enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron Ukrayna’ya Verilen Silahları İlk Defa Açıkladı

Macron Ukrayna’ya Verilen Silahları İlk Defa Açıkladı
25 Nisan 2022
609
A+
A-

Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna’ya silah desteği veren ancak “güvenlik” gerekçesiyle bu yardımın içeriğini gizli tutan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk kez silah teslimatlarının ayrıntılarını paylaştı. Macron, Ukrayna’ya Milan tanksavarları ile CAESAR kamyona monte topçu sistemi verdiklerini söyledi.

Birçok Batılı müttefikin aksine Ukrayna’ya silah yardımında bugüne kadar açıklama yapmayan Fransa, Kiev’e yaptığı askeri teslimatların içeriği konusundaki sessizliğini bozdu. Ukrayna’ya yakıt ve “savunma silahları”, yani miğfer, kurşun geçirmez yelek, mayın temizleme cihazı ve tıbbi ekipman gönderdiğini bildiren Fransa, sonunda yolladığı ağır silahları da açıkladı.

Fransa’nın en çok okunan yerel gazetesi Ouest France’a geniş bir söyleşi veren Macron, Almanya’da yardımlarla ilgili süren tartışmalara ilişkin “Berlin Ukrayna’ya, Leopard tankları gibi ağır silahlar vermeli mi?” sorusunu yanıtladı.

Macron, “Herkes siyasi dengeleri çerçevesinde sorumluluk alıyor. Ben diğer ülkelerin siyasi kararlarına karışmam. Ancak Almanya ile yoğun işbirliği içindeyiz. Başbakan Scholz ile daha iki gün önce bu konuyu konuştuk. Hala Milan’dan CAESAR’a pek çok önemli teçhizat ve çeşitli silah türleri sunuyoruz. Elbette her zaman kırmızı bir çizgi ile yani savaşın bir tarafı haline gelmeden, bu yolda devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

IŞİD’e karşı kullanılan CAESAR obüsleri

Milan füzelerinin teslimatını doğrulatan Le Monde gazetesi, Fransız ordusunun stoklarından çıkarılan birkaç düzine füzenin Ukrayna’ya teslim edildiğini daha önce yazmıştı. Ancak Macron’un açıklamasına kadar, Fransız zırhlı CAESAR obüslerinin Ukrayna’ya teslimatından kamuoyunun haberi olmadı. Savunma dünyasında “müthiş etkin” diye tanımlanan bu kendinden tahrikli silahlar, 40 kilometre mesafeye dakikada 6 ila 8 kez, 155 milimetrelik mermi fırlatabiliyor.

Fransız ordusunun 76 CAESAR’ı var ve 2025’e kadar, savunma gücüne 109 CAESAR obüsü katacağı biliniyor. Fransa, bu silahları daha önce Irak ve Mali’de IŞİD’e karşı kullandı. CAESAR’lar Suudi Arabistan, Danimarka, Endonezya, Fas, Çek Cumhuriyeti ve Tayland’a da ihraç edildi.

L’Opinion gazetesi de Ukrayna’ya yapılan silah yardımının toplam 120 milyon Euro’ya ulaştığını belirterek, Fransa’nın “Javelin” tanksavar füzeleri ve “Mistral” kısa menzilli uçaksavar füzeleri de teklif ettiğini kaydetti.

Fransa Savunma Bakanlığı, 15 Nisan’da yaptığı bir basın açıklamasında, “koruma araçları, optik ve elektronik (optronik) teçhizat, silah, mühimmat ve silah sistemleri” teslim ettiklerini duyurmuştu. Bakanlık şimdiye kadar 100 milyon Euro’luk askeri malzeme verdiğini belirtti.

NATO üyelerinden ağır silah yardımı

Öte yandan, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinde yeni aşamaya geçtiğini açıklamasının ardından, ABD başta olmak üzere NATO müttefiklerinden de yeni silah yardımı açıklamaları geldi. ABD, Kanada, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Hollanda gibi bazı NATO ülkeleri ağır silah teslimatlarına yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Biden’ın 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıklamasından sonra Kanada Başbakanı Justin Trudeau da 500 milyon dolarlık ek silah yardımı yapacaklarını duyurmuştu.

Ağır silah teslimi konusuna tereddütlü yaklaşan Almanya ise, Kiev’e Sovyet yapımı silah tedarik eden Doğu Avrupalı müttefikler aracılığıyla yardım sözü verdi. Almanya, Ukrayna’ya ağır silah teslimatı için Slovenya ile anlaştı. Ljubljana, Sovyet tasarımı T-72 tanklarını Kiev’e teslim edecek. Berlin de karşılığında Slovenya’ya 20 Marder zırhlı piyade ve 20 Fuchs zırhlı nakliye aracı verecek.

HABER : Arzu ÇAKIR

[UHA Haber Ajansı, 25 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.