enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri

Plastik Sektöründe Yatırım Teşvikleri
17 Kasım 2024
28
A+
A-

 Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, Türkiye’deki plastik sektöründe yatırım teşviklerinin yeterince uygulanmadığını açıkladı.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU’nun haberine göre, Plastik Sektöründe Yatırımlar Yavaşlıyor: “5 Makine İçin 1 Makine Değeri Vergi Ödeniyor”Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Benliler, gümrük vergisi muafiyetinin yetersizliği nedeniyle sektörün büyüme hızının giderek düştüğünü dikkat çekiyor.

Kenan Benliler, bu durumda plastik enjeksiyon makineleri gibi yatırım araçlarına yönelik ağır vergi yükünün, yatırımları yavaşlattığını ve sektörün rekabet gücünü zayıflattığının altını çiziyor.

Plastik Enjeksiyon Makinelerine Yüksek Vergi Yükü

Plastik enjeksiyon makineleri gibi ekipmanlar, gümrük vergisi muafiyetinden yararlanamayacak listede yer aldığı için, sektördeki yatırımlar teşvik kapsamının dışında kaldığını dile getiren PAGDER Başkanı Benliler, bu durumun yatırımcıları zorladığını ve her 5 makine için 1 makine kadar ek vergi ödemek zorunda kalındığını belirtiyor.

“Yatırımlar Hızla Azalıyor”

Kenan Benliler, yakın zamana kadar plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden yararlandığını, ancak yeni belgelerde bu muafiyetin kaldırılmasının yatırımlarda yüzde 20 daralmaya yol açtığını ifade ediyor.

Yatırım maliyetlerinin bu derece yükselmesinin sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan Benliler, vergi yükü sebebiyle yatırımcıların kararlarını gözden geçirdiğini belirtiyor.

Yatırım maliyetlerinin artmasıyla sektörün uluslararası pazarda rekabet gücünün düştüğüne dikkat çeken Benliler, “Yatırım iştahının azalması, ihracat pazarlarında rekabet gücümüzü kaybetme riskini de beraberinde getiriyor” diyor. Ayrıca, makine teknolojilerinde gelişen enerji verimliliği ve üretim tutarlılığı gibi yeniliklerden uzak kalmanın sektörün uzun vadede zararına olacağını söylüyor.

Yerli Üretim Yetersiz

Türkiye’de plastik enjeksiyon makinesi üretiminin sınırlı olması nedeniyle sektördeki ihtiyacın ithalatla karşılandığını vurgulayan Benliler, “Plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyeti dışında tutulması, yerli üreticiye fayda sağlamadığı gibi plastik sektöründeki yatırımları da sekteye uğratıyor” diyor. Bu durumun enflasyonu hızlandırıcı bir etki yarattığını da belirten Benliler, sektör yatırımlarının desteklenmesi için plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük vergisi muafiyetinden faydalanması gerektiğini savunuyor.

Plastik sektöründe yatırımların artması için teşvik sisteminde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirten Benliler, sektördeki gümrük vergisi yükünün hafifletilmesi ile hem yerli üretim kapasitesinin artacağını hem de sektörün uluslararası rekabet gücünün korunacağını ifade ediyor.

Gazeteci* Ezgi AYDOĞANOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.