enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:11 Deutsche Bank’tan kapsamlı Türkiye analizi: Dolar, büyüme ve faiz tahmini
00:02 Ayvalık merkezli Türk zeytinyağı firması Nova Vera, uluslararası arenada dünya birincisi oldu…
11:42 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:10 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:44 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
06:15 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
04:25 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:59 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:52 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:52 Elektrikli Araç,TOGG
00:45 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:44 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:29 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:25 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:18  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yerel medyada ne var ne yok? 81 ildeki haber sitelerinin içeriklerini ve arayüzlerini araştırdık

Yerel medyada ne var ne yok? 81 ildeki haber sitelerinin içeriklerini ve arayüzlerini araştırdık
16 Mart 2024
43
A+
A-

2024’te yerel medyanın manzarasını, bu kez 81 haber sitesindeki belli başlı içerik türleri ve anasayfalardaki arayüz özellikleri üstünden inceliyoruz.

UHA /  İnternational News Agency

UHA’nın Journo Haber’e dayandırdığı Gazeteci Barış DÖNMEZ’in Özel Haberi şöyle:

İncelediğimiz yerel haber sitelerinin hepsinde site içi arama özelliği, sosyal medya hesaplarının bağlantıları, iletişim ve künye bölümleri var. Son iki bölüm genelde anasayfaların ya sol üst kısmında ya da en alt bölümünde yer alıyor.

Diğer arayüz özelliklerine ve içerik türlerine baktığımızda ise farklılıklar görmeye başlıyoruz. Örneğin bazı sitelerde, “en çok izlenen filmler” gibi sık rastlanmayan bölümler var. Buna karşın yerel haber sitelerinin çoğunda (%63), kullanıcılar için çok daha önemli sayılabilecek arşiv bölümü yer almıyor. Site içi arama özelliği üstünden dijital arşive erişim sağlayan bazı yayıncılarda ise eski haberlere erişilemiyor.

2024’ün başı itibarıyla, 81 ilden rastgele seçtiğimiz bu yerel haber sitelerinin %59,2’sinde resmî ilan bölümü var. Arşiv alanı genelde sitenin üst ve alt kısımlarında, resmî ilanlar ise genellikle sitelerin üst, orta ve alt kısımlarda bulunabiliyor.

Site içi düğmeler, kullanılan yazı tipleri, “banner” yoğunluğu, renkler ve sayfa kenar boşlukları siteden siteye çok değişken bir manzara sunuyor. Yerel medyada da sitedeki alanların dört bir yanını reklamlar donattığı için haberler kaybolabiliyor. Sade tasarımlı, haberin rahatça seçildiği site sayısı çok az.

Yerel haber sitelerinde en yaygın içerik kategorilerinden biri yazarlar. Bu bölüm genelde sayfanın ortalarında yer alıyor. Birçok yerel haber sitesi, kendi basılı gazetesinin birinci sayfasının görüntüsüne de anasayfasında yer veriyor. Farklı ulusal gazetelerin manşetlerine ve birinci sayfalarına yer veren yerel haber siteleri de az değil.

Her 10 yerel haber sitesinden yaklaşık 7’sinin yer verdiği döviz kurları ve hava durumu bölümlerindeki bilgiler güncel. Yerel medyanın birçok takipçisinin önemsediği futbol puan durumu sitelerin çoğunda var. Nöbetçi eczaneler ise yerel haber sitelerinin %33’ünde sunuluyor.

81 haber sitesinin sadece 4’ünün mobil uygulaması var. Yalnızca 1 sitede dil seçeneğinin sunulduğunu ve bu seçeneğin faal olmadığını saptadık. 4 siteden 1’inde yer alan imsakiye genelde anasayfanın altında yayımlanıyor. Bazı yerel haber sitelerinde sunulan diğer unsurlar şöyle:

  • Günün fotoğrafı, rüya tâbirleri, biyografiler, radyo, kaybettiklerimiz, nostaljik fotoğraflar, en çok okunan haberler, taziyeler, e-gazete, e-dergi, anketler, firma rehberleri, karikatürler, şans oyunları sonuçları, yemek, mizah, günün sözü, can dostlarımız, gezilecek yerler, şiir köşesi, tasavvuf ve fıkıh, edebiyat köşesi, entelektüel bakış

***

Barış Dönmez

2014 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra birçok medya kuruluşunda muhabir ve tasarımcı olarak görev aldı. 2020 yılında serbest gazeteci olarak çalışmaya başladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.