enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Asgari Ücret Zammı Açıklandı: Yeni Tutar Net 28 075 TL! Türkiye’nin Nabzı Gündemde
07:14 SPD Başkanı Yıldız : Ankara su yönetiminde örnek bir başkent olmalı!
00:45 Finansın geleceği Ataşehir’de yazılıyor…
00:41 İletişim Başkanı Duran’dan Netanyahu’ya tepki
00:33 TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci, “Filistin’deki sistematik zulme karşı sessiz kalmayı reddediyoruz”
00:26 SDG meselesinde kilit güç ABD: Mazlum Abdi ve YPG’nin silahlı sayısı gerçekçi rakamlarla değerlendiriliyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ile görüştü
00:17 İzmir’de açılan “Hollanda & Türkiye Sergisi” büyük ilgi görüyor…
00:05 İletişim Başkanlığı “savunma sanayi projelerine yeterli ödenek ayrılmadığı” iddiasını yalanladı
00:02 İstanbul Havalimanı aralık ayında da Avrupa zirvesinde
00:01 Türk siyaset bilimci: Türkiye’nin artan rolü hem fırsatlar hem de riskler getiriyor…
20:26 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:33 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:42 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:25 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Harekât mı, Esed ile Görüşme mi?

Yeni Harekât mı, Esed ile Görüşme mi?
26 Kasım 2022
210
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki şeyi aynı anda yapıyor. Hem Esed ile ‘uygun şartlarda’ görüşebileceğini söylüyor hem de Suriye’nin kuzeyinde ‘en uygun vakitte’ PKK-YPG’ye kara operasyonu yapılacağını vurguluyor.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: "Tek bir eksen var, o da Türkiye'nin milli çıkarları" - euturkhaberTürkiye’nin saygın, güvenilir SETA bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’n Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki şeyi aynı anda yaptığına dikkat çekerek, “hem Esed ile “uygun şartlarda” görüşebileceğini söylüyor hem de Suriye’nin kuzeyinde “en uygun vakitte” PKK-YPG’ye kara operasyonu yapılacağını vurguluyor” diyor.

Prof. Dr. DURAN, akla gelen ilk üç soruyu şöyle sıralıyor:

  1. Bu iki hedef birbiriyle çelişir mi?
  2. ABD ile Rusya olumsuz tutum aldığına göre kara operasyonu yapılabilir mi?
  3. Kara operasyonu ve Esed ile görüşmenin zamanlaması ne olur?

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, bu sorularla ilgili tahminlerini en baştan söyleyip sonra da detayına geçiyor:

  • Artık çelişmiyor
  • Karşı çıksalar da uzlaşmayı tercih ederler
  • En uygun vakitte.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doha’da Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile tokalaşarak BAE, Suudi Arabistan ve İsrail ile devam eden normalleşme politikasına yeni bir halkayı eklediğini açıklayan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Kahire ile ikili ilişkileri toparlamanın zaman alabileceğini ve diğerleri kadar hızlı yürümeyebileceğinin, sebebinin ise Türkiye ve Mısır’ın Libya, Etiyopya ve Cezayir politikalarındaki uzlaşmazlık ve rekabet olduğunun altını çiziyor.

Prof. Dr. DURAN, ancak bu normalleşmenin Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’daki dengelerin değişmesine de katkı verecek önemde olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara’nın iki yıl önce normalleşme politikasına başlamasının ve karşılık bulmasının sebebinin küresel ve bölgesel şartlardaki kritik değişimi olduğuna vurgu yapan SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları dile getiriyor:

 “Pandemi, Biden yönetiminin politika tercihleri ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile hızlanan büyük güç rekabeti ilk akla gelenler.

