enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:09 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:01 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek…
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Tina Teng’in Bitcoin’le ilgili haberi…

Gazeteci Tina Teng’in Bitcoin’le ilgili haberi…
8 Ocak 2025
21
A+
A-

Bitcoin fiyatı, ABD dolarındaki keskin geri çekilmenin tetiklemesiyle Pazartesi günü eski seviyesine döndü. Ancak, nispeten düşük işlem hacmi ve yeni bir katalizörün olmaması nedeniyle bu yükseliş sürdürülemeyebilir.

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’den Gazeteci* Tina Teng’in  haberine göre, Bitcoin Pazartesi günü kayda değer bir yükseliş gördü. 19 Aralık’tan bu yana ilk kez yüzde 4 artışla 100.000 dolar (3.53 milyon Türk Lirası) eşiğini aştı.

Kripto para piyasası aynı gün spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) girişlerinde 900 milyon doların üzerinde bir artış görerek yatırımcı ilgisinin yeniden canlandığına işaret etti. Buna rağmen, Coinbase’in verilerine göre kurumsal alım hacimleri nispeten düşük olduğu için bu yükselişin sürdürülebilirliği belirsizliğini koruyor.

Salı günü Asya seansının başlarında Bitcoin hafifçe gerileyerek, TSİ 06:30 itibarıyla 101.670 dolar seviyesinden işlem gördü.

Bitcoin’in yeniden yükselişi ABD dolarının zayıflamasıyla uyumlu

Bitcoin’in yükselişi, Washington Post’un Trump’ın gümrük vergisi duruşunu yumuşatacağına dair haberinin ardından pazartesi günü keskin bir şekilde gerileyen ABD dolarındaki önemli düşüşle aynı döneme denk geldi

Haber başlangıçta ABD doları endeksinin yüzde 1’in üzerinde düşmesine neden oldu ki bu 2023’ten bu yana gün içi en büyük düşüştü.

Bu düşüş, küresel hisse senedi piyasaları ve Bitcoin de dahil olmak üzere diğer varlıkları destekledi. Euro da dolar karşısında son 14 ayın en büyük tek günlük kazancını kaydetti.

Ancak ABD’de yeniden başkan seçilen Donald Trump, Truth Social’da yaptığı açıklamada, gümrük vergisi politikasına ilişkin iddiaları yalanladı. Dolar erken dönemdeki kazanımlarının bir kısmını geri verdi ve Trump’ın bu ayın sonunda göreve başlaması öncesinde yükseliş trendini sürdürmesi bekleniyor. Güçlenen dolar, Bitcoin ve diğer para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Bitcoin bir sonraki büyük hamlesi için muhtemelen yeni bir katalizör bekliyor.

Kâr alımları ve Fed politikaları nedeniyle yılsonu düşüşü

Federal Rezerv’in şahin bir faiz indirimine gitmesinin ardından Bitcoin 17 Aralık’ta 108.000 doların üzerine çıktı. Fed’in Dot Plot projeksiyonları 2025 yılında iki adet 25 baz puanlık indirime işaret ediyordu ki bu da daha önceki tam yüzde puanlık indirim tahmininden bir sapmaydı.

2024’ün sonunda Bitcoin yaklaşık yüzde 16 düşerek yılı 91.000 doların (86.700 euro) biraz üzerinde kapattı. Tatil sezonu boyunca kâr elde etme ve düşük işlem hacimleri düşüşe katkıda bulundu. Coinbase verileri, Bitcoin işlem hacimlerinin ABD seçimlerinden bu yana düşüş eğiliminde olduğunu ortaya koydu.

Pazartesi günkü fiyat artışına rağmen alım satım faaliyetleri Fed’in aralık ayındaki faiz kararı sırasında gözlemlenen seviyelerin altında kaldı ve bu da iyimserliğin azaldığını gösteriyor.

Ancak pek çok analist dünyanın en büyük kripto para biriminin 2025’teki yükselişini sürdüreceği görüşünde. eToro Avustralya’da piyasa analisti olan Josh Gibert geçen hafta yaptığı açıklamada, “Bitcoin’in ve kripto paraların 2024’teki performansı, hala herhangi bir şüphe varsa, çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyünde yer almayı hak ettiğini gösteriyor,” dedi.

Trump’ın göreve başlaması ile yeni bir yükseliş bekleniyor

Opsiyon piyasaları, 100.000 doların üzerindeki bahis fiyatına olan ilginin arttığını gördü. 28 Mart vade tarihli 120.000 dolarlık alım opsiyonu (call option), Deribit’teki en popüler opsiyon oldu. Bu durum, yatırımcıların Trump yönetiminin kripto para birimi yanlısı düzenlemeler getireceği ve Bitcoin’in fiyatını yeni bir zirveye taşıyacağı beklentilerine işaret ediyor olabilir.

Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlaması planlanıyor. Trump’ın yeni döneminde piyasalar, Başkan’dan kripto para düzenlemelerinin gevşetilmesi ve ABD’nin “gezegenin kripto başkenti” yapılması vaatlerini gerçekleştirmesini bekliyor olacak.

Aralık ayında Trump, Bitcoin’i ABD’nin stratejik rezervlerinin bir parçası haline getirme planını yinelemişti.

Tina Teng| CMC Markets

Gazeteci* Tina Teng

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.