ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:30 İngilizler, Çanakkale’de yapamadığını Gazze’de hayata geçirdi
15:00 Ticaretin Kadınları Platformu Adana’da Kadın Girişimcilerle Buluştu
14:35 HEREKE-TAPIJT OPNIEUW IN DEN HAAG: EEN TURKSE HANDTEKENING IN DE HISTORISCHE WEAVE VAN HET VREDESPALEIS
14:19 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, PİKTES Öğretmenlerinin Hakkını Verin! 
13:31 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB), 71 eğitim programı 10 bin kişiye ulaştı 
12:25 Cumhurbaşkanlığı Kamu Görevlileri Etik Kurul üyesi Karaosmanoğlu, ilçe teşkilat ziyaretlerini tamamladı
11:48 Kartepe’nin starının oyunu büyük ilgi gördü
11:03 Perspektif: Haşdi Şabi’nin Tutumu ve Potansiyel Geleceği
09:13 Türkiye son 10 yıldır dünyanın un ihracat şampiyonu
22:51 Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, “Soruşturma aşamasında cezalandırma yöntemiyle karşı karşıyayız”
22:38 Kocaeli Kartepe Belediyesi kar nöbetine hazır
22:28 “Bilim Gençlerle Kazanacak” Projesi ile mikroorganizmaların gizemli dünyasına yolculuk
22:13 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Adada son 50 yıldaki gerçeklik, “iki ayrı toplumun, iki ayrı kesimde kendini yönetmesi”
21:27 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özgürlük ve Bağımsızlık Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün ebediyete intikalinin 41’inci yıl dönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı
21:12 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu heyetini kabul etti
20:58 İran’ın Suriye’de Kaybettikleri ve Olasılıklar
20:26 Kitap: “Kuzey Kıbrıs’ın İstirdadının 50. yılı Anısına Kıbrıs Çalışmaları”
15:19 Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği (MEŞYAD) kuruluşunun 30. yılını kutladı
14:23 ABD’deki yangın ve Gazze’deki İsrail zulmü
13:48 İsrail’in BM’ye Karşı Tutumu ve Yeni Bir Hukuki Süreç -I-
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Washington’daki İsrail Dostlarının Netanyahu Problemi

Washington’daki İsrail Dostlarının Netanyahu Problemi
23 Mart 2024
7
A+
A-

* 2015 yılında Netanyahu Obama’nın İran’la anlaşmasını dinamitlemek için Washington’a gelip Kongre’de bir konuşma yapmıştı.

* Obama İran’la nükleer anlaşma yapmak üzere olduğu için Kongre’nin yeni yaptırım uygulamasını erteletmek için çalışıyordu.

UHA / İnternational News Agency

SETA Washington D.C. Koordinatörü Prof. Kadir Üstün “Türkiye Yükselişte,  Dışlayıcı Yaklaşım ABD Açısından Stratejik Körlük Olur”, Söyleşi Yusuf  Özkır | Kriter Dergi

[ SETA Washington DC Koordinatörü Kadir ÜSTÜN]

Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA Washington DC Koordinatörü Kadir ÜSTÜN, kaleme aldığı “Washington’daki İsrail Dostlarının Netanyahu Problemi” başlıklı yazısında, “Netanyahu ise Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin davetini kabul edip ziyareti Obama’nın Beyaz Saray’ıyla koordine etmemişti. Kongre’nin iki kanadının da hazır bulunduğu oturumda konuşan Netanyahu’nun konuşması defalarca ayakta alkışlanmıştı” dedi.

Kadir ÜSTÜN, Obama’nın İran’la nükleer görüşmelerini Kongre’deki Cumhuriyetçiler ve bazı Demokratların İran’a yaptırım uygulamasını sağlayarak sona erdirmek için çalışan Netanyahu’nun başarısız olduğunu hatırlatarak, Netanyahu’nun Kongre konuşmasında hemen arkasında oturan o dönemin Başkan Yardımcısı Biden’ın, bugünlerde benzer bir Netanyahu problemiyle karşı karşıya kalmış göründüğüne dikkat çekti.

