enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:38 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda yeni oyun hazırlığı “İmparator”…
09:21 Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?…
07:43 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un görev süresinin dolması nedeniyle 28. Dönem ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs’ta başlayacak…
06:56 1894 Marmara depremi 250 yıllık periyodu kırdı mı?…
06:53 Suriye Şam kırsalında çatışmaların odağındaki Dürziler kimdir?
06:21 Genç Sesleri Güçlendirmek ve Çocuk Haklarını Savunmak
23:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinde, Trump’ı Türkiye’ye davet etti…
09:17 Orta Asya ülkelerinin tartışmalı Kıbrıs kararının arkasında hangi nedenler var?
08:41 Terörizmle Mücadele ve Müzakere -IV-
06:56 Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik: Yunanistan’dan husumet içeren açıklamalar” olur mu?…
06:32 II. Dünya Savaşı Öncesi Avrupa’daki Yahudi Nüfusunun Dağılımı…
00:41 Bursa Belediyeler Birliği’nin, ‘Kamusal Alanlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’…
00:20 Suriye’de ne oluyor?…
00:20 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı Yıllık İş Toplantısı ve Konferansı 2025 yılında Bursa’da düzenlenecek…
00:06 Hatay’da vatani görevini yaparken hayatını kaybeden piyade er Yılmaz, toprağa verildi…
17:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “depremin Türkiye’nin gerçeği, yaşanan kayıpları sonlandırmak ancak sağlam yapılar inşa ederek mümkün olacak”…
17:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saldırının gerçekleştirilmesi, tam anlamıyla haydutluktur, korsanlıktır”…
17:03 “Saldırının gerçekleştirilmesi, tam anlamıyla haydutluktur, korsanlıktır”…
15:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’nin provokasyonlarına kesinlikle gelmeyeceğiz”…
14:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Genç Sesleri Güçlendirmek ve Çocuk Haklarını Savunmak

Genç Sesleri Güçlendirmek ve Çocuk Haklarını Savunmak
6 Mayıs 2025
6
A+
A-

* Gaziantep ve Kilis’teki genç liderler, çocuk haklarını savunarak farkındalık yaratıyor ve akranlarına anlamlı bir fark yaratmaları için ilham veriyor.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

GAZİANTEP, 06 Mayıs 2025 – Bir çocuğun savunuculuğunu, başka bir çocuktan daha iyi kim yapabilir? Çoğunlukla yetişkinlerin sesinin baskın olduğu bir dünyada Gaziantep ve Kilis’teki gençler, değişimin öncüsü olabileceklerini kanıtlayarak bu algıyı değiştiriyor. Azim ve kararlılık sahibi bu genç liderler, çocuk hakları konusunda farkındalık yaratıyor ve akranlarının da harekete geçmesini sağlıyor.

A young Member of Kilis Youth Center and Workshop Participant Dilay posing.
Dilay, 16, Kilis Gençlik Merkezi Üyesi ve Çalıştay Katılımcısı

“Hepimizin daha iyi bir dünya için sesimizi duyurma gücü var. Bunun için haklarımızı bilmemiz, gençler olarak bir araya gelmemiz ve birlikte ilk adımı atmamız yeterli.”

Pek çok çocuk ve genç, yarıyıl tatilinin ilk gününün tadını çıkarırken,  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genç Danışma Meclisi ve Kilis Gençlik Merkezinden 30 genç lider, değişim yaratacak bir amaç için bir araya geldiler. Onları bir araya getiren ortak bir hedefleri vardı: Yalnızca gençleri değil aynı zamanda tüm toplumu güçlendirecek gençlik çalıştaylarında çocuk hakları, çocuk hakları savunuculuğu, gönüllülük ve akran desteği hakkındaki bilgilerini derinleştirmek.

