enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de tek dünyada örneği az: Mavi Vatan’a kritik kabiliyet

Türkiye’de tek dünyada örneği az: Mavi Vatan’a kritik kabiliyet
17 Ağustos 2024
9
A+
A-

Son yıllarda savunma sanayiinde oldukça değerli projeleri hayata geçiren Türkiye, harp sahasının en bilinmez alanlarından biri olan denizin altı için de altın değerinde işlere imza atıyor. IDEF kapsamında ilk kez görücüye çıkan ORKUN-2053 daldırma sonarı da bunlardan biri. ORKUN-2023 bu yıl insansız su üstü deniz aracına da entegre edilecek.

Sertaç Aksan
Sertaç Aksan, TRT Muhabiri

Dünyanın en büyük savunma sanayii etkinliklerinden biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23) İstanbul’da başladı. Sadece yurt içinden değil dünyanın önde gelen yabancı firmalarını da aynı çatı altında buluşturan fuarda Türk savunma sanayiinin geldiği gurur verici nokta da bir kez daha görüldü.Kara sistemlerinden hava ve denize, insansız platformlardan tamamlayıcı ürünlere kadar pek çok alanda oldukça önemli ürünlerin boy gösterdiği buluşmada Mavi Vatan’ın geleceği için hayati önem taşıyan platform ve sistemler de dikkat çekti.

Bunlardan biri de ARMELSAN imzası taşıyan ve ülkemizin ilk yerli/milli daldırma sonarı özelliğini taşıyan ORKUN-2053 oldu.

Denizaltıları bulmak için en sık kullanılan yöntemlerden biri de helikopterlerden daldırılan sonarlar.
[Denizaltıları bulmak için en sık kullanılan yöntemlerden biri de helikopterlerden daldırılan sonarlar.]

Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu alandaki dışa bağımlılığı bitecek

Su altı akustiği konusunda uzmanlaştıklarını ve bu alanda sadece Türkiye’nin değil bölgenin sayılı firmalarından biri olduklarını anlatan ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım, genel amaçlarını ‘Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kimi alanlardaki dışa bağımlılığını sona erdirmek’ olarak özetliyor.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan helikopterden daldırma sonarlarının tamamının yurt dışından tedarik edildiği bilgisini paylaşan Bakım’a göre sadece sistemin başka bir ülkeden alınmasında değil, ihtiyaç halinde destek verilmesi anlamında da sıkıntılar yaşanıyor.

ARMELSAN imzalı Orkun-2053 Türkiye'yi kritik bir alanda dışa bağımlıktan kurtarıyor.
[ARMELSAN imzalı Orkun-2053 Türkiye’yi kritik bir alanda dışa bağımlıktan kurtarıyor.]

Denizaltılar su altındaki en önemli tehdit

Helikopterden daldırma sonarının yakın geçmişte Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bir Ar-Ge projesi olarak başladığını ifade eden Can Emre Bakım, harp sahasında denizlere hakim olabilmenin son derece kritik olduğunu kaydediyor.

“Su altındaki en önemli tehditlerden biri denizaltılar” dedikten sonra da devam ediyor:

“Denizaltıların tespiti için farklı sonarlar kullanılıyor ve bunlar yurt dışından gelen ürünler. Biz yerli/milli çözüm üretebilmek adına Orkun-2053 projesini başlattık ve bugüne getirdik. Bu ürünün amacı, katmanın altında bir nevi saklanan, derin denizde operasyon yapan denizaltıları uzak mesafelerden tespit edebilmek.

Helikopterden daldırma sonarı, mevcut denizaltı savunma harbi helikopterlerinde kullanılan bir ürün. Öte yandan Gökbey’in deniz versiyonunun çalışıldığını biliyoruz. ARMELSAN olarak Orkun-2053 ile Gökbey’in deniz versiyonuna da entegre olmak istiyoruz. Hedeflerimizden biri de bu.”

ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım.
[ARMELSAN Genel Müdürü Can Emre Bakım.]

İnsansız su üstü deniz aracına monte edilecek

Harp sahasının ortamı giderek daha farklı bir hal alıyor ve aslında yöntemler, platformlar, talepler ve çözümler de giderek değişiyor. Havadan daldırma sonarları için de benzer bir süreç gözlüyoruz dünya genelinde.

Çok nadiren de olsa dünyada kimi öncü ülkelerin sonar daldırma işini helikopterlerden değil insansız su üstü araçlarından da yapılabildiğini biliyoruz. Bakım’a Orkun-2053’ün böyle bir kabiliyet olup olmadığını soruyoruz.

Bakım, kendilerinin de benzer bir adım atacağından bahsediyor. Orkun-2053’ün ilk denemesini bu yıl içerisinde insansız su üstü araç ile yapacaklarını söylüyor.

Bakım’ın anlattıkları aslında Orkun-2053’ün sadece Türk Donanması için çok değerli olmakla kalmayıp ciddi bir ihracat potansiyeli taşıdığın da gösteriyor. Yakın gelecekte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi beklenen Orkun-2053 ile ilgili sözlerini şöyle tamamlıyor Bakım:

“Orkun-2053 IDEF’te çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. Özellikle dost ve kardeş ülkelerle ilgili güzel ihracat haberlerini kısa vadede duyabiliriz.

Orkun-2053 yerli/milli olarak geliştirilen ilk ve tek helikopter daldırma sonarı. Yaklaşık 500 metre derinliğe kadar dalabiliyor. Yüzde 85’in üzerinde bir yerlilik oranı var. Türkiye bu sistemi üreterek aslında kendi içinde bir ilke imza atmakla kalmadı, bu alanda dünyanın sayılı ülkelerinden biri oldu. Mavi Vatan, son derece kritik bir kabiliyet, son derece güçlü bir oyuncu daha kazandı.”

***
Yazar hakkında
Sertaç AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2008 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında gerek özel sektör gerek kamu tarafında farklı kurumlarda görev aldı. Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.