Surprise, Surprise: AIPAC Flips Out Over Schumer's Netanyahu Comment | The  New Republic

SCHUMER’İN TARİHİ KONUŞMASI

Biden’ın muhtemel Refah operasyonuyla ilgili ‘kırmızı çizgi’ açıklamasından çok geçmeden, Kongre’de İsrail’e en yakın politikacı sayılan Chuck Schumer’ın yaptığı konuşma Demokratların Netanyahu’yla karşı karşıya gelmesine neden olduğunu dile getirdi.

SETA Washington DC Koordinatörü Kadir ÜSTÜN, şöyle devam etti:

“Schumer konuşmasında İsrail’in iyiliği için liderlik değişikliğine ihtiyacı olduğunu söyledi. ‘İliklerimize kadar İsrail’i seviyoruz’ diyen Schumer, ‘Filistinli siviller Hamas’ın günahları yüzünden acı çekmeyi hak etmiyor’ şeklinde konuşmuştu. Schumer, Hamas, İsrailli radikal sağcılar, Netanyahu ve Abbas’ın iki devletli çözüm önündeki engeller olduğunu söyleyerek İsrail’de yeni bir seçim çağrısında bulundu. Bu konuşmasını İsrail’i en çok seven ve destek veren bir siyasetçi olarak yaptığını söyleyen Schumer, gençlerin Netanyahu yüzünden İsrail’den nefret etmelerini istemediğini söyledi”.

Cumhuriyetçi Senato Lideri McConnell'dan Trump'a 'çekilme' tepkisi

Schumer’ın konuşmasının ardından Cumhuriyetçi senatör Mitch McConnell’ın, Demokrat lideri dost bir demokrasinin iç işlerine karışmakla suçladığını ifade eden Kadir ÜSTÜN, “Obama döneminde Cumhuriyetçilerle ittifak yapan Netanyahu, bu hafta çarşamba günü Cumhuriyetçi senatörlerin haftalık öğle yemeğine çevirim içi olarak katıldı. Gazze operasyonunu Hamas’ı yok ederek bitirmeye kararlı olduğunu ve sadece finansal desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Netanyahu’ya Cumhuriyetçiler destek sözü verdi. Schumer’in sözlerini kabul edilemez olarak nitelediği de basına yansıyan Netanyahu’nun ayrıca Demokratların öğle yemeğine de katılmak istediği ancak Schumer’ın izin vermediği belirtiliyor. 7 Ekim saldırılarının hemen sonrasında her iki partinin desteğini arkasına alan Netanyahu, yaklaşık altı aylık bir süre içinde bu desteği çatırdatmayı başarmış görünüyor” dedi.

Biden-Netanyahu rift: Are US-Israel ties at breaking point?

İSRAİL ‘PARYA’ OLMA YOLUNDA

ÜSTÜN, Siyasi kariyeri boyunca İsrail’in en güçlü destekçilerinden biri olmakla övünen Schumer ve kendini Siyonist ilan eden Biden’la arası bu kadar açılan Netanyahu’ya Cumhuriyetçi desteğinin daha da artmasının ise şaşırtıcı olmayacağına dikkat çekti.

Seçim senesinde kritik eyaletlerde gençlerin, siyahilerin ve Müslümanların Filistin meselesindeki protestolarının baskısını hisseden Biden’ın Schumer’ın konuşmasını ‘iyi konuşma’ olarak nitelemesinin Netanyahu’ya karşı açıktan tavır aldığını gösterdiğini belirten Kadir ÜSTÜN, Netanyahu’yla Demokratlar arasındaki bu çatışmadan faydalanmak isteyen Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump ise Demokratlara oy veren Yahudilerin ‘kendi dinlerinden ve İsrail’le ilgili her şeyden nefret ettiğini’ söylediğini ve Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson’un ise Netanyahu’yu Kongre’ye davet etmeyi düşündüğünü söyleyerek 2015’in bir tekrarı niyetinde olduğunu gösterdiğini hatırlattı.

