enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Uygun koşullarda yapılması önemli
00:48 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
00:39 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
00:33 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
00:32 Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
00:25 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “YILDIRIM-2025 Seferberlik Tatbikatına” büyük bir destek…
00:22 Televizyon kanalı TELE1’in sahibi olan ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık AŞ TMSF’ye devredildi…
00:21 (UİB) Koordinatör Başkanı Çelik, “Otomotiv endüstrisinde tarihinde en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı”
00:21 CHP’nin kurultay davasında ret kararı çıktı
00:15 Rus petrolüne yaptırımlar barışın anahtarı olur mu?
00:14 Ukrayna-Rusya Savaşı Tekrar Masada
00:09 500 bin sosyal konut projesinin detayları belli oldu
00:06 RTÜK Başkanlığı’na Mehmet Daniş seçildi
12:24 İsrail güne bu haberle uyandı: Trump Netanyahu’yu s******
09:33 Web Panel | Türkiye’nin Körfez Vizyonu: Yeni Dönemde Diplomasi, Ekonomi ve Güvenlik
09:26 TUSAŞ’ta yaşanan terör saldırısının üzerinden 1 yıl geçti. TUSAŞ Şehitleri, Ankara’da kabirleri başında dualarla anıldı.
08:26 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Birinci Türkoloji Kurultayı’nın 100. yılı için kararname imzaldı.
00:57 ‘Yüzyılın Konut Projesi’nde ayrıntılar bugün belli olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı

Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı
23 Mayıs 2023
166
A+
A-

* Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü vesilesi ile İstanbul’da etkinlik düzenlendi.

* Etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşını destekleyen ’68 gençlik hareketinin öncüleri konuşma yaptılar.

UHA / İnternational News Agency

Etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşını destekleyen ’68 gençlik hareketinin öncüleri birer konuşma yaptı.Kuruluş aşamasındaki Vietnam ile Dostluk ve İşbirliği Derneği tarafından Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı.KRT’den İpek Avcı tarafından sunulan etkinlik, Babil’den Sonra program yapımcısı Ercüment Gürçay’ın hazırladığı Ho Şi Minh’in hayatından kesitleri içeren video gösterisi ile başladı.Video gösterisinin ardından oyuncu ve yönetmen Ali Yaylı sahneye geldi ve Ataol Behramoğlu, Osman Türkay ve Eray Canberk tarafından dilimize kazandırılan Ho Şi Minh şiirleri okudu.Ali Yaylı’nın şiir okuması sonrasında kuruluş aşamasındaki Vietnam Dostluk ve İşbirliği Derneği kurucu başkanı Ali Rıza Özkan, Ho Şi Minh ve Vietnam ve Türkiye ilişkilerinin tarihsel kökleri hakkında bir konuşma yaptı.

ABD’Yİ MAHKUM ETTİREN TÜRKHo Şi Minh’in biyografisini aktaran Özkan, Vietnam’ın bugünkü sosyal ve ekonomik durumu hakkında da bilgiler verdi. 15 yaş üzeri halkın yüzde 93,5 oranında okur-yazar hale geldiğini belirten Özkan, Vietnam’ın tarım ve deniz ürünleri alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldiğine dikkati çekti.Petrol, doğal gaz ve madenler bakımından da zengin kaynaklara sahip olan Vietnam, aynı zamanda son derece düşük enflasyon oranı ve dünya ortalamasının üzerinde artan GSYH ile de öne çıkıyor.Özkan’ın Vietnam ve Türkiye ilişkilerinde vurguladığı diğer nokta ise, 1966 yılında, ABD’nin Vietnam’da işlediği suçları araştırmak için İngiliz bilimci Bertrand Russell önderliğinde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yer alan bir Türk oldu.

Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh'in 133. doğum günü kutlandıTürkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve devletler hukuku doçenti Mehmet Ali Aybar farklı ülkelerden bir araya gelen seçkin aydınların oluşturduğu mahkemenin üyesi ve ABD’nin oy birliği ile soykırım suçundan mahkum edilmesine neden olan raporu hazırlayan komitenin de başkanıydı.Türkiye ve Vietnam dostluğunun ebedi olduğunu belirten Özkan, “Türk gençleri hiçbirisini tanımadıkları Vietnam halkının ABD emperyalizmine karşı mücadelesini karşılıksız bir sevgi ile desteklemiş ve zaferi ile de büyük mutluluk duymuştur” dedi.20. YÜZYILIN İKİ BÜYÜK ZAFERİ68 gençlik hareketinin öncülerinden ve yayıncı Arslan Kılıç, yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin, son çeyreğinde ise Vietnam’ın emperyalizme karşı milli kurtuluş savaşlarını zafere ulaştırdıklarına dikkat çekerek, “her iki zafer de 20. yüzyılın devrimler çağı olduğunun kanıtlarıdır”, dedi.Daha genç bir sosyalist olarak Türk devrimini dikkatle ve hayranlıkla izleyen Ho Şi Minh’in Fransız Komünist Partisi yayın organı L’Humanité’de 1924 yılında yayınlanan bir makalesinden alıntı yapan Kılıç, her iki milli kurtuluş savaşının iki halk arasında derin bir dostluk yarattığını belirtti.

