2024, Hollanda’ya yapılan göçün 60’ıncı yılı
* Yeni bir yıla girmenin çifte heyecanı içindeyiz. Öncelikle tüm ümidimiz 2024 yılının insanlık için hayırlara vesile olması ve bozulan dünya düzeninin daha adil bir şekilde yeni bir yola girmesidir.
* Diğer taraftan, yeni yılda biz Hollanda Türklerini çok yakından ilgilendiren bir başka gelişme de, hiç şüphesiz göçün 60’ıncı yılı olmasıdır.
* Hatırlanacağı üzere 19 Ağustos 1964 tarihinde yapılan anlaşma doğrultusunda, Türkler Hollanda’ya iş gücü sözleşmesi çerçevesinde gelmeye başlamışlardır.
UHA /Europe İnternational News Agency
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Gazeteci-Yazar Veyis Güngör “2024, Hollanda’ya yapılan göçün 60’ıncı yılı” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Gazeteci-Yazar Veyis Güngör’ün kaleme aldığı “2024, Hollanda’ya yapılan göçün 60’ıncı yılı” başlıklı yazısının detayları şöyle:
“Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaklardır. Göçün 60’ıncı yılı ile ilgili yapılan öncü çalışmalardan bahsetmiş ve örnek olarak Samsunlu, Şenol Ocaklı’nın Dalaman’da yaptığı etkinliği anlatmıştık. Aynı yorumda, Hollanda Türkleri arasında sessiz, derin ve hummalı bir hareketlilik olduğunu da belirtmiş ve üçlü, beşli, bazen daha fazla katılımlı toplantılar yapıldığını söylemiştik. Aradan geçen bir iki ay gibi bir sürede, on yedi kişilik bir “60’ıncı Yıl İstişare Grubu”nun oluştuğunu öğrendik.
Diğer taraftan, göçün 60’ıncı yılı ile ilgili HOTIAD’ın “Birinci Nesilde İz Bırakanlar” projesi, MÜSİAD Hollanda’nın Türkiye ve Hollanda’dan bilim insanlarının katılacağı “Tarih semineri ve birinci nesile Ahde Vefa programı” , HTIB’in “Belgesel çalışması ve sempozyum”, Hollanda Türk Müzesi’nin “Takvim projesi”, Atlas Kültür Merkezi’nin “60 Yıl 60 Hikaye” projesi gibi onlarca proje ve program düzenleneceği bilgisi de geldi.
Ayrıca, duayen gazeteci dostumuz İlhan Karaçay’ın hazırlamış olduğu, “60 Yılda 600 Ünlü ve Başarılı Kadınlarımız” başlıklı çalışma da, KADIN Dergisi’nin 15 Mart-15 Nisan sayısında yayınlanacak ve ardından bir etkinlik düzenlenecek.
Göçün 60’ıncı yılında, kurumsal girişimlerin yanı sıra, çok sayıda bireysel etkinliğin yapılacağı da aşikârdır. Buna somut bir örnek, değerli dostum Ömer Erdem’in, “Göçün 60’ıncı Yılı” için tasarladığı logolardır.
Bize, yani Türkevi’ne gelince: Hollanda’ya Türk göçünün 40’ıncı yılına bizzat şahit olmuş, yaptığı etkinliklerle toplumsal hafızada yer etmiş, yayınladığı yüz otuz beş kitap, dvd, cd. çalışmalarıyla göç literatürüne önemli katkıda bulunmuş Türkevi’nin, göçün 60’ıncı yılında bir şeyler yapmaması, abesle iştigal olurdu elbette.
Öncelikle, Türkevi’nin göçün 40’ıncı ve 50’inci yıldönümlerinde hayata geçirdiği projelerden başlıklar halinde bahsedelim, sonra da 2024 yılı programlarına değinelim:
40’ıncı yılda, Zaanse Theater salonunda organize edilen program ve bu çerçevede Yavuz Nufel’in hazırladığı ve Türkevi’nin yayınladığı “40 Yıl 40 İnsan” kitabı hafızalardadır. Yine göçün 50’inci yılında Amsterdam Vrije Üniversitesi’nde organize edilen ve 50 konuşmacının yer aldığı sempozyum da dillere destan mahiyetindeydi.
Aynı yıl Ankara’da organize edilen, “Göç Çalıştayı” da burada zikredilmelidir.
2024 yılında, Türkevi’nin çoklu partnerlerle yürüteceği ve planladığı programlar kısaca şu şekildedir:
2023 Türkiye Depremi ve Hollanda Türkiye Dayanışması
6 Şubat tarihinde Türkiye ve komşu ülke Suriye’de yaşanan iki ayrı ağır deprem sonrası, dünyanın her yerinden olduğu gibi Hollanda’dan da, depremzedelerin yaralarını sarmak için harekete geçildi. Ayni ve maddi yardımlar, kampanyalar, programlar, depremzedeler yararına konserler ve etkinliklerin sayısı her geçen gün artarak devam etti. Hollanda ve Türk kuruluşları, Hollanda şirketleri, Türk girişimcileri ve bireysel kampanyalar yürütüldü ve sürdürülebilir projeler hayata geçirildi.
Türkevi Araştırmalar Merkezi, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen 2023 depremi sonrası, Hollanda’da yürütülen deprem yardımları ve bu çerçevedeki faaliyetleri araştırıp bir rapor olarak yayınlayacaktır.
60. Yıl 60 Genç projesi: Üçüncü kuşakla konuşmalar
2024 yılı, Hollanda ile 19 Ağustos 1964 tarihinde Lahey’de imzalanan işgücü anlaşmasının altmışıncı yılı çerçevesinde, özel olarak üçüncü kuşağı kapsayan 18 ile 30 yaş arasında 60 Türk gencinin hayat hikayesine odaklanan bir araştırma ve kitap çalışması hayata geçirilecektir. Projenin hedef grubu arasında yer alan 60 Türk gencine ulaşabilmek için, Hollanda’da yıllardır siyaset, sivil toplum ve medya da aktif olan, kurumsal tecrübe ve hafızaya sahip 75 kişiden destek istenecektir.
60’ıncı yıla Türkevi’nden 60 proje ve program
Hollanda Türkevi Derneği, 1987 – 2023 yılları arasında, Hollanda başta olmak üzere, Avrupa, Türkiye, Balkanlar ve kültür coğrafyamızda 2000’ne yakın proje, program ve etkinlik gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ve sürdürülebilir olan program ve projelerden seçilen 60 etkinlik üzerinde, literatür araştırması ve anlatı kitap çalışması yapılacaktır. Bu çerçevede, programlara katılan 60 akademisyen ve konuşmacıyla söyleşi yapılacak.
İşte bu duygu ve düşüncelerle yeni bir yıl olan 2024’e “Merhaba!” diyoruz.
40 yıl boyunca elde ettiğimiz tecrübe, bilgi, uzmanlık ve oluşan küresel ağ ile, Türk Aklı Doktrininin sivil alanda bir uygulayıcısı, yani sivil diplomasi örneği olarak, Hollanda’ya gerçekleşen Türk göçünün 60’ncı yılında da üzerimize düşeni yapmaya gayret edeceğiz.