enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki son Bosna Savaşı davası sonuçlandı

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki son Bosna Savaşı davası sonuçlandı
1 Temmuz 2021
359
A+
A-

UHA HABER / Uluslararası Ceza Mahkemesi Bosna Savaşı ile ilgili görülen son davada iki üst düzey Sırp güvenlik yetkilisini 12’şer yıl hapis cezasına çarptırdı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters, AFP, AP, dpa / EC, AÜ)’ye dayandırdığı habere göre, Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi 25 yıl önceki Bosna Savaşı ile ilgili gördüğü son davada hükmünü açıkladı. Mahkeme eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç’in yakın çevresinden iki Sırp güvenlik yetkilisine 12’şer yıl hapis cezası verdi. Karara temyiz yolunun açık olduğu duyuruldu.

Sanıklardan 70 yaşındaki Jovica Stanisiç o dönem Sırp gizli istihbarat teşkilatına başkanlık ederken 71 yaşındaki Franko Simatoviç de özel komando birliklerine komuta ediyordu. İki sanığın yargılanmasına 2003 yılında başlanmış ancak sanıklar 10 yıl sonra sürpriz biçimde suçsuz bulunmuştu. 2015 yılında dava yeniden görülmeye başlamıştı.

Utrecht Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan ve Yugoslav paramiliter güçleri konusunda uzman tarihçi Iva Vuksiç her iki sanığın da Bosna’da “savaşın yürütülme tarzında” son derece belirleyici olduğunu belirtiyor.

Jovica Stanisiç ve Franko Simatoviç

Jovica Stanisiç ve Franko Simatoviç

Sırp milisleri finanse etme, eğitme ve silahlandırma suçlaması

Lahey’deki davada iddia makamı sanıklara Bosna ve Hırvatistan’da çeşitli gruplara yönelik “etnik temizliğe” girişen Sırp milislerini finanse etme, eğitme ve silahlandırma suçlaması yöneltti. Bu eylemlerde binlerce kişinin öldüğü ve 340 bin insanın da yerinden olduğu belirtiliyor. Savcılık her iki sanık için de ömür boyu hapis cezası talep ederken savunma makamı müvekkillerinin beraatini istedi.

Mahkeme, sanıkları Bosanski Samac kentinde cinayete yardım, insanları yerinden etme ve kovuşturma suçlarından suçlu buldu. Birçok başka kent ve kasabadaki eylemlerde ise delil yetersizliği nedeniyle aynı karar verilemedi. Mahkeme heyeti, ayrıca şahısların Boşnak ve Hırvatlara yönelik terör eylemleri yapan paramiliter grupların oluşturulmasında “önemli rol oynadıklarına” hükmetti.

Dava Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülen son dava oldu. Yaklaşık üç hafta önce eski Sırp general Ratko Mladiç için verilen ömür boyu hapis cezası onanmıştı. Mahkeme daha önce Miloşeviç’i de soykırım ve insanlığa karşı suçtan yargılamış ancak eski cumhurbaşkanı yargılama tamamlanmadan önce 2006 yılında kaldığı hücrede hayatını kaybetmişti.

Yugoslavya’nın dağılmaya başlaması ile patlak veren Bosna Savaşı’nda Bosna Hersek’i oluşturan üç büyük etnik grup olan Müslüman Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar arasında silahlı çatışmalar yaşandı. Srebrenitsa Katliamı gibi bir soykırıma da sahne olan savaş 1995 yılında Dayton Barış Anlaşması ile sona ermişti.

[UHA Haber Ajansı, 01 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.