enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

WWF: Akdeniz büyük tehdit altında

WWF: Akdeniz büyük tehdit altında
10 Ekim 2021
2.115
A+
A-

UHA HABER / WWF’in raporu, dünyada en hızlı ısınan deniz olan Akdeniz’in acil bir şekilde koruma altına alınması gerektiğini ortaya koydu. Raporda Gökova Körfezi’nde yaşanan değişime de dikkat çekildi.

Mustafa Kemal AtatürkDünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Akdeniz sularının aşırı ısınması nedeniyle balıkçılık, turizm ve ekosistemin büyük tehlike altında olduğunu bildirdi.

WWF’in, iklim değişikliğinin Akdeniz üzerindeki etkilerini konu alan araştırmasına göre dünya üzerinde hiçbir deniz, Akdeniz kadar hızlı ısınmıyor. İlgili rapor, Akdeniz’de sıcaklığın, diğer denizlere oranla yüzde 20 daha hızlı arttığını ortaya koydu.

Vakıf, yaşanan iklim krizinin daha şimdiden Akdeniz’deki bazı önemli ekosistemleri, tekrar iyileşmeyecek şekilde tahrip ettiğini, 2003 yılından bu yana deniz anası kolonilerinin çok daha sık ve uzun süreli görüldüğünü bildirdi.

Akdeniz’in ısınması ile birlikte binden fazla farklı deniz anası türünün bu sulara geldiğini ortaya koyan WWF raporunda, söz konusu akının Akdeniz’in kendi biyoçeşitliliğine büyük zarar verdiği ifade edildi. Ayrıca bu denizde yaşayan balıkların yaklaşık yüzde 90’ının avlanması nedeniyle, deniz analarını yok edebilecek ve onlarla rekabete girecek türlerin de yok edildiği belirtildi.

Acil koruma gerekliliği

Havanın ve deniz suyunun aşırı oranda ısınması sebebiyle yosunların da azalmasına ve kaybolmasına dikkat çekilen raporda, bunun sonucu olarak kıyıların korunaksız kaldığı ve bu durumun da sahildeki kentleri tehlikeye attığı vurgulandı. WWF, 2030 yılına dek Akdeniz’in yüzde 30’unun etkili bir biçimde koruma altına alınması gerektiğini de duyurdu.

WWF Almanya’nın denizleri koruma birimi sorumlusu Heike Vesper, “İklim krizi daha şimdiden Akdeniz’i hissedilir ölçüde etkiliyor. İklim krizinin etkileri, zaten aşırı avlanma, kirlilik, plastik atıklar ve gemi trafiği nedeniyle stres altında olan bu denizi çok zorluyor. Bu stres yoğunluğu bir süre sonra baş edilemeyecek bir hal alacak” ifadelerini kullandı.

Vesper, bu gidişatı önlemek için karbondioksit emisyonunun düşürülmesi, Akdeniz’e her türlü insan müdahalesinin azaltılması ve denizin direncinin arttırılması için koruma altına alınan bölgeler oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Gökova örneği

WWF raporunda, deniz suyunun ısınması sonucu ortaya çıkan tehlikelere örnek olarak Gökova Körfezi’nde yaşanan değişime de vurgu yapıldı. Akdeniz’de su sıcaklığının artmasıyla, doğal yaşam alanı Hint Okyanusu ve Kızıl Deniz olmasına rağmen, Süveyş Kanalı’ndan bu sulara akın eden balık türlerinin Türkiye ve Yunanistan sahillerinde yerli türleri kısmen yok ettiği belirtilen raporda, Gökova Körfezindeki yerli otçul balıkların yerini yüzde 98 oranında söz konusu yabancı balık türlerinin aldığı bildirildi.

EK Kaynaklar *Reuters,dpa

[UHA Haber Ajansı, 10 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.