enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den İran açıklaması: Mahkeme kararı olmadan Devrim Muhafızları terör listesine alınmayacak…

AB’den İran açıklaması: Mahkeme kararı olmadan Devrim Muhafızları terör listesine alınmayacak…
24 Ocak 2023
483
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, mahkeme kararı olmadan, İran Devrim Muhafızları’nın Avrupa terör örgütleri listesine alınamayacağını söyledi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘BBC’ kaynaklı Lahey’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Avrupa Parlamentosu, Brüksel’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde, İran Devrim Muhafızları’nın AB terör örgütleri listesine alınması yönünde bir tavsiye kararını kabul etmişti.

Almanya, Fransa ve Hollanda tarafından da dile getirilen bu öneri, bütün üyelerden destek görmediği için şimdilik rafa kaldırıldı.

Joseph Borrell, Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısına girerken yaptığı açıklamada, Avrupa mahkemeleri tarafından alınmış “terör örgütü” olduğuna ilişkin somut bir karar olmadan, İran Devrim Muhafızları’nın listeye alınamayacağını vurguladı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi’ne göre, İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü ilan edilmesi, mahkeme kararı olmadan alınabilecek bir karar değil.

Borrell, “Önce mahkeme kararı gerekli. ‘Siz teröristsiniz çünkü sizden hoşlanmıyorum’ diyemezsiniz” dedi.

Bunun yerine AB Dışişleri Bakanları toplantısında, İran’a yönelik yaptırımların genişletilmesi bekleniyor.

Brüksel’deki kaynaklara göre, İran’a yönelik yaptırımlar listesine 37 kişi ve kuruluş daha eklenecek.

AB dönem başkanı İsveç’ten de “Dışişleri Bakanları’nın İran’a yönelik yeni bir yaptırım paketinde uzlaştığı” açıklaması geldi ancak henüz bir detay paylaşılmadı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock de, “terör örgütü” ilan edilmesi tartışmaları sürerken, AB’nin İran’a yönelik yaptırımlar listesine Devrim Muhafızları’nın da dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Baerbock, Tahran yönetiminin kendi halkına karşı acımasızca davrandığını belirterek “İran rejimi, Devrim Muhafızları her gün kendi halkına terör estiriyor” diye konuştu.

Şu an yürürlükte olan AB yaptırımları, İran güvenlik örgütleri ile ekonomisinin büyük bir bölümünü kontrolünde tutan Devrim Muhafızları’nı önemli ölçüde kapsıyor.

Yaptırımlar çerçevesinde Avrupa vatandaşlarının ve şirketlerinin Devrim Muhafızları ile iş yapmasına izin verilmiyor.

AB Dışişleri Bakanları toplantısında genişletilmesi beklenen 37 kişilik yeni yaptırım listesinde de, Devrim Muhafızları’na mensup kişilerin yer alması bekleniyor.

Devrim Muhafızları, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin posli gözetiminde hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protesto dalgasıyla birlikte daha sık gündeme gelmeye başladı.

İran’da yaklaşık 4 aydır devam eden gösterilerde 500’den fazla kişi öldürüldü. İnfazların büyük bölümünün Devrim Muhafızları tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Ayrıca aralarında futbolcular, film yıldızları, gazeteciler ve öğrencilerin de bulunduğu 20 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Tahran yönetimi, Aralık ayından bu yana da uluslararası kamuoyu tarafından hukuksuz olarak adlandırılan hızlı yargılamalar sonucu dört kişiyi idam etti.

Halen 100’den fazla kişi de ölüm cezasıyla karşı karşıya.

Çok sayıda İranlı rejim muhalifi, geçen hafta Avrupa Parlementosu’na çağrıda bulunarak, Devrim Muhafızları ve Besiç milislerinin Avrupa Birliği terör listesine alınmasını istedi.

Parlamento genel kurulu, Çarşamba günü bu yönde bir tavsiye kararını kabul etti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ile yaptığı telefon görüşmesinde, parlamentonun kararını “uygunsuz” ve “duygusal bir yaklaşım” olarak değerlendirdi.

İranlı bakan, üye devletlerin de parlamentonun tutumunu izlemesinin “olumsuz sonuçlar doğuracağını” savundu.

Kendine has mali kurumları ve ticari çıkarları olan Molla rejiminin elit askeri birliği olan Devrim Muhafızları, ABD’nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Bahreyn’de de “terör örgütleri” listesinde.

İngiltere de, İranlı İngiliz Alireza Akbari’nin geçen hafta idam edilmesinin ardından Devrim Muhafızları’nı terör listesine almak istiyor.

Devrim Muhafızları, 1979’daki İslam Devrimi’nden sonra, dini lider Ayetullah Humeyni tarafından kuruldu.

Son yıllarda büyük siyasi ve ekonomik etkiye sahip güçlü bir örgüte dönüşen Devrim Muhafızları, kendi gizli servisini de oluşturdu.

Kolordu, aynı zamanda İran’ın nükleer programını yönetiyor ve yurtdışında askeri operasyonlar da düzenliyor.

İran – Irak savaşının ardından, ülkenin yeniden yapılanmasında önemli rol üstlenen Devrim Muhafızları, inşaat, telekom ve enerji sektörlerindeki şirketlerin kontrolünü de elinde bulunduruyor.

İngiltere de İran’a yeni yaptırımlar açıkladı

James Cleverly

İngiltere de İran ve İngiliz çifte vatandaşı olan Alireza Akbari’nin İran’da idamının ardından Pazartesi günü yedi İranlı yetkiliye yönelik yeni bir yaptırım paketi açıkladı.

Dışişleri Bakanı James Cleverly “Bugün yaptırım uygulama kararı alınan bu kişilerin arasında olan idam cezasını siyasi amaçlarla kullanan yargıdaki isimler de; sokaklarda protestocuları döven eşkiyalar da; rejimin İran halkına yönelik vahşi baskısının kalbinde yer alıyor” açıklaması yaptı.

Gazeteci* Yusuf ÖZKAN

[UHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.