Çalıştay, sabahın erken saatlerinde, “Çocuklar için Hesap Verebilirlik, Haklar için Savunuculuk (ACAR)” Projesinin UNICEF Ergen Gelişimi ve Katılımı ve Sosyal Politika ekipleri tarafından genç katılımcılara tanıtılmasıyla başladı. Gençler, çocuk hakları savunuculuğu, gönüllülük, akran desteği ve ağ oluşturma gibi konuları ele alarak yerel yapılarla ilişkilerini güçlendirmeye ve belediyelerin karar alma süreçlerinde çocuk dostu planlama ve bütçelemenin önemini vurgulayan çalışmalar gerçekleştirdi. Yerel düzeyde çocuk, ergen ve genç katılımının öneminin altının çizildiği çalıştaylarda, çocuklar için duyarlı planlamalara odaklanılan ve çocuk dostu şehirlerin öneminin vurgulandığı tartışmalara yer verildi.

UNICEF Social Policy officer presenting.
UNICEF Sosyal Politika ve Ergen Gelişimi ve Katılımı (ADAP) ekipleri ACAR Projesini tanıtıyor ve ergenler ile gençlerin yerel karar alma mekanizmalarına katılımını vurguluyor.
UNICEF ADAP Officer Presenting
UNICEF Sosyal Politika ve Ergen Gelişimi ve Katılımı (ADAP) ekipleri ACAR Projesini tanıtıyor ve ergenler ile gençlerin yerel karar alma mekanizmalarına katılımını vurguluyor.

Genç katılımcılar, Gaziantep ve Kilis şehirlerini çocuk dostu şehirler hâline getirmeye yönelik vizyonlarını paylaşırken, gençler arasında etkileşimi artıran dinamik bir ortam vardı. Gençlerin heyecan uyandıran fikirleri arasında şunlar yer aldı: trafiğe kapalı oyun alanları, kamp alanları, spor merkezleri, bisiklet yolları, psikolojik destek merkezleri, yeşil alanlar, sanat merkezleri, çocuk tiyatroları ve çocuk festivalleri gibi yerel kültürel etkinlikler için mekânlar ve kaynak bakımından zengin kütüphaneler. Özel gereksinimleri olan çocuklar için tasarlanmış, erişilebilir altyapı ve hizmetlere olan ihtiyacı vurgulayan gençler, çocuk dostu bir şehrin vazgeçilmez unsurlarının sağlık, eğitim ve diğer temel hizmetlere eşit erişim olduğunu ifade etti. Birlikte, çocukların fikirlerini özgürce ifade edebilecekleri, yaratıcılıklarını ve kültürel miraslarını öne çıkaran etkinliklere katılabilecekleri bir şehrin hayalini kurdular.

One young participant is writing down their visions for a child-friendly Kilis, which will later be presented to the larger group.
Genç katılımcılar, sonrasında daha büyük bir grupla paylaşılmak üzere küçük gruplar hâlinde çalışıyorlar.
Groups are working on their projects.
Genç katılımcılar, sonrasında daha büyük bir grupla paylaşılmak üzere küçük gruplar hâlinde çalışıyorlar.

Bu fikir alışverişi, gençlerin yaratıcıklarını beslemenin yanı sıra, birlikte daha iyi bir gelecek hayal ederken aralarındaki ilişkiyi ve bağları da güçlendirdi. Grup çalışması, hararetli tartışmalar ve yaratıcı düşünme yoluyla gençler, şehirlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm bulma ve değişime yön verme konusunda güçlerinin farkına vardılar. Belediye yetkilileri ve STK’lerle iletişime geçmek ve bu kurumların çocuk hakları savunuculuğu kapasitelerini güçlendirmek için bir savunuculuk planı taslağı hazırladılar.

Gün sona ererken, gençler elde ettikleri sonuçlardan çok mutluydu ve başarı duygusuyla dolup taşıyorlardı. Her bir grup, ele alabilecekleri sorunları belirledi, olası çözümleri ve çözüm ortaklarını buldu ve yol haritası niteliğinde bir savunma planı hazırladı. Çalıştaylar gençlerin tanışmasına ve fikir alışverişi yapmasına olanak tanıdı. Değişim için harekete geçmeye hazır hisseden gençler, yeni edindikleri bilgi ve heyecanla kendi toplumlarına döneceklerdi.