Bu değişimlerin sonuçları ise Batı ittifakı içindeki ayrışmalar, başının çaresine bakmak zorunda hisseden bölgesel güçlerin daha iddialı şekilde Rusya ve Çin ile yeni işbirliği arayışlarına girmeleri ve eski hasımlıkları toparlama girişimleri olarak ortaya çıktı.
İşte Erdoğan böyle bir ortamda pro-aktif bir diplomasi uyguluyor.

Hem Ukrayna krizinde arabulucu oluyor hem ikili ilişkileri toparlıyor hem de terörle mücadeleden vazgeçmeden yeni çalışma yöntemleri arıyor.”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasette küslük olmaz” diyerek Sisi’den sonra Esed ile yakında görüşme ihtimalini güçlendiriyor” diyen Prof. Dr. DURAN, normalleşme politikasının diğer ayaklarında olduğu gibi böylece sembolik engelleri de kaldırarak diplomasiye imkân verdiğini söylüyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Bu içeride muhalefetin eleştirilerini zayıflatırken dışarıda normalleştiği ülkelerle yeni bir çalışma tarzına yöneliyor. Bunun en zor olacağı ülke kuşkusuz Suriye. En uzun sınırlara sahip olduğumuz Suriye’deki iç savaş yüzünden yıllardır terör örgütleriyle (PKK-YPG ve DEAŞ) mücadele ve sığınmacı sorunu ile uğraşıyoruz” diyor.

“Bugün kritik soru şu: Ankara ve Şam arasındaki istihbarat görüşmelerinin dışişleri ya da devlet başkanları seviyesine çıkarılması nasıl mümkün olur?” diyen Prof. Dr. DURAN, Esed yönetiminin, “toprak bütünlüğü ve egemenliği” adına Türkiye’nin güvenli bölgelerden çekilmesini istediğini ve Muhaliflere desteğini kesmesini beklediğini söylüyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Ankara’nın ise hem PKK-YPG ile mücadele hem de sığınmacıların dönüşü hedeflerini boşa düşüreceği için bunların kabul edemeyeceğini dile getirerek, “Anayasa sürecini ilerleterek muhalifleri de entegre edecek yöntem bulunmalı. Bu zorlu ve uzun bir müzakere sürecini gerektiriyor” hatırlatmasında bulunuyor.

“Şam, 4 milyon Suriyelinin Türkiye’nin şehirlerinde, 4-5 milyon Suriyelinin ise Suriye’nin kuzeyinde Türk askerinin koruduğu güvenli bölgelerde olduğu gerçeğini çok iyi okumalı” diyen SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. DURAN, “Ankara ve Şam arasında görüşmelerin ilerlemesi için, temkin ve şüphe içererek de olsa, birlikte çalışma zemini oluşturulabilir. Bu da PKK-YPG’ye dair politikaların ortaklaştırılması ile başarılabilir. Yoksa devlet başkanlarının görüşmesi sembolik engelleri kaldırmanın ötesine gidemeyebilir” şeklinde aktarıyor.

ABD ve Rusya’nın 2019’da imzaladıkları mutabakata uymadıkları için Türkiye’nin, Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el-Arab’a operasyonu öncelemekte olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Taksim saldırısındaki YPG unsurunun Washington ve Moskova tarafından inkâr edilemediğini, Türkiye’nin Ukrayna krizinde üstlendiği etkin ve yapıcı rolün de hatırlandığında bu iki başkentin Ankara’nın güvenlik çıkarlarına saygı duyması gerektiğinin açık olduğuna dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, “Daha önce YPG-SDG’nin ortaüst düzey yöneticilerini etkisizleştiren Ankara, Pençe-Kılıç Harekâtı ile hem ABD hem de Rusya ile işbirliği içindeki bu yapıyı hedef alabileceğini gösterdi. Ankara bütün yolları deniyor. Washington, Moskova ve Tahran’dan sonra şimdi Şam’ı da yokluyor. Bu seçeneklerin çalışmadığı noktada, Ankara “en uygun vakitte” kara operasyonunu yapacaktır” şeklinde aktarıyor.

Gazeteci * Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2022] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.