enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası Af Örgütü’nden Suriye’de ‘Karantina’ Uyarısı

Uluslararası Af Örgütü’nden Suriye’de ‘Karantina’ Uyarısı
12 Eylül 2021
325
A+
A-

UHA HABER / Bir süre önce Suriye’ye geri dönen mültecilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, işkence yapılan yerlerden birinin karantina merkezi olarak kullanılmak istendiğini bildirdi. Af Örgütü, Rukban kampında kalanların buraya taşınma planları olduğunu açıkladı ve bu planlardan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler ve Suriye Arap Kızılayı’nın Suriye-Ürdün sınırındaki Rukban kampında bulunan mültecileri Suriye’ye taşıma planları olduğunu duyurdu.

Eylül ayı içinde BM’nin Rukban’da yaşayanları Humus’ta bulunan sığınaklara göndermeyi ve burada 14 gün karantina altına almayı planladığı açıklayan Uluslararası Af Örgütü, daha önce bu sığınakların Suriye yetkilileri tarafından mültecileri gözaltına almak ve sorgulamak için kullanıldığının belgelendiğini ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Geri dönenlerin bazıları ülkeye girdikten sonra istihbarat merkezlerine götürüldü, bu merkezlerde gözaltına alındı ve bazı durumlarda işkenceye maruz bırakıldı ve bazılarından da bir daha haber alınamadı. BM öncülüğündeki operasyonun gerçekleştirilmesi halinde kaç kişinin Rukban’dan Suriye’ye taşınacağı bilinmiyor” denildi.

“Geri gönderme operasyonundan vazgeçin”

Uluslararası Af Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Marie Forestier, BM ve Suriye Arap Kızılayı’nı çağrı yaparak, geri gönderme operasyonunu durdurmalarını istedi. Forestier, mültecilerin geri gönderilmesi halinde insan hakları ihlalleriyle yüz yüze kalacaklarını ifade ederek, “Hiç şüphesiz ki geri göndermeler Rukban’da yaşayan kadınları, erkekleri ve çocukları tehlikeye atacak. Araştırmamız, Suriye yetkililerinin Rukban’dan dönenleri özellikle hedef aldığını ve onları ‘terörle’ suçlayarak ciddi insan hakları ihlallerine maruz bıraktığını gösteriyor” dedi.

Forestier, karantina süresinin Suriyeli yetkililere mültecileri sorgulama imkânı vereceğine dikkat çekerek, “Hükümetin kontrolundaki merkezlerde uygulanan karantina tedbirleri Suriye yetkililerine geri dönenleri sorgulamaları için 14 gün süre verecek. Bu geri göndermelere izin verilmemeli. Onun yerine, Suriye ve Ürdün hükümetleri ve çatışmanın tüm tarafları acilen Rukban’a insani yardımın serbestçe erişebilmesini sağlamalıdır” diye konuştu.

Suriye’deki hak ihlalleri Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda

Bir süre önce “Eceline gidiyorsun” başlıklı bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, Suriye’deki iç savaştan kaçarak başka ülkelere sığınan Suriyeliler’in ülkelerine geri döndükten sonra gözaltına aldığını ve cinsel şiddet de olmak üzere çeşitli işkenceye maruz bırakıldığını açıklamıştı. Raporda yer verilen 66 olay arasında Rukban kampından dönen 10 kişinin yaşadıkları da yer aldı.

Rukban Kampı

Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre Rukban, Suriye ile Ürdün sınırı arasında “kum tepesi” olarak bilinen, ıssız ve oturuma elverişsiz