A young member presenting to the group.
Mustafa Aslan, 16, Kilis Gençlik Merkezi Üyesi ve Çalıştay Katılımcısı

” Burada genç liderlerle olmak bana umut verdi. Daha iyi bir gelecek için birçok fikri konuştuk ve bu fikirleri gerçeğe dönüştürebileceğimize inanıyorum. Birlikte, her çocuğun kendini güvende ve duyulduğunu hissedeceği alanlar yaratabiliriz.”

 Arkadaşlarımın hikayelerini dinlemek beni gerçekten çok etkiledi. Hepimizin yaşadığı bazı zorluklar var elbette. Ancak bir araya gelerek bu zorluklara çözüm bulabiliriz ve her bir çocuğun sesinin duyulmasını sağlayabiliriz.”

A young member listening to his peer.
Ahmet, 16, Kilis Gençlik Merkezi Üyesi ve Çalıştay Katılımcısı

“Çocuklar için Hesap Verebilirlik, Haklar için Savunuculuk (ACAR)” Projesi kapsamında 2024 yazında, UNICEF Çocuk Koruma ekibi tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genç Danışma Meclisine yönelik dönüştürücü bir Eğitici Eğitimi oturumu düzenlendi. Bu eğitimin odak noktasında çocuk hakları ve genç katılımcıların farkındalık yaratma ve akranlarının hakları için savunuculuk yapma konusunda güçlendirilmesi yer aldı.

Öğrencilerin çocuk hakları konusunda dinamik tartışmalara katılmasını sağlayan akranlar arası bir eğitim girişimi başlatıldı ve gençlere, hak ihlallerinin bildirilebileceği Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumlar tanıtıldı. Gençler, etkileşimli faaliyetler ve uygulamalı gösterimler aracılığıyla akranlarının kendi hak ve sorumluluklarını anlamasına yardım etti. Gençlerin bu çabaları yalnızca öğrencilerin eğitilmesine katkı sağlamakla kalmadı. Bu sayede ayrıca bir savunuculuk kültürü de oluşturuldu ve 160’tan fazla gence çocuk haklarını savunmak ve toplum içinde birbirlerine destek olmak için gerekli olan öz güven ve beceriler kazandırıldı..

Young participants are posing.

Bütün bu çeşitli girişimler sayesinde Gaziantep ve Kilis illerindeki gençlerin sesleri daha da güçleniyor. Henüz çıktıkları yolun başındalar ancak mesajları oldukça açık: Gençlere haklarını savunmak için gerekli imkanlar ve araçlar sağlandığında, değişimin güçlü birer temsilcisi olurlar. Tutkuları, azimleri ve vizyonları sayesinde de her çocuğun duyulduğu, değer gördüğü ve korunduğu bir geleceğe yön verirler.

A young member is presenting her group work.
Sude, 17, Gaziantep Gençlik Merkezi Üyesi ve Çalıştay Katılımcısı 

 Savunuculuğun sadece büyüklerin işi olduğunu düşünüyordum ama şimdi gençler olarak bizim de farklı bir bakış açımız ve gücümüz olduğunu anladım. Bu çalıştay bana, hep birlikte sesimizin adaletsizliklere karşı çıkabileceğini ve her çocuğun haklarını savunabileceğimizi gösterdi.”

UNICEF tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen “Çocuklar için Hesap Verebilirlik, Haklar için Savunuculuk (ACAR)” Projesi, Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplumun BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanmasını izleme konusunda güçlendirilmesine yönelik önemli bir rol oynamaktadır. Proje, kilit paydaşları sürece dâhil ederek ve politikaları ve uygulamaları iyileştirerek, çocuklara yönelik hesap verebilirliği geliştirmekte ve onların haklarına yönelik savunuculuk eylemlerini güçlendirmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.