enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UNHCR, Suriyeli göçmenleri Lübnan’a gönderen Kıbrıs Rum yönetimine tepki gösterdi

UNHCR, Suriyeli göçmenleri Lübnan’a gönderen Kıbrıs Rum yönetimine tepki gösterdi
12 Ağustos 2023
14
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

UNHCR’ın Lefkoşe ofisinden yapılan açıklamada, “Uluslararası korumaya ihtiyaç duyabilecek kişilerin yasal güvenceler olmaksızın devletler arasında sınır dışı edilmesi uluslararası ve Avrupa hukukuna aykırıdır.” denildi.

UHA / İnternational News Agency

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), Kıbrıs Rum yönetiminin, 100’den fazla Suriye vatandaşının yasal korumaya ihtiyaçları olup olmadığını incelemeden Lübnan’a göndermesinden “büyük endişe” duyduğunu bildirdi.

UNHCR’ın Lefkoşe ofisinden yapılan açıklamada, “Uluslararası korumaya ihtiyaç duyabilecek kişilerin yasal güvenceler olmaksızın devletler arasında sınır dışı edilmesi uluslararası ve Avrupa hukukuna aykırıdır.” denildi.

Lübnan’ın da Suriye vatandaşlarını ülkelerine geri gönderme ihtimali bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bu tür sınır dışı eylemleri, insanların zulüm, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ile ağır ceza ve diğer onarılamaz zararlarla karşı karşıya kalabileceği bir ülkeye geri gönderilmesine neden olabilir.” ifadesi kullanıldı.

29 Temmuz – 2 Ağustos arasında üç farklı tekneyle Kıbrıs Rum kesimine gelen 109 düzensiz göçmen, güvenlik güçlerince Lübnan’a gönderilmişti.

Kıbrıs Rum yönetimine göre, sınır dışı yasal

Kıbrıs Rum yönetimi, Beyrut ile 2004 yılında yapılan ikili anlaşma gereği düzensiz göçmenlerin Lübnan’a gönderilmesinin yasal olduğunu iddia ediyor.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Loizos Hadjivasiliou, Lübnan’dan ayrılan düzensiz göçmenleri engellemek ve durdurma konusunda Beyrut’un yasal sorumluluğu olduğunu bildirdi.

Ülkesinin düzensiz göçmenleri Lübnan’a göndermesini savunan Hadjivasiliou, “Biz bu kişilerin herhangi bir tehlike ile karşı karşıya olmadığına ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye gitme tercihlerinin ekonomik nedenlerle yapıldığına inanıyoruz.” dedi.

İkili anlaşmaya uygun olarak, Kıbrıs makamlarının göçmenlerin sığınma taleplerini işleme koymadığını belirten Kıbrıslı Rum yetkili, bu kişilerin adaya gelişinin “açıkça yasa dışı bir izinsiz giriş meselesi” olduğunu iddia etti.

Lübnan, resmi BM kayıtlarına göre 805 bin Suriyeli göçmene ev sahipliği yapıyor. Ancak bu rakamın 1,5 ila 2 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Lübnan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar yüzünden bu ülkeden ayrılıp AB’ye gitmek isteyen Suriyelilerin sayısının giderek arttığı biliniyor.

UNHCR’a göre, Lübnan’daki Suriyeli mültecilerin yüzde 90’ı aşırı açlık sınırının altında yaşıyor.

Bu arada UNHCR Lübnan temsilcisi Lisa Abou Khaled, Kıbrıs Rum Kesiminin gönderdiği 109 göçmenden çoğunun Lübnan ordusu tarafından sorgudan geçirildikten sonra Suriye’ye sınır dışı edildiğini bildirdi.

Abou Khaled, UNHCR’ın ülkelerinde yaşamaktan korkan ve Lübnan’a yeniden gelmek isteyen herkesin yeniden kabul edilmesi gerektiğini savunduğunu söyledi.

Ek kaynaklar • AP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.