrük vergileri getirilecek.”

Bu durumun daha yüksek vergi oranlarına muhatap olan ülke şirketlerinin, vergi oranı daha düşük ülkelere yatırım yapması yönündeki eğilimi güçlendirebileceğini kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti:

“Küresel ticarette yaşanan bu kaotik dönemi, konjonktürel olmaktan çok yapısal bir dönüşümün başlangıcı olarak görüyoruz. Korumacılığın baskın tema niteliği giderek daha da güçleniyor. Bir başka ifadeyle küresel ekonominin yeni dinamiklerini korumacılık şekillendirecek. Dolayısıyla korumacılık eğilimlerinin yol açacağı sarsıntılara karşı Türkiye dahil dünya ekonomisinin şimdiden hazırlık yapması büyük önem taşıyor.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir, Faydaları | Multinet Up

TEDARİK ZİNCİRİNDE TRENİ KAÇIRMAYALIM

Bu noktada iki konu başlığı öne çıkıyor: İlk aşamada ve öncelikle yatırım ortamını süratle ve mümkün olan en yüksek seviyede iyileştirmek, bu dönemin olmazsa olmaz koşullarının başında geliyor. İkinci olarak, yine her fırsatta ifade ettiğimiz gibi Türkiye bu yeni dönemde çok az ülkenin sahip olduğu lojistik ve tedarik potansiyelini gecikmeden hayata geçirmek zorundadır.

Bu konuda doğru adımlar atıldı. Sözgelimi İstanbul Havalimanı, bugün itibariyle bağlantılı uçuşlarda dünyadaki tüm rakiplerini geride bırakmış durumdadır. Ülkemizin iddialı ve kararlı bir vizyon belgesi ortaya koyarak bu başarıyı, deniz ve özellikle demiryolunda da yakalaması elzemdir. Türkiye, yeniden şekillenen küresel tedarik zincirinde treni kaçırmamak için demiryoluyla yük taşımanın payını en geç 5 yıl içinde, en az yüzde 30’lar seviyesine çıkarmayı hedeflemelidir.

Bunu başardığımız takdirde küresel ekonomide meydana gelen olumsuz gelişmelerden etkilenmemiz en az seviyede kalacak, hatta birçok konuyu ülkemiz lehine çevirmek mümkün olacaktır.”

DÜNYA İSRAİL’E BAKIYOR AMA GÖRMÜYOR

(İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in katliam ve bombardımanlara son vermek yerine Gazze Şeridi’ndeki askeri faaliyetlerini genişletme kararını şiddetle kınadıklarını ve yok hükmünde saydıklarını belirterek, “Dünyaya adalet ve demokrasi bahşettiklerini söyleyen Batılı ülkeler, Gazze’de soykırım yapmasını, İsrail’in en doğal hakkı görüyorlar. Ne yazık ki dünya ‘baktığını görmeyerek, işittiğini duymayarak, konuştuğunda ise gerçekleri saklıyor” açıklamasında bulundu.

Başkan Avdagiç, Gazze’de açlıktan ölen çocukların sayısının 100’ün üzerine geçtiğine, İsrail’in bu çocukları gıdaya ulaşmalarını engelleyerek katlettiğine de dikkati çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.