enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
00:56 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
00:56 Ev ve mutfak eşyaları sektörünün uluslararası “Tasarım, Teknoloji ve Ticaret” buluşmasına sayılı günler kaldı.
00:52 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadınların gücüyle yükselen bir Türkiye var”
00:44 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
00:44 Kartalkaya faciasıyla ilgili 3 bürokrata soruşturma izni
00:41 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “Bu düzeni değiştirmek boynumuzun borcudur!”
00:41 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Tunç Soyer ve 64 şüpheli için 45 yıla kadar hapis istendi
00:36 Gazeteci Özlem Bay’ın ‘Haber Ajandası’ndan: Bir Tabloya sığan asırlık bir yolculuk
00:26 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO), Hayata Dokunan Eğitim: İlk Yardım Sertifikaları Verildi
00:25 Macaristan’ın Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’dan, İstanbul Fatih Belediyesi’nden Macaristan’a “Kardeş Şehir” Mektubu!
00:20 Gıda ve tarımda inovasyona kadın eli değiyor
00:19 TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru: Uluslararası Stem Olimpiyatlarından 30 madalya ile döndüler
00:17 Sessiz çatlama: Yeni nesil tükenmişlik ve 438 milyar dolarlık sessizlik
00:14 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail’in hukuk tanımaz saldırılarını nefretle kınıyoruz
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
10:13 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:55 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:45 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2021 psikolojimizi bozdu!

2021 psikolojimizi bozdu!
12 Ocak 2022
2.504
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Uzman Psikolog Ezgi Kılavuzoğlu, 2021’de en çok artan psikolojik rahatsızlıkların depresyon ve kaygı bozukluğu olduğunu açıkladı.

2021'de psikolojimizi en çok bunlar bozduUzman Psikolog Ezgi Kılavuzoğlu, konuyla ilgili (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada, Avusturalya Queensland ve ABD Washington Üniversiteleri tarafından yapılan araştırmalara göre 2021 yılında Dünya çapında en çok artan psikopatolojik rahatsızlıklarda ilk sıraları kaygı bozukluğu ve depresyonun aldığına dikkat çekti.

Söz konusu araştırma verilerine göre 2021 yılında depresyon yüzde 26, kaygı bozukluklarının ise yüzde 28 artış gösterdiğinin altını çizen Ezgi Kılavuzoğlu, uzmanlara göre tüm dünyada sadece bu yıl yaklaşık 246 milyon kişinin depresyon, 374 milyon kişinin ise kaygı bozukluğu yaşadığını belirtti.

Modern Hayatın Beraberinde Getirdiği Psikolojik RahatsızlıklarAraştırma sonuçlarını değerlendiren Psikolob Psikoloji Enstitüsü kurucusu Uzman Psikolog Ezgi Kılavuzoğlu, ülkemizde de vaka artışı gözlemlendiğine dikkat çekerek “Maalesef Türkiye için de benzer bir artış söz konusu. Bu yıl Psikolob Psikoloji Enstitüsü’ne başvuranların yaklaşık yüzde 47’sinde depresyon ve kaygı bozuklukları olduğunu tespit ettik. Son yıllarda tüm araştırmalarda gördüğümüz sonuç aynı, psikolojik rahatsızlıklar yaşayan insanların sayısı artıyor, psikolojimiz giderek daha da bozuluyor. Bunu pandemi ile beraberinde gelen ekonomik sorunlar ve yüksek enflasyondan bağımsız düşünemeyiz.” dedi.

Psikolojik Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi“Bitmek bilmeyen pandemi süreci, depresyonu arttırdı” 

Depresyon ve kaygı bozukluklarının en sık karşılaşılan psikopatolojik vakalar arasında olduğu tespitinde bulunan Kılavuzoğlu, son yıllarda bu derece aşırı yüksek oranların ortaya çıkmasının en temel sebebinin ise bir türlü sonu gelmeyen, uzadıkça uzayan pandemi gündeminin yarattığı olumsuz etkiler olduğu değerlendirmesini yaptı.

Kılavuzoğlu “Pandemi, olağan yaşantımızı sürdürürken birçok şeyi aniden değiştirdi. Hayatımıza maske, mesafe, kapanma, testler, hes kodu, yasaklar gibi alışık olmadığımız kavramlar girdi. Sürekli olarak korunmamız gereken, nereden bulaşacağını bilmediğimiz küresel bir tehditle yaşıyoruz artık. İlk başlarda geçici bir olay gibi bakmıştık ama sonra kabullenmek zorunda kaldık ve hayatımızı artık pandemiden bağımsız düşünemez olduk. Sürecin uzamasıyla etrafımızda ailemizden, tanıdığımız, bildiğimiz insanlardan kayıplarımız olurken doğal olarak beraberinde ortaya çıkan “Hastalık kapabilirim, ya ağır geçirirsem, ya sevdiklerimden birini kaybedersem, ya ben birilerine bulaştırırsam” gibi tehlike algısı kaygı bozuklukları ve depresyon için ciddi bir zemin hazırlamış oldu.

