enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi
7 Ocak 2025
13
A+
A-

Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiği hesaplandı.

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci* Çağla ÜNER’in haberine göre, Christopher Nolan’ın klasikleşen bilimkurgu euronews (Türkçe) - YouTubefilmi Interstellar (Yıldızlararası) 10. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyada yeniden gösterime girerken, izleyiciler son derece ilginç bir ayrıntı fark etti.

İzleyiciler, Matthew McConaughey’in canlandırdığı başkarakter Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiğini hesapladı.

Filmde Miller’ın gezegeni diye bilinen bu gezegenin yüzeyinde geçirilen bir saat, Dünya’da yedi yıla eşitti. Bu durum, astrofizikte zaman genişlemesi adı verilen bir olgudan kaynaklanıyor.

Bu olgu kısaca, çalışan iki saatin farklı hızlardan sonra farklı zamanları ölçmesi anlamına geliyor. Devasa kütlelere yakınlaştıkça zaman giderek yavaşlıyor. Hatta teorik olarak, son derece güçlü cisimler olan kara deliklerin olay ufkunda zaman duruyor. Olguyu ünlü Fizikçi Albert Einstein, Görelilik Kuramı’nda ortaya koymuştu.

Interstellar’da süper kütleli bir kara deliğe yakınlığı nedeniyle Miller’ın gezegeninde zaman genişlemesi meydana geliyordu. Gezegende 3 saat 17 dakika, astronotların kendi ülkelerinde tam 23 yıla denk geliyordu. Bu yüzden McConaughey, uzay aracına gelen videolu mesajlarda çocuklarının yaşlandığını görüyordu.

Reddit’teki Interstellar hayranları, Dünya’da filmin 10. yıl dönümünün kutlandığı sırada bu kurmaca gezegende sadece yaklaşık 1,5 saat geçmiş olduğunu tespit etti.

Bir kullanıcı, “Bu çok çılgınca,” diye yazdı.

“Miller’ın gezegeninin tüm hikayesi çok korkunç ve ürkütücü.”

Bir diğer kullanıcı da, “Göklere yükselen dalgalar. Zaman genişlemesi. O gezegen asla insanlar için yaratılmadı,” diye ekledi.

Filmin yönetmeni Nolan, yeniden gösterimin ardından AP’ye yaptığı açıklamada, “Tepkilerden çok memnun oldum,” ifadelerini kullanmıştı.

“İnsanların herhangi bir noktada çalışmanıza yanıt vermesi gerçekten heyecan verici.”

Bilgi bombardımanında bir sığınak: Hafıza Kartı - newslabtürkiye

Gazeteci* Çağla ÜNER

***

Yazar hakkında

Çağla Üren, 1994 Bakırköy doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çeşitli gazete, dergi ve yayınevlerinde çevirmen, editör veya yazar gibi pozisyonlarda çalıştı. Şu anda Independent Türkçe’nin Çeviri ve Dış Haberler Servisi’nde görev alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.