enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa

Yeni Zelanda için yeni isim önerisi: Aotearoa
15 Eylül 2021
393
A+
A-

UHA HABER / Yeni Zelanda Maori partisi, ülkenin adını Aotearoa olarak değiştirmek için imza kampanyası başlattı.

  Maori Partisi eş liderleri Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer, Yeni Zelanda’nın adını resmi olarak yerli versiyonu olan Aotearoa olarak değiştirmenin ülkeyi birleştireceğini öne sürdü.

Parti, tüm orijinal Maori yer adlarının önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelinde resmi olarak restore edilmesini istiyor.

Te Pati Maori liderleri, Rawiri Waititi ve Debbie Ngarewa-Packer dilekçeyi başlatan bir bildiride, “Te Reo Maori’nin bu ülkenin ilk ve resmi dili olarak hak ettiği yere geri getirilmesinin zamanı çoktan geçti. Biz Aotearoa’yız”” dedi. ”

Yeni Zelanda isminin Hollanda’dan geldiğine işaret eden Maori liderleri hükümetten önümüzdeki beş yıl içinde ülke genelindeki tüm kasabalar, şehirler ve yerler için orijinal Te Reo Maori isimlerinin tanımlaması ve resmi olarak kabul edilmesini istedi.

2026 yılına kadar da sürecin tamamlaması çağrısında bulunuluyor.

Başbakan Ardern: “Sosyal hayatta zaten kullanılıyor”

Başbakan Jacinda Ardern geçen yıl resmi bir isim değişikliği konusunda yasa değiştirilse de değiştirilmese de, Yeni Zelandalıların giderek daha fazla Aotearoa dilini kullandığını bildirmişti.

Ulusal parti lideri Judith Collins, farklı nedenlerle Aotearoa’nın kullanımına ilişkin bir referandum çağrısında bulundu.

Liberter ACT parti lideri David Seymour ise “İnsanlar Maori yer adlarını kullanmakta zaten özgürler. Maori Partisi ülkemize Yeni Zelanda diyen insanları yasaklamak istiyor” sözleriyle öneriye karşı çıktı.

[UHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.