  Psikolojik Hastalıklar | Psikologofisi.comPandemi tüm dünyada ekonomik olarak işten çıkarmalar, kazancın sürekli düşmesi, iş yerlerinin kapanması, artan fiyatlar, aile ve özel hayata kadar her kavramı negatif yönde etkiledi. İnsanlar çok basit bir olayda bile aşırı reaksiyonlar, beklenmedik tepkiler gösterebiliyor. Herkes küçük bir kıvılcımda patlamaya hazır bomba gibi. Kaygılarla beslenen depresyonun yarattığı gerilim, çoğu zaman maalesef etraftaki her tür canlıya karşı şiddete dönüşerek öfke patlaması olarak da açığa çıkabiliyor.” dedi.

Psikoloji - Psikolojik Sorunlar Nasıl Anlaşılır? - DoktorTakvimi.com“Yeni nesilde sınav stresinin yerini ekonomik kaygılar aldı ”

Gün geçtikçe toplumda karamsarlığın gözle görünür bir şekilde arttığını savunan Kılavuzoğlu özellikle gençlerin baskı altında olduğunu vurgulayarak “Toplumda karamsarlaşma belirgin, insanlar günlük yaşamda birbirlerine sürekli olumsuz bir şeyler paylaşarak bu kaygı ve endişenin daha da yaygınlaşmasına neden oluyorlar. Son dönem sosyal medyada yapılan paylaşımların çoğunun merkezinde ekonomi var. Medya da zaten sürekli gündemimiz ekonomi ve pandemi. Türkiye’de eski kuşak krizlerle yaşamayı deneyimledi ve bir şekilde üstesinden geldi. Yeni nesil ise kriz kavramıyla bu boyutta hiç karşılaşmadı dolayısıyla bocalıyorlar. Ayrıca günümüzde kriz tanımı eskilerin anlattığı gibi de değil bambaşka. Büyükler yol gösteremiyor, farklı bir dünya var artık, o dönemin çözümleri geçersiz. Tüm bunlar yetişkinlerde ailenin ihtiyaçları ve çocuklarının geleceği konusunda tedirginlik, gençlerde ise gelecek kaygısı ve umutsuzluk yaratıyor. Eskiden gençlerde en sık görülen vaka sınav stresiydi ama artık onun yerini ekonomik kaygılar aldı.” dedi.

Çocuk ve gençlerde psikolojik rahatsızlıklar arttı | Almanya | DW | 17.04.2021Bu belirtilere dikkat, depresyonda olabilirsiniz!

Depresyonun öne çıkan bazı belirtileri hakkında uyarılarda bulunan Klavuzoğlu “Kendimi sebebini bilmediğim şekilde sürekli mutsuz ve gerginim, hiçbir şeyden zevk alamıyorum, insanlarla buluşmak istemiyorum, üstüme ölü toprağı atılmış gibi hissediyorum” veya “sürekli kaygılıyım, ya hastalık kaparsam, ölürsem, ya sevdiğim biri ölürse, ekonomi kötüye gidiyor, ya borçlarımı ödeyemezsem” benzeri şikayetler duyuyoruz. Eğer son zamanlarda normalde yaptığınız eylemlere ilginiz azaldıysa ve sadece yapmak zorunda olduğunuz şeyleri yapıyorsanız, kendinizi günün büyük çoğunluğunu mutsuz ve üzgün hissederek geçirirken buluyorsanız, insanlarla buluşmak, sosyal faaliyetler benzeri etkinliklerden uzaklaştıysanız, kilonuzda ciddi bir azalma ya da artma olduysa, kolay ağlıyor, kırılıyor, öfkeleniyorsanız, her şeyden kaygı duyuyor, sürekli aklınızda sizin ya da sevdiklerinizin başına kötü bir şey geleceği gibi düşünceler varsa, yardım almak için hiç vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmana danışın.” dedi.

Psikolojik sorun belirtileri nelerdir?“Her sorunun bir de çözümü var”

Uzman Psikolog Ezgi Kılavuzoğlu sözlerini “Tüm bu faktörlerin depresyon ya da kaygı bozukluklarına davetiye çıkarması elbet şaşırtıcı değil ama bu kaderimiz olamaz. Her hastalıkta olduğu gibi direnmeli, inanmalı, mücadeleci olmalıyız, teslimiyetçi bir yaklaşım yanlış. Bu tür konularda psikoloji biliminde etkinliği kanıtlanmış birçok gelişmiş yöntem var. Biz bunlardan yararlanarak kişiye özgü bir program hazırlıyor ve çözüme ulaşabiliyoruz. Terapiye başlarken umutsuz görünen danışanlardan terapi sonunda aldığımız ‘gerçekten buraya çok büyük beklentilerle gelmemiştim, bu kadar kısa sürede düzeleceğini hiç düşünmemiştim ancak mümkünmüş’ şeklinde bolca geri bildirim bunu kanıtlar nitelikte. Unutmamalıyız ki evrende problem ve çözüm bir aradadır,  hayatta her şeyin püf noktası vardır.  Önemli olan doğru zamanda, doğru yolda, doğru adımı atabilmektir. Yeter ki sorunlarla yüzleşecek, çözüme yönelecek iradeniz olsun” şeklinde noktaladı.

Aydın Üniversitesi Tuğrul Mercan'la anlaştı - EĞİTİM

HABER : Tuğrul Mercan 

[UHA Haber Ajansı, 12 Ocak 2022

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.