enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:14 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:11 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:10 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:10 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:07 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:06 İstanbul’un Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..
00:04 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:04 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi

Yeniden vizyona giren Interstellar’da ‘ürkütücü’ ayrıntı keşfedildi
7 Ocak 2025
22
A+
A-

Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiği hesaplandı.

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci* Çağla ÜNER’in haberine göre, Christopher Nolan’ın klasikleşen bilimkurgu euronews (Türkçe) - YouTubefilmi Interstellar (Yıldızlararası) 10. yıl dönümü vesilesiyle Türkiye’de ve dünyada yeniden gösterime girerken, izleyiciler son derece ilginç bir ayrıntı fark etti.

İzleyiciler, Matthew McConaughey’in canlandırdığı başkarakter Cooper ve ekibinin yaşama elverişli koşullar bulma amacıyla gittiği sularla kaplı gezegende filmin gösterime girdiği 2014’ten bu yana sadece 1 saat 25 dakika geçtiğini hesapladı.

Filmde Miller’ın gezegeni diye bilinen bu gezegenin yüzeyinde geçirilen bir saat, Dünya’da yedi yıla eşitti. Bu durum, astrofizikte zaman genişlemesi adı verilen bir olgudan kaynaklanıyor.

Bu olgu kısaca, çalışan iki saatin farklı hızlardan sonra farklı zamanları ölçmesi anlamına geliyor. Devasa kütlelere yakınlaştıkça zaman giderek yavaşlıyor. Hatta teorik olarak, son derece güçlü cisimler olan kara deliklerin olay ufkunda zaman duruyor. Olguyu ünlü Fizikçi Albert Einstein, Görelilik Kuramı’nda ortaya koymuştu.

Interstellar’da süper kütleli bir kara deliğe yakınlığı nedeniyle Miller’ın gezegeninde zaman genişlemesi meydana geliyordu. Gezegende 3 saat 17 dakika, astronotların kendi ülkelerinde tam 23 yıla denk geliyordu. Bu yüzden McConaughey, uzay aracına gelen videolu mesajlarda çocuklarının yaşlandığını görüyordu.

Reddit’teki Interstellar hayranları, Dünya’da filmin 10. yıl dönümünün kutlandığı sırada bu kurmaca gezegende sadece yaklaşık 1,5 saat geçmiş olduğunu tespit etti.

Bir kullanıcı, “Bu çok çılgınca,” diye yazdı.

“Miller’ın gezegeninin tüm hikayesi çok korkunç ve ürkütücü.”

Bir diğer kullanıcı da, “Göklere yükselen dalgalar. Zaman genişlemesi. O gezegen asla insanlar için yaratılmadı,” diye ekledi.

Filmin yönetmeni Nolan, yeniden gösterimin ardından AP’ye yaptığı açıklamada, “Tepkilerden çok memnun oldum,” ifadelerini kullanmıştı.

“İnsanların herhangi bir noktada çalışmanıza yanıt vermesi gerçekten heyecan verici.”

Bilgi bombardımanında bir sığınak: Hafıza Kartı - newslabtürkiye

Gazeteci* Çağla ÜNER

***

Yazar hakkında

Çağla Üren, 1994 Bakırköy doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çeşitli gazete, dergi ve yayınevlerinde çevirmen, editör veya yazar gibi pozisyonlarda çalıştı. Şu anda Independent Türkçe’nin Çeviri ve Dış Haberler Servisi’nde görev alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.