enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:20 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri
17 Kasım 2024
28
A+
A-

 Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, Türkiye’deki plastik sektöründe yatırım teşviklerinin yeterince uygulanmadığını açıkladı.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU’nun haberine göre, Plastik Sektöründe Yatırımlar Yavaşlıyor: “5 Makine İçin 1 Makine Değeri Vergi Ödeniyor”Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, gümrük vergisi muafiyetinin yetersizliği nedeniyle sektörün büyüme hızının giderek düştüğünü dikkat çekiyor.

Kenan Benliler, bu durumda plastik enjeksiyon makineleri gibi yatırım araçlarına yönelik ağır vergi yükünün, yatırımları yavaşlattığını ve sektörün rekabet gücünü zayıflattığının altını çiziyor.

Plastik Enjeksiyon Makinelerine Yüksek Vergi Yükü

Plastik enjeksiyon makineleri gibi ekipmanlar, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak listede yer aldığı için, sektördeki yatırımlar teşvik kapsamının dışında kaldığını dile getiren PAGDER Başkanı Benliler, bu durumun yatırımcıları zorladığını ve her 5 makine için 1 makine kadar ek vergi ödemek zorunda kalındığını belirtiyor.

“Yatırımlar Hızla Azalıyor”

Kenan Benliler, yakın zamana kadar plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden yararlandığını, ancak yeni belgelerde bu muafiyetin kaldırılmasının yatırımlarda yüzde 20 daralmaya yol açtığını ifade ediyor.

Yatırım maliyetlerinin bu derece yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Benliler, vergi yükü sebebiyle yatırımcıların kararlarını gözden geçirdiğini belirtiyor.

Yatırım maliyetlerinin artmasıyla sektörün uluslararası pazarda rekabet gücünün düştüğüne dikkat çeken Benliler, “Yatırım iştahının azalması, ihracat pazarlarında rekabet gücümüzü kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” diyor. Ayrıca, makine teknolojilerinde gelişen enerji verimliliği ve üretim tutarlılığı gibi yeniliklerden uzak kalmanın sektörün uzun vadede zararına olacağını söylüyor.

Yerli Üretim Yetersiz

Türkiye’de plastik enjeksiyon makinesi üretiminin sınırlı olması nedeniyle sektördeki ihtiyacın ithalatla karşılandığını vurgulayan Benliler, “Plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyeti dışında tutulması, yerli üreticiye fayda sağlamadığı gibi plastik sektöründeki yatırımları da sekteye uğratıyor” diyor. Bu durumun enflasyonu hızlandırıcı bir etki yarattığını da belirten Benliler, sektör yatırımlarının desteklenmesi için plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden faydalanması gerektiğini savunuyor.

Plastik sektöründe yatırımların artması için teşvik sisteminde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Benliler, sektördeki gümrük vergisi yükünün hafifletilmesi ile hem yerli üretim kapasitesinin artacağını hem de sektörün uluslararası rekabet gücünün korunacağını ifade ediyor.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.