enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Von der Leyen: Taliban’la görüşmek ‘tanıma’ anlamına gelmiyor

Von der Leyen: Taliban’la görüşmek ‘tanıma’ anlamına gelmiyor
22 Ağustos 2021
405
A+
A-

UHA HABER / Taliban’la müzakereler yürütüldüğünü doğrulayan AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, bunun yeni yönetimi tanıma anlamına gelmediğini söyledi. Von der Leyen, önemli olanın tahliyeleri mümkün kılmak olduğunu belirtti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (dpa,AFP/BÖ,ETO)’ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İspanya’nın başkenti Madrid’de AB kurumları için çalışmış Afgan görevlilerin getirildiği göçmen kabul merkezini ziyaret etti. Von der Leyen burada yaptığı açıklamada birliğin Taliban ile müzakereler yürüttüğünü doğruladı.

Bu görüşmelerin “kesinlikle örgütü tanıma anlamına gelmediğini” söyleyen AB Komisyonu Başkanı, şu aşamada en önemli konunun tahliyeleri kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

Von der Leyen, Taliban’ın Afganistan’da kontroü sağlaması sonrası hayatı tehlikeye giren insanlara “yasal ve güvenli” kaçış yolları sunmanın en öncelikli konu olduğunu belirtti.

Von der Leyen, Afganistan’a yönelik insani yardımların artırılmasının da görüşüldüğünü söyledi. “Yardım etmek zorundayız, bu bizim sorunluluğumuz” diye konuşan AB Yetkilisi, sadece ülkeden kaçanlara değil Afganistan’da kalanlara da yardım etmek gerektiğini vurguladı. Ancak Von der Leyen, yapılacak yardımların insan hakları ve kadın haklarına riayet edilmesi şartına bağlı olacağının altını çizdi. Avrupa Birliği, gelecek yedi yıl için Afganistan’a bir milyar euro tutarında yardım yapılmasını planlamıştı.

Von der Leyen ile İspanya’ya giden AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise “Afganistan’daki durum, uluslararası toplum için bir başarı hikayesi değil. AB’nin çıkarlarını savunmak için imkanlarını nasıl daha fazla kullanacağını ve uluslararası ilişkileri nasıl olumlu yönde etkileyebileceğini analiz etmeliyiz” dedi.

Sanchez: Uluslararası misyon boşa gitmedi

Vo der Leyen’e eşlik eden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise Afganistan’daki uluslararası misyonun “boşa gitmediğini” söyledi. Özellikle eğitim alanında önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Sanchez, “Biz ektik, umuyoruz ki ektiklerimiz gelecekte Afgan halkına daha fazla refah, güvenlik ve özgürlük getirir” diye konuştu.

Taliban’ın uluslararası birliklerin ülkeden ayrılması sonrası hızlı bir şekilde ülkede kontrolü sağlaması, NATO’nun Afganistan misyonunu tartışmaya açmış ve çekilme kararının hatalı olduğu değerlendirmelerine neden olmuştu.

Afganistan’da AB kurumları için çalışan Afgan görevliler için oluşturulan kabul merkezinin bin kişilik kapasitesi bulunuyor. AB’den yapılan açıklamada, merkeze getirilen 200’den fazla Afgan’ın AB ülkelerine dağıtılacağı belirtildi.

[UHA Haber Ajansı, 22 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.