SETA Washington DC Koordinatörü Kadir ÜSTÜN, bütün bu gelişmelerin siyasi kaderini Gazze’de yürüttüğü savaşa bağlayan Netanyahu’nun seçim yılında Cumhuriyetçilere oynaması sonucunu getireceğini gösterdiğini açıkladı.

Kadir ÜSTÜN, şöyle devam etti:

“Elbette Biden’ın İsrail’e desteği devam edecektir ancak silah sevkiyatı insan hakları filtresine tabi olabilir. Birleşmiş Milletler’de de yeni bir ateşkes tasarısı gelirse, Biden İsrail’i korumamayı tercih edebilir. Ancak bunlar İsrail’e sınırsız destek politikasının köklü değişiminden ziyade olsa olsa ‘sınırlı desteğe’ dönüşmesi anlamına gelecektir. Bununla birlikte İsrail meselesine giderek daha partizan bir perspektiften bakılması ve Netanyahu’nun Cumhuriyetçilerle yakınlaşması İsrail’e desteğin gücünü zayıflatacaktır. İsrail’in Gazze’deki katliamlarının gençler başta olmak üzere birçok kesimi yabancılaştırdığı hatırlandığında, İsrail’in Schumer’in konuşmasında söylediği gibi ‘parya’ haline gelme yolunda ilerlemesi hızlanacaktır”.

Bill Clinton facts and photos

Bill Clinton’dan beri bütün Amerikan başkanlarının Netanyahu’yla sorun yaşamasının ve İsrail’in aşırı sağından hazzetmemelerine rağmen Amerika’nın İsrail’e destek politikasının değişmediğine vurgu yapan ÜSTÜN, “Bunun elbette iç siyasi nedenleri yanında Amerika’nın bölgesel stratejisinin de payı büyük. Amerikan siyasetinin iki devletli çözüm için gerekli baskıyı İsrail üzerinde kurmayı reddetmesi, Netanyahu gibi sağcı liderlerin Amerikan başkanına açıktan tavır alabildiği bir denklemin oluşmasında en önemli etken oldu” dedi.

SETA Washington DC Koordinatörü Kadir ÜSTÜN, Biden yönetiminin tek çözümün iki devletli çözüm olduğu söyleminin sadece retorik düzeyinde kalmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, gerçeğin, adil ve nihai bir barış sürecini başlatıp İsrail üzerinde tam bir baskı kurmadan sonuç alınmasının mümkün olmadığının altını çizdi.

Kadir ÜSTÜN, bunu yapmaya ne Demokratların ne de Cumhuriyetçilerin niyetli olmadığı için kalıcı bir barış sağlanma ihtimalinin uzak göründüğünü ve bu durumda Schumer gibi dostları bile İsrail’in meşruiyetini yitirme tehlikesinden bahsetmek zorunda kaldığını kaydetti.

Ataner YÜCE

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

***

Kadir Üstün

Washington D.C. Koordinatörü
Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü, yüksek lisansını ise Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Üstün, Columbia Üniversitesi Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları (MESAAS) Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır. Üstün, Columbia ve George Mason üniversitelerinde Ortadoğu tarihi, İslam tarihi, Batı medeniyeti tarihi ve küreselleşme konularında dersler vermiştir. Çeşitli SETA yayınlarına katkıda bulunan Üstün’ün çalışmaları Insight Turkey, Aljazeera English, Daily Sabah, Hurriyet Daily News ve Mediterranean Quarterly gibi yayın organlarında yer almıştır. Üstün, History, Politics and Foreign Policy in Turkey, Change and Adaptation in Turkish Foreign Policy ve Politics and Foreign Policy in Turkey: Historical and Contemporary Perspectives adlı kitapların editörleri arasındadır. Halen Insight Turkey dergisinin asistan editörlüğünü yapmakta olan Üstün, Mart 2015’ten beri SETA Washington koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.