enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:37 Trafikte düzeni bozana rekor cezalar yolda
00:29 Devlet Bahçeli: Türk dili, milli varlığın korunmasına yönelik stratejik bir sorumluluktur
00:28 Doç. Dr. Barış Semiz, “Pamukkale’nin Uşak’taki altın madeni faaliyetleriyle ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmıyor”
00:21 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İzmir’in okullarında tuvaletlerde sabun var ama çeşmelerinde su akmıyor”
00:11 Science dergisindeki Muhtemel ‘İstanbul’ depremine ilişkin uzmanlardan farklı açıklamalar peş peşe gel
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Boraltan faciası, CHP’nin Türkiye tarihine geçmiş bir kara lekesidir”…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa
15 Eylül 2021
393
A+
A-

UHA HABER / Yeni Zelanda Maori partisi, ülkenin adını Aotearoa olarak değiştirmek için imza kampanyası başlattı.

  Maori Partisi eş liderleri Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer, Yeni Zelanda’nın adını resmi olarak yerli versiyonu olan Aotearoa olarak değiştirmenin ülkeyi birleştireceğini öne sürdü.

Parti, tüm orijinal Maori yer adlarının önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelinde resmi olarak restore edilmesini istiyor.

Te Pati Maori liderleri, Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer dilekçeyi başlatan bir bildiride, “Te Reo Maori’nin bu ülkenin ilk ve resmi dili olarak hak ettiği yere geri getirilmesinin zamanı çoktan geçti. Biz Aotearoa’yız”” dedi. ”

Yeni Zelanda isminin Hollanda’dan geldiğine işaret eden Maori liderleri hükümetten önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelindeki tüm kasabalar, şehirler ve yerler için orijinal Te Reo Maori isimlerinin tanımlaması ve resmi olarak kabul edilmesini istedi.

2026 yılına kadar da sürecin tamamlaması çağrısında bulunuluyor.

Başbakan Ardern: “Sosyal hayatta zaten kullanılıyor”

Başbakan Jacinda Ardern geçen yıl resmi bir isim değişikliği konusunda yasa değiştirilse de değiştirilmese de, Yeni Zelandalıların giderek daha fazla Aotearoa dilini kullandığını bildirmişti.

Ulusal parti lideri Judith Collins, farklı nedenlerle Aotearoa’nın kullanımına ilişkin bir referandum çağrısında bulundu.

Liberter ACT parti lideri David Seymour ise “İnsanlar Maori yer adlarını kullanmakta zaten özgürler. Maori Partisi ülkemize Yeni Zelanda diyen insanları yasaklamak istiyor” sözleriyle öneriye karşı çıktı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.