enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Washington’da ABD-Türkiye İş Forumu Yapıldı: Muş’tan İkili Yatırımları Arttırma Çağrısı

Washington’da ABD-Türkiye İş Forumu Yapıldı: Muş’tan İkili Yatırımları Arttırma Çağrısı
14 Mart 2023
393
A+
A-

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Washington’da düzenlenen ABD-Türkiye İş Forumu’ne katıldı. Muş, Türkiye ile ABD arasında ticaret hacminin 38 milyar dolara ulaştığını belirterek, son 10 yılda ticari ilişkilerin arttığını görmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye taşımak istediklerini söyleyen Muş, “2002 yılında 6,4 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi, geçen yıl 38 milyar dolara yükseldi. Ticarette olduğu gibi her iki yönde de yatırım akışının artarak ABD’den 14,3 milyar dolara, ABD’ye ise 9,7 milyar dolara ulaştığını gözlemliyoruz. Ancak özellikle ABD’nin 8 trilyon dolarlık devasa doğrudan yabancı yatırım stoku dikkate alındığında, ikili yatırımlarımızı arttırmak için hala çok alan var. Kendimizi tamamen daha güçlü, daha rekabetçi ve liberal bir iş ortamı oluşturmaya adadık. Birçok ABD şirketinin bölgesel merkezlerine evsahipliği yapıyoruz ve bu işbirliğini genişletebiliriz” diye konuştu.

ABD’li yatırımcıların Türkiye’nin güçlü üretim altyapısı ile genç ve eğitimli nüfusundan faydalanabileceğine olan inancını ifade eden Mehmet Muş, kısa vadede depremlerin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği beklentisi olmasına rağmen ekonomik faaliyetin hızla toparlanmasını beklediklerini ifade etti. Muş, “Pazarlarımızı açık tutmalı, şirketlerimizi desteklemeli ve daha iyi bir iş ortamı için çalışmalıyız” diye konuştu.

İklim değişikliği, yüksek enflasyon, küresel salgınlar ve uluslararası çatışmalar gibi sorunlara değinen Muş, bu sorunların yalnızca uluslararası işbirliğiyle ele alınabileceğini belirtti.

Muş, özellikle yüksek enflasyonun devam etmesinin gelişmiş ülkelerdeki agresif parasal sıkılaşmalara yol açtığına, bunun da gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarını tetikleyerek finansmana erişimi zorlaştırdığına dikkat çekti.

“Ekonomik işbirliğini geliştirmek iki ülkenin de yararına”

“Bu tehditler karşısında Türkiye ve ABD’nin ekonomik işbirliğini ticaret ve yatırımlarda, hatta üçüncü ülkelerde daha da ileriye taşıyarak dayanıklı bir gelecek inşa edebileceğine inanıyoruz” diyen Muş, bu zor dönemde ekonomik işbirliğini geliştirmenin her iki ülkenin de yararına olduğunu belirtti.

Muş Washington’daki temasları kapsamında bugün ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile biraraya gelecek.

İki bakan 6 Ocak’ta telefonda görüşmüştü. Muş, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. 2021 yılında 28 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimizin arttırılması için atılacak adımları ele aldık. Önümüzdeki dönemde de ticari ilişkilerimizi ilerletmek için yakın diyalog halinde olacağız” değerlendirmesinde bulunmuştu.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khush Choksy

[TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khush Choksy]

Muş’un konuşmasının ardından iki ülke arasında geçerli olan mutabakat zaptının süresini uzatmak için imza töreni düzenlendi. Zapta ABD adına ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Khush Choksy ve Türkiye adına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imza attı.

Foruma ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de katıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.