ODTÜ'de ABD Büyükelçisi'nin arabası 51 yıl önce yakıldı!68 gençlik önderlerinden Taylan Özgür’ün ODTÜ’de “Vietnam Kasabı” olarak tanınan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemini örgütleyen gençlerden birisi olduğu için katledildiğini anlatan Arslan Kılıç, Türkiye ve Vietnam ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını ancak iki halk arasındaki bağların çok güçlü ve derin olduğunu vurguladı.

KARŞILIKSIZ BİR SEVGİ: VİETNAM68 gençlik hareketi öncülerinden Mustafa Zülkadiroğlu da konuşmasında, “Vietnam Kasabı” Robert Komer’e karşı düzenledikleri eylemlerden örnekler verdi.68 gençlik hareketinin Vietnam’a olan sevgisinin karşılıksız bir sevgi olduğuna dikkat çeken Zülkadiroğlu, emperyalizme karşı mücadele eden Vietnam halkının zaferini Türkiye’de de coşku ile karşıladıklarını anlattı.

Özkan: Türkiye Vietnam dostluğu ebedidirTÜM 1 HABERVİETNAM’A BİN SELAMODTÜ rektörünü ziyarete gelen ABD Büyükelçisi Robert Komer’in arabasını yakan gençler arasında olan Mehmet Yücel de, konuşmasında olayı ayrıntıları ile anlattı.Dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi iken, kurtuluştan sonra Vietnam’ın büyük bir kalkınma hareketi başlattığını ve özellikle 2008’den sonra hızla büyüyerek küresel bir üretim üssüne dönüştüğüne dikkati çeken Yücel, iki ülke arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.TREN GELDİ MURMANA'YA DAYANDI - İsmail AydoğmuşVİETNAM İÇİN YAZILAN SON ŞİİREtkinliğin sonunda halk şairi İsmail Aydoğmuş, Vietnam ve Ho Şi Minh’e adadığı son şiirini okudu. Aydoğmuş’un şiiri şöyle:KARDEŞ VİETNAM’ASüveyş Kanalı’ndan Kızıl Denizi geçerkenUzak doğudan sömürdükleri öz kaynaklarıUzak batıya taşırken yağmacılarFransız gemisindeki genç adamDuymuştu Anadolu’da direnen TürkleriÇanakkale’de canı pahasınaVatan koruyan şehitleriKahraman Maraşlı İmamıFransız’a kurşun atan Urfa ÇeteleriniAntep’te KarayılanıDuymuştu baş kaldıranıDuymuştu Mustafa Kemal’i, Baş Komutanı.Paris sokaklarındaki dostlarla“Uyan artık UykudanUyan esirler dünyası” demişti.Artık Çin Hindi’ndeki canlar da uyanmalıydı.Vietnam baştan başa özgür olmalıydı.Hakkında ölüm cezası kesti Fransızlar.İşgalci Japonlar onu hapsetse deteslim alamadı fikirleriniŞair ruhuyla yazdı “Hapisane Defteri”niSevenler “Ho” dediler adına“Ho Amca”Ho Chi Minh oldu sonundaYine Vietnam’da 1945’teKurdu bağımsız devletiniSekiz yıl direndiler Fransızlaradirendiler devrimcilerBağımsızlık aşkıyla “Maison Centrale”lerdenİşkencehanelerden geçtilerBölünen güneyi de kattılarTopraklarınaİşgalci Amerika geldi tanklarıyla toplarıylaKan kusan uçaklarıylaYirmi yıl direndilerDirendilerTonlarca bomba altındaDirendiler tüneller kazarakDirendiler tarih yazarakNisan sonu 1975’te kaçacak delik aradılarEmperyalist Amerikalılar76’da özgürdü VietnamAma Ho Amca göremedi bu günleriGöremedi ama Saygon’da yaşıyor adıHo Chi Minh diyeGençliğimden kalan hatıralardı1975’te İstanbul sokaklarında“Ho, Ho, Ho Chi Minh,İki, üç, daha fazla Vietnam” sesleriÇok acı çekti bizim gibi kardeş VietnamBaşarılı olsun daimaBunlar İsmail Aydoğmuş’un hisleri

İsmail Aydoğmuş

Ali Rıza Özkan - Yurt Gazetesi

Gazeteci* Ali Rıza Özkan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.