enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →
29 Nisan 2022
257
A+
A-

Kasaba Doktoru

WASHİNGTON – UHA HABER /ABD ile Rusya arasında mahkum takası Türkiye’de gerçekleşti. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki takasın gerçekleşmesinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘DW, dpa’dan aktardığı haberine göre, ABD ile Rusya arasında mahkum takası Türkiye’de gerçekleşti.

ABD’de tutuklu olan Rus vatandaşı Konstantin Yaroşenko ülkesine gönderilirken Rusya’da tutuklu olan ABD vatandaşı Trevor Reed ABD’ye iade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Başka ülkelerde tutuklu ABD vatandaşlarını ülkeye getirmenin ABD yönetiminin başlıca hedefleri arasında olduğunu söyleyen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden açısından Rus vatandaşı Konstantin Yaroşenko’nun cezasını kısaltmanın zor bir karar olduğunu ifade etti.

Psaki, Yaroşenko’nun uyuşturucu suçundan aldığı cezanın büyük bir bölümünü çektiğini vurgulayarak “Bizim başlıca önceliğimiz Trevor Reed’in güvenli bir biçimde dönüşüydü, zira sadece arzu etmediği halde uzun süredir tutuklu değildi, aynı zamanda sağlık durumu da acil tedaviyi gerektiriyordu” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Biden
Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Biden Fotoğraf: Saul Loeb/Pool via REUTERS

2021 yılındaki zirvede görüşülmüştü

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Haziran 2021’de Cenevre’deki ikili zirvede takas konusunu görüşmüştü. İki ülke arasında Ukrayna’daki savaş nedeniyle iyice kötüleşen ilişkilere rağmen takasın gerçekleşmesi sürpriz olarak değerlendirildi.

Washington, eski bir Texaslı deniz piyadesi olan 30 yaşındaki Reed’in serbest bırakılmasını sürekli olarak talep etmişti. Reed bir polise saldırdığı ve sarhoş halde Rus devlet otoritesine karşı direnme suçu işlediği gerekçesiyle Haziran 2020’de 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Rus pilot Yaroşenko da 2010 yılında ABD’de uyuşturucu kaçakçılığından 20 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Trevor Reed
Trevor Reed Fotoğraf: Reuters/T. Makeyeva

Psaki’den Türkiye’ye teşekkür

Psaki takasın aylardır müzakere edildiğini ve ABD doğu yakası saatine göre sabahın erken saatlerinde Türkiye’de gerçekleştiğini açıkladı. Psaki “Türkiye’ye takasın ülkesinde gerçekleşmesine izin verdiği için müteşekkiriz” dedi.

Reed’in babası Joey Reed, ABD ve Rusya’dan Türkiye’ye iniş yapan iki uçağın bir havaalanında yan yana yanaştığını ve tutukluların bir uçaktan diğerine teslim edildiğini söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü, Moskova’nın neden özellikle şimdi takasa onay verdiğini söylemedi. ABD’nin Yaroşenko’nun serbest bırakılmasından başka tavizler verip vermediği sorusuna da Psaki “Benim bildiğim başka koşullar yok” yanıtını verdi.

[UHA Haber Ajansı, 29 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.