enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yavi katliamının üzerinden 28 yıl geçti

Yavi katliamının üzerinden 28 yıl geçti
26 Ekim 2021
301
A+
A-

ERZURUM-UHA HABER / Terör örgütü PKK 28 yıl önce Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi köyünde katliam gerçekleştirdi. Asker kıyafeti giyen hainler, kahvehaneye topladığı 33 kişiyi şehit etti. Vahşeti yaşayanların yakınları katliamın yıl dönümünde o anları anlattı.

Yurtta sulh, cihanda sulhPKK’lı teröristler 25 Ekim 1993 yılında en kanlı katliamlarından birini Erzurum’un Çat ilçesine bağlı Yavi köyünde gerçekleştirdi. Asker kıyafeti giyen terör örgütü PKK mensupları, beldenin haberleşmesini keserek 33 sivil vatandaşı köy meydanındaki kahvehanede topladı. Daha sonra kurşuna dizerek acımasızca katletti.

“Babam ve amcam şehit oldu”

O kanlı gecede babası ile amcasını kaybeden biri, “Benim babam vardı, amcam vardı. En yakınım olarak babamla amcam şehit oldu. Ben de 7 tane kurşun yedim, iki kolumdan sakat kaldım” dedi.

Kahvehanede oturan köy sakinleri, üzerlerinde asker kıyafeti olan örgüt üyelerinden hiç şüphelenmedi. Gözü dönmüş caniler bir süre sonra gerçek yüzünü gösterdi.

“Asker olduklarını sanıyorduk”

Teröristleri kıyafetlerinden dolayı asker sandıklarını söyleyen kişi, “Kimlikleri topladıktan sonra masa ve sandalyeyi kenara ittiler, televizyonları kapattılar. O zamana kadar biz bilmiyorduk, asker olduklarını sanıyorduk. Aradan beş dakika geçmeden taramaya başladılar” açıklamasını yaptı.

Hainler köyden kaçtıktan sonra evlerden feryatlar yükselmeye başladı. Kimi babasını, kimi eşini, kimi de nişanlısını şehit verdi o kara günde.

Yavi katliamının acısı 28 yıldır dinmiyor

“Nerede ölü olduğunu sadece ağlama seslerinden duyduk”

Saldırı sonrası evlerden gelen ağlama seslerinden evlerde ölü olduklarını anladıklarını belirten kişi, “Kahvenin önüne geldiğimde her taraf karanlık, göz gözü görmüyordu. Mahallenin içini gezdiğimde bu evde ölü var, şu evde ölü var… Yani böyle içimiz sızlayarak gece sabahlara kadar nerede ölü olduğunu sadece ağlama seslerinden duyduk” sözlerini kullandı.

28 yıldır acılar taze 

Üzerinden 28 yıl geçti ancak acılar ilk günkü gibi taze. Terör örgütünün gerçek yüzüne tanıklık eden Yavi halkı katliamı bir gün olsun unutmadı ve acıyı yüreklerinde hissediyor.

Katliamda hayatını kaybedenler her yıl köy şehitliğindeki mezarları başında dualarla anılıyor.

Haber: Mikail Kurban

[UHA Haber Ajansı, 26 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.