enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Etiyopya – Somali Müzakereleri ve Ankara Bildirisi

Etiyopya – Somali Müzakereleri ve Ankara Bildirisi
8 Ocak 2025
10
A+
A-

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 2023 yılının sonlarına doğru Etiyopyalı milletvekillerine hitaben yaptığı televizyon konuşmasında, 2030 yılına kadar 150 milyona ulaşacağı öngörülen nüfusun, coğrafi bir hapishanede yaşayamayacağını ve limana erişimin Etiyopya için varoluşsal bir mesele olduğunu ifade etmiştir….

UHA / İnternational News Agency

4 "Ufuk Tepebaş" profiles | LinkedIn

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) yazarı Ufuk TEPEBAŞ, “Etiyopya – Somali Müzakereleri ve Ankara Bildirisi” başlıklı yazısını UHA Haber‘e değerlendirdi.

(TASAM) yazarı Ufuk TEPEBAŞ, büyük oranda Cibuti limanına bağımlı olan Etiyopya’nın, 1 Ocak 2024 tarihinde uluslararası alanda tanınma arayışındaki Somaliland ile mutabakat zaptı imzaladığını belirterek, söz konusu mutabakat zaptının, Somaliland’ın bağımsız egemen bir ulus olarak tanınması karşılığında Etiyopyaya bir deniz üssü ve denize erişim fırsatı sağlamayı amaçladığına vurgu yaptı.

Anlaşmayı, toprak bütünlüğüne bir tehdit olarak değerlendiren Somali’nin ise 7 Ocak 2024’te bu anlaşmayı iptal eden bir yasa çıkardığını hatırlatan Ufuk TEPEBAŞ, “Etiyopya – Somali hattında gerginleşen ilişkilerin ardından iki ülke ile yakın ilişkileri bulunan Türkiyenin arabuluculuğunda temmuz ve ağustos aylarında Ankarada gerçekleştirilen müzakerelerden sonuç elde edilemezken, 11 Aralık 2024 tarihli üçüncü turda ise taraflar arasında iş birliği konusunda mutabakata varılmıştır” dedi.

(TASAM) yazarı Ufuk TEPEBAŞ, Ankara Bildirisinde, Somali Federal Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesine ve Etiyopya’nın denize erişiminden sağlanabilecek çeşitli potansiyel yararlara atıfta bulunulduğunu ifade ederek, Tarafların, Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında en geç Şubat 2025 sonuna kadar iyi niyetle teknik müzakerelere başlama ve dört ay içinde sonuçlandırıp imzalama taahhüdünde bulunduklarını açıkladı.

“Ankara Bildirisi, 2024 yılına büyük bir krizle başlayan Etiyopya – Somali ilişkilerindeki tansiyonu düşürmeye ve diplomatik gerginliği azaltmaya yönelik yapıcı bir adım olmuştur” diyen Ufuk TEPEBAŞ, “Ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin hassas dengeler üzerinde bulunduğu da bir gerçektir” dedi.

TEPEBAŞ, “Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ali Ömerin liderliğindeki bir heyetin, Ankara Bildirisi’nde belirtilen taahhütleri güçlendirmek amacıyla Addis Ababa’ya hareket ettiği tarih olan 23 Aralıkta Somalinin Gedo bölgesindeki Doolow kasabasında Etiyopya güçleri tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen saldırılar, bu gerçeği teyit etmiştir” şeklinde konuştu.

Somali’nin, açık bir saldırganlık eylemi olarak nitelendirdiği saldırıların, Ankara Bildirisinin ihlali olarak nitelendirdiğini ve kınama mesajı yayımlandığını belirten (TASAM) yazarı Ufuk TEPEBAŞ, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı’nın ise 24 Aralıkta yayımlamış olduğu basın açıklamasında, olayı, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini rayından çıkarmayı ve Afrika Boynuzunu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bir girişim şeklinde yorumlandığını hatırlattı.

TEPEBAŞ, Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan görüşmelerin ardından ise tarafların, bu konuya atıfta bulunmadığını ve iş birliğini derinleştirmek için Ankara Bildirisini uygulama taahhüdünü yinelediklerini belirtti.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) yazarı Ufuk TEPEBAŞ, “Etiyopya – Somali Müzakereleri ve Ankara Bildirisi” başlıklı yazının son bçlümünü şöyle noktaladı:

“Yeni yıldaki müzakerelerde karşılıklı kazanımlara dayalı bir iş birliği modelinin geliştirilmesi, her iki ülke açısından büyük taşımaktadır. Öte yandan, Afrika Boynuzundaki hassas dengeler, süregelen sorunlar ve dış güçlerin de dâhil oldukları kamplaşmalar ise Etiyopya ile Somali arasında iş birliğinin kolay olmayacağını göstermektedir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.