enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
00:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çorum’da Milattan önce 13. yüzyılda Hititler tarafından inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı’na Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülü

Çorum’da Milattan önce 13. yüzyılda Hititler tarafından inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı’na Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülü
26 Kasım 2024
35
A+
A-

Çorum’un Alaca ilçesi sınırları içinde bulunan, Milattan önce 13. yüzyılda Hititler tarafından inşa edilen Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülünü aldı.

UHA Haber’in Devlet Su İşleri’nin (DSİ) İnternet Sitesi’nde yer alan haberde, Çorum’un Alaca ilçesi sınırları içinde bulunan, Gölpınar Hitit Barajı, 1997 yılında yapılan kazı çalışmaları neticesinde gün ışığına çıkartıldı.

Yaklaşık 3 bin 300 yıllık Hitit Barajı, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID), tarafından 2014 yılından itibaren verilmeye başlanılan, Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülünü almaya hak kazandı.

Sürdürülebilir tarımsal su yönetimini teşvik etmek amacıyla sulama, drenaj ve taşkın yönetimi alanında çalışan uluslararası bir kuruluş olan (ICID), ülkemizin de içinde yer aldığı 11 kurucu üye ile 1950 yılında faaliyetlerine başladı. Günümüzde 110 üyesi bulunan kuruluşun merkezi, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bulunuyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (ICID)’e 1960 yılında kurumsal üye (Türk Milli Komitesi-TUCID) oldu.

Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne alındı - Gündem Haberleri

Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) tarafından belirli periyotlarda, tarımda suyun verimli kullanımını desteklemek, sulama alanındaki yenilikçi çalışmaları dünya su gündemine taşımak ve bu konudaki araştırmaları teşvik etmek amacıyla çeşitli kategorilerde ödüller veriliyor. Bu ödüller arasında, 2014 yılından itibaren, 100 yıldan daha eski ve faal durumda bulunan sulama yapılarının tanınması amacıyla verilen, Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülü de bulunuyor.

Devlet Su İşleri (DSİ), WHIS Ödülü kategorisine 2024 yılında “Gölpınar Hitit Barajı” ile adaylık başvurusu yaptı. ICID’ın 1-7 Eylül 2024 tarihlerinde Sidney-Avustralya’da düzenlenen 75. Uluslararası Yönetim Kurulu Toplantısında, Türk Milli Komitesi’nin (TUCID) Dünya Mirası Sulama Yapıları (WHIS) ödülünü alarak Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesinde yer almaya hak kazandığı ilan edildi.

İbrahim Yumaklı kimdir? - Elazığ Fırat Gazetesi

“Geçmişten bizlere miras kalan tarihi değere sahip su yapılarımızın korunup gelecek kuşaklara aktarılması için büyük gayret gösteriyoruz.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hitit Barajı’nın Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesine alınması ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığımıza bağlı DSİ Genel Müdürlüğümüz, WHIS Ödülü kategorisine 2024 yılında Gölpınar Hitit Barajı ile adaylık başvurusu yapmıştır. 3 bin 324 yıllık baraj, ICID tarafından Sidney-Avustralya’da düzenlenen 75. Uluslararası Yönetim Kurulu Toplantısı’nda, TUCID’in WHIS ödülünü alarak Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi’nde yer almaya hak kazandığı ilan edilmiştir” dedi.

undefined

” Tarih öncesi çağlardan bu yana Anadolu topraklarımızı suyla buluşturan ve ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından rehabilite edilen tesisimizin böylesine önemli bir ödüle layık görülmesi ülkemiz adına mutluluk verici” olduğuna vurgu yapan Bakan Yumaklı, “Geçen yıl da Van ilimizin sınırları içinde yer alan 2 bin 800 yıllık Şamran Kanalı Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesine girmeye hak kazanmıştı. Böylece ülkemizden Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesine giren eser sayımız ikiye yükseldi. İnşallah önümüzdeki süreçte ülkemizde yer alan diğer tarihi sulama yapılarımızın da listede yerini alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, halen su stresi yaşayan bir ülke olarak su kaynaklarının daha akılcı, etkin ve sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesi için hayata geçirdikleri eylem planlarını kararlılıkla uyguladıklarının altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Bu bağlamda, geçmişten bizlere miras kalan tarihi değere sahip su yapılarımızın korunup gelecek kuşaklara aktarılması için büyük gayret gösteriyoruz. Bu çabalarımızın bir karşılığı olan bu ödülün ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, katkısı olanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Çorum'daki 3 bin yıllık Hitit Barajı ICID Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesine girdi haberi - Arkeolojik Haber - Arkeoloji Haber - Arkeoloji Haberleri

GÖLPINAR HİTİT BARAJI

MÖ 13. yüzyılda Anadolu’da susuz yaşamanın mümkün olmayacağını kavrayan Hititler, Gölpınar-Hitit Barajı’nı inşa etti. Hititler bu baraj vasıtasıyla toplanan suyu cazibeli olarak 1,3 km uzaklıkta yer alan Alaca Höyük antik şehrine ulaştırdı.

Alaca Höyük antik şehri, Çorum ilinde, su kültü, tarımsal sulama ve su yönetimi açısından günümüze önemli izler bırakan tarihi bir merkez olarak değerlendiriliyor. Alaca Höyük, Hititlerin başkenti olan Hattuşa (Boğazköy) şehrinin 34 km kuzeyinde yer alıyor.

Prof.Dr. Aykut Çınaroğlu'nu kaybettik - Çorum Haber - Çorum Son Dakika Haberleri

Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu

Alaca Höyük’te 1997 yılında Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’nun kazı başkanlığında yeniden başlatılan çalışmalar kapsamında, Anadolu’nun ilk barajlarından biri olan Hitit Barajı gün yüzüne çıkartıldı. Baraj, 2002-2007 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Anadolu Üniversitesi, Çorum Valiliği, Alaca Höyük Belediyesi ile koordineli olarak DSİ Genel Müdürlüğü tarafından rehabilite edildi.

Hitit Barajı’nın yeniden bir baraj ve rekreasyon alanı olarak turizme kazandırılması konusunda 2015 yılında başlatılan arkeopark projesi çalışmaları 2018 yılında tamamlandı. Barajın turizme kazandırılması için etrafındaki 277 dönüm arazi kamulaştırıldı. Bugün için daha çok turizm yönüyle ön plana çıkan baraj ve çevresi, aslında Hititlerin son döneminde bölgede yaşanan kuraklığın bir ürünü olması nedeniyle önemini korumaya devam ediyor.

Günümüzde küçük bir gölet gibi görünen barajın; savakları, su dinlendirme havuzu, geçirgenliği azaltan kil sıvaları ile döneminin önemli su mühendisliği harikalarından biri olduğu değerlendiriliyor. Barajın su seviyesini kontrol eden bölümü ise başlı başına bir yapıt olarak kabul ediliyor. Günümüzde fonksiyonlarını devam ettiren baraj, 3324 yıl öncesinde olduğu gibi Alaca Höyük çiftçileri tarafından tarımsal sulamada halen kullanılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.