enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atatürk’ü anlayabilmek

Atatürk’ü anlayabilmek
20 Ocak 2024
281
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Gazeteci-Yazar M. Yahya Efe, kaleme aldığı “Atatürk’ü anlayabilmek” başlıklı yazısında herkesin anlayabileceği ve eksikliklerini giderebileceği güzel bir yazı olmuş.

UHA / İnternational News Agency

Atatürk'ün okuttuğu o çocuk bakın ne oldu? Sığırtmaç Mustafa'nın hikayesi, 23 NisanDeğerli Gazeteci-Yazar M. Yahya Efe, Türklüğümüzün kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Ulu Önder Atatürk’e gerçek manada sahip çıkması gerekenlerin, Atatürk’ten uzak bir görüntü sergilediklerini dile getiriyor.

Oysa Atatürk’ü değerlendirmeden önce O’nu iyi tanımak, onu iyi anlamak gerektiğini ifade eden M. Yahya Efe, “Onu anlamak için, öncelikle yaşadığı dönemi bilmek, mücadelesinin satır başlarına bakmak gerekir” diyor.

Evet, Atatürk’ü gerçek manada anlayabilmek için, onun hayatına bakmak, neler yaptığını ve neyi hangi düşünceyle yaptığını iyi analiz edebilmek gerekiyor.

Yazar M. Yahya Efe, O’nun düşünce ve devrimlerinin temelini araştırdığımızda, bunun her şeyden önce “Tam bağımsızlık ve özgürlük” ihtiyacına dayandığı gerçeğinin karşımıza çıktığını hatırlatıyor.

“Atatürk’ü anlamak, “kuru kuruya ben Atatürkçüyüm” demekle olmaz” olmaz diyen M. Yahya Efe, şöyle devam ediyor:

“Her 10 Kasım’da kabrine çelenk koyup saygı duruşunda bulunmakla da olmaz. Onu sadece birtakım süslü sözlerle övmek değil, onun fikir ve düşüncelerini eyleme geçirebilmek için Atatürkçülüğe sarılmakla olur. Atatürkçüleri yargılamakla değil! Atatürk, ileri görüşlü, disiplinli, sabırlı ve yaratıcı bir kişidir. Her zaman açık sözlü olmuş, doğru bildiği bir fikri savunmaktan çekinmemiştir. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Atatürk, sanata ve eğitime de büyük önem vermiştir. Türk insanının dilini, dinini, tarihini, kültürel ve geleneksel özelliklerini tanımasında, Atatürk’ün önemli rolü olmuştur. Türk ulusu, Atatürk’ün varlığından, ilke ve devrimlerinden, düşünce sisteminden, Cumhuriyet’in kazanımlarından güç alarak, Cumhuriyet’i aydınlık yarınlara ulaştırmak için elbirliğiyle çalışmaktadır”.

Büyük Önder Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84'üncü yılıAtatürk savaş kazanmış bir kahraman olduğunu dile getiren Gazeteci-Yazar M. Yahya Efe, “Bir lider olarak kitleleri etkilemiş, bir devlet adamı olarak ta başarılı bir yönetim sergilemiş ve nihayet bir devrimci olarak ta bir toplumun sosyal, kültürel, politik, ekonomik ve hukuki yapısını kökten değiştirmeyi başarmıştı” diyor.

M. Yahya Efe, Atatürk’ün bu özellikleriyle, dünya tarihindeki en üstün şahsiyetlerden birisi olduğunun altını çizerek, Tarihin, Atatürk’ü Türk ulusunun en şerefli evlatları ve insanlığın en büyük liderleri arasında sayacağının altını çiziyor.

“Atatürk’ün varlığından, düşüncesinden, ilke ve devrimlerinden, Cumhuriyetin kazanımlarından güç alarak; Cumhuriyetimizi korumak ve aydınlık yarınlara taşımak için çalışmalıyız” diyen M. Yahya Efe, bunun için de Atatürk’e, kurduğu Cumhuriyete, ilke ve devrimlerine her zaman sahip çıkılmasının önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Gazeteci-Yazar M. Yahya Efe, kaleme aldığı “Atatürk’ü anlayabilmek” başlıklı yazısında, “Bugün Türk varlığından başlayarak övünecek neyimiz varsa, hepsinin temelinde Atatürk vardır. İleriye dönük ne ümitlerimiz ne beklentilerimiz varsa bunların kaynağında yine Atatürk ve O’nun ideallerinin verdiği güç ve heyecan vardır” diyor.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kimliğini, niteliğini, çizgisini, bütün tehlikelere ve tehditlere rağmen koruması, Atatürk’e karşı çıkanların bile gün gelip O’nun önünde saygıyla eğilmesi, Atatürk’ün hem neden hedef haline getirildiğinin hem de büyüklüğünün bir göstergesi” olduğunu ifade eden M. Yahya Efe, sözlerini şöyle noktalıyor:

“Atatürk’ü bilmek ve anlamak, bir yönüyle 21. yüzyıl Türkiye’sini ve dünyasını inceleme ve açıklama çabasının bir gereğidir. Coşkun bir vatansever ve çağdaşlaşma heyecanı olan Atatürk, bizim içim bir onurdur, özgür düşüncenin ve özgür insanın bir abidesidir”.

Gül Kabacaoğlu LinkedIn'de: Gül KABACAOĞLU

Gül KABACAOĞLU, Gazeteci – Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.