enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yedinci Yılında 15 Temmuz ve FETÖ ile Mücadele

Yedinci Yılında 15 Temmuz ve FETÖ ile Mücadele
20 Temmuz 2023
44
A+
A-

Çankaya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi ve SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırmaları Direktörü Cem Duran UZUN, 5 Temmuz darbe girişiminin üzerinden altı yıl geçtiğini ve bu altı yıllık süre içerisinde FETÖ’ye karşı farklı kulvarlarda yoğun bir mücadele yürütüldüğünü açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Çankaya Üniversitesi Yayın Danışma KuruluDr. Öğr. Üyesi Cem Duran UZUN, “Yedinci Yılında 15 Temmuz ve FETÖ ile Mücadele” başlıklı yazısını TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.

Cem Duran UZUN, şunları söyledi:

“Bunlardan belki de en önemlisi 15 Temmuz darbe girişimine dahil olanların yargılandığı fiili darbe davalarıdır. Yargı, darbe girişimi öncesinde FETÖ’ye karşı başlatılan mücadeleye güçlü bir destek vermiş, 15 Temmuz günü önceki darbelerden farklı olarak darbecilerin değil demokratik sivil iradenin yanında durmuş ve sonrasında birçok sıkıntıya rağmen FETÖ/PDY ve darbe davalarını etkili bir şekilde yürütmüştür. Bir taraftan kendi içindeki FETÖ mensuplarından arındırma sürecini yürüten yargı, hâkim/savcı mevcudunun yaklaşık üçte biri ihraç edilmesine ve bunun sonucunda artan iş yüküne rağmen diğer taraftan hem FETÖ/PDY davalarına hem de darbe davalarına bakmıştır”.

Bekir Bozdağ kimdir? - Yeni AkitAdalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 12 Temmuz günü Anadolu Ajansına yaptığı açıklamalara göre, bu yargılamalarda şu ana kadar 117 bin 208 kişi hakkında mahkûmiyet, 87 bin 519 kişi hakkında ise beraat kararı verildi. Yargılanan bu kişiler dışında hakkında adli işlem yapılan çok sayıda kimse için kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıktı. Cezaevlerinde hali hazırda 19 bin 300 kişi FETÖ/PDY’den tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor. Haklarında yakalama kararı olduğu halde henüz yakalanmamış 29 bin 455 FETÖ/PDY mensubu ise firari durumda.

Adana'daki FETÖ davasında karar: 6 yıl 3 ay hapis - Günün HaberleriAynı habere göre, darbe teşebbüsünden sonra darbeye kalkışan askerler ve bunlara yardım edenlerle ilgili bugüne kadar 58 şehirde toplam 289 dava açıldığını söyleyen Cem Duran UZUN, “Fiili darbe davaları veya 15 Temmuz darbe davaları adı verilen bu davalardan 56’sı Ankara’da, 56’sı İstanbul’da ve geri kalanları da Muğla, Malatya, Diyarbakır, Sakarya, Erzurum, Kars, Ardahan, Edirne, Kocaeli, Manisa, Isparta, Siirt ve Şırnak gibi Türkiye’nin diğer şehirlerinde yürütülmüştür. Bu davalarda ilk karar 2017 yılında Erzurum’da açıklandı. Son olarak bu yıl içerisinde Çanakkale 5. Alay Komutanlığı davasının karara bağlanmasıyla yaklaşık 6 yıllık yargılama sürecinin sonunda darbe girişimine yönelik açılan 289 dava sonuçlandırıldı. Bugün itibariyle darbe davalarının tamamının ağır ceza mahkemelerinde görülen ilk derece yargılaması bitmiş durumda” olduğunu dile getirdi.

Yargıtaydan FETÖ davaları için emsal kararAyrıca davaların büyük bir kısmının Bölge Adliye Mahkemelerindeki istinaf aşaması ve Yargıtay’daki temyiz aşamasının tamamlandığının görüldüğüne de dikkat çeken UZUN, yani darbe girişimine yönelik yürütülen yargılamaların önemli oranda kesin hükümle sonuçlanmış veya sonuçlanmaya yakın olduğunu ifade etti.

Çankaya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cem Duran UZUN, Yargıtay’a ulaşmış 263 dosyadan 119’unun onandığı veya düzelterek onandığının ve 46’sının ise bozulduğu veya kısmen bozulduğunun bilindiğini söyledi.

Cem Duran UZUN, “Buna göre bu 119 dosya Yargıtay’ın onama kararı ile kesin hükümle sonuçlanmıştır. Dört dosya ise kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşmiştir. Halihazırda 71 dosya halen Yargıtay’ın 3. Ceza Dairesi’nde incelenmektedir” dedi.

FETÖ davaları: 8 bin dosya karar bekliyor - Norm HaberBozdağ’ın verdiği bilgilere göre, bu yargılamalar sonucu şu ana kadar 1.634 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis, 1.366 kişi hakkında ise müebbet hapis ve 1.891 sanığa ise 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası verildiğini hatırlatan UZUN, toplamda 4 bin 891 sanık hakkında mahkumiyete hükmedilmiş iken 2 bin 870 sanığın beraat ettiğini ve ayrıca, 964 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildiğini belirtti.

Darbe Girişiminin Failleri Cezalandırıldı

Cem Duran UZUN, ilk derece yargılaması tamamlanan bu darbe davalarının tek tek ele alınmasının böyle bir yazının hacmini aştığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Ancak genel bir değerlendirme yapılacak olursa, bu yargılamalar sonucunda 15 Temmuz darbe girişiminde işlenen suçlar ve bu suçların faillerinin tespit edildiğini, bu faillerin – firari olanlar hariç – hukuk sistemi içerisinde cezalandırıldığını söylemek mümkündür.

FETÖ davaları İstanbul'da mayıs ayı takvimini doldurduDarbe davalarına ilişkin iddianamelerin ve kararların FETÖ’nün genel yapısı ve TSK’daki örgütlenmesini açık bir şekilde ortaya koyduğu, darbe hazırlıklarından başlamak üzere darbe girişiminin gelişim sürecini ve bu süreçte yer alan failler ile bu faillerin işledikleri suçları önemli oranda açığa çıkardığı görülmektedir. Darbe girişimi doğrudan FETÖ mensubu siviller ve askerler tarafından Fetullah Gülen’in talimatları ile hazırlanmış ve icra edilmiştir”.

“Ana davalardan Genelkurmay Çatı davası FETÖ’nün TSK’daki örgütlenmesini, darbe girişiminin hazırlık sürecini, nasıl icra edildiğini, Genelkurmay Karargâhında gerçekleşen eylemleri ve darbenin askeri yöneticilerini açığa çıkartmıştır” diyen Çankaya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cem Duran UZUN, “Davanın odaklandığı konu FETÖ tarafından sevk ve idare edilen darbe girişiminin askeri yöneticileridir. Karşılaştırma yapacak olursak, bir diğer ana dava olan Akıncı Üssü davasında 15 Temmuz girişimini FETÖ adına yöneten darbenin gerçek liderleri olan sivil kanat öne çıkmakta iken, Çatı Davası eylemleri sivil yöneticilerin direktifleri doğrultusunda gerçekleştiren ve organize eden askeri kanada odaklanmaktadır” dedi.

FETÖ sanıkları ocakta 20 davada hesap verecek - Son Dakika HaberleriDURAN, “Şüphesiz darbe girişimine ilişkin hala açığa çıkmamış bazı ayrıntılar söz konusu olabilir. Bunun sebeplerinden birisi FETÖ’nün TSK’daki hücre tipi yapılanmasının son derece gizli oluşudur. Daha önemlisi ise, darbe girişiminin başarısız olması üzerine kısa süreli panik yaşayan örgüt birkaç gün içerisinde toparlanmış, yargı süreçlerine ilişkin bir strateji oluşturmuş, şüpheli ve sanıkları bu yönde ikna edip yönlendirmeyi başarmıştır. Bu sebeple ilk aşamada itirafçı olan bazı sanıklar dışında hemen tüm sanıklar örgütün planı doğrultusunda hareket etmiş, FETÖ’yü ve diğer sanıkları darbeden aklamaya çalışmış ve bütün somut delillere rağmen inkar yolunu seçmiştir” şeklinde konuştu.

FETÖ’nün yönlendirmesiyle sanıklar tarafından uygulanan her türlü yönteme rağmen yargının etkili ve adil bir yargılama yürüttüğünü vurgulayan Cem Duran UZUN, “Somut ve açık delillerle darbe günü işlenen suçları ve failleri tespit etmiş ve yargılamaları sonuçlandırmıştır” dedi.

Çankaya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Cem Duran UZUN, değerlendirmesini şöyle noktaladı:

“Ancak FETÖ’nün örgüt yapısı, çalışma şekli, mesiyanik inançları ve uluslararası bağlantıları farklı perspektiflerden mücadeleyi zorunlu kılmaktadır. Böyle bir örgütle sadece yargının ceza hukukunun araçları ile mücadele etmesi beklenemez. Dolayısıyla kamuoyunun davalara olan ilgisinin ve FETÖ ile mücadeleye desteğinin canlı tutulması da bir diğer önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır”.

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.