enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UMKE’nin “termal kameralı gözü” kayıpları dakikalar içinde buluyor

UMKE’nin “termal kameralı gözü” kayıpları dakikalar içinde buluyor
16 Ekim 2021
674
A+
A-

UHA HABER / Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Antalya’da kayıpları aradığı termal kameralı dron ile önceleri saatlerce süren arama faaliyetlerini 3-5 dakika içinde tamamlıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı DHA’nın haberine göre, Doğal afetler ve olağan dışı durumlarda görev üstlenen UMKE, teknolojinin son imkanlarını da kullanıyor.

Özellikle turizm kenti Antalya’ya yaz aylarında gelen tatilcilerin doğa yürüyüşleri sırasında kanyon ve ormanlarda kaybolup, ihbarda bulunmaları üzerine UMKE arama çalışması başlatıyor.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri de 2017 yılından bu yana arama-kurtarma faaliyetlerini dron ile gerçekleştiriyor. Bu teknolojiyi bir adım daha öteye taşıyan Başkan Dr. Fatih Gülşen, ‘termal kameralı dron’ projesini Sağlık Bakanlığı’na sundu. 9 kilo ağırlığında, üzerinde termal kamera ile taşıma aparatı bulunan dron projesi, bakanlık tarafından kabul edilip maddi anlamda desteklendi.

UMKE'nin "termal kameralı gözü" kayıpları dakikalar içinde buluyor

UMKE ekiplerine büyük kolaylık sağladı

Yıl içerisinde 10’dan fazla kayıp ihbarında kullanılan termal kameralı dron, hava karardığında yapılan arama faaliyetlerinde UMKE ekiplerine büyük kolaylık sağladı.

Dron ve diğer UMKE ekiplerinin koordinesini sağlamak adına bir de mobil koordinasyon aracı yapıldı.

Minibüsün içerisine 3 farklı ekran yerleştirilip hem uydu interneti hem de jeneratör sistemi ile arama faaliyetleri bu noktadan yönlendirilebilir hale geldi. Ayrıca istendiği takdirde tek link paylaşılarak dron kamerasının görüntüsü internet olan her yerde izlenebiliyor.

UMKE'nin "termal kameralı gözü" kayıpları dakikalar içinde buluyor

Bu da ekiplerin koordinasyonu ve sahanın birim sorumluları ve bakanlık yetkililerinin olay yeriyle ilgili bilgi almak istediklerinde işi kolaylaştırıyor. Dron, üzerine bağlanan bir eklenti sayesinde kurtarılmayı bekleyenlere ilk tıbbi müdahale çantasını da taşıyabiliyor. İçerisinde acil durumlar için sargı, ilaç gibi tıbbi ürünler yerleştirilen çanta, pilotun kumanda üzerindeki tek tuşa basmasıyla indirilebiliyor.

UMKE'nin "termal kameralı gözü" kayıpları dakikalar içinde buluyor

“Saatlerce süren arama çalışmaları, artık 3-5 dakikada sonuçlandırılıyor”

Proje kapsamında birçok örnek çalışma yaptıklarını, işlerinin çok kısaldığını ve yaklaşık 1 yıldır termal kameralı dron ile 10’dan fazla kişiyi bulduklarını belirten Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Gülşen, teknolojiyi artık her alanda olduğu gibi sağlıkta da etkin bir şekilde kullanmaya başladıklarını söyledi.

UMKE'nin "termal kameralı gözü" kayıpları dakikalar içinde buluyor

Sağlık Bakanlığı’nın bu tür yeniliklere çok sıcak baktığını söyleyen Gülşen, “Ekip arkadaşlarımızla birlikte projeyi sunduğumuzda çok beğenildi. Hemen işlemler başladı ve kısa sürede gerekli malzemeler alındı. Şu anda Türkiye’deki UMKE ekipleri, içerisinde ilk ve tek termal kameralı dron ve mobil koordinasyon merkezi bizde. Bir örneği yok. Termal kameralı dron sayesinde önceleri saatlerce süren arama çalışmaları, artık 3-5 dakikada sonuçlandırılıyor” dedi.

[UHA Haber Ajansı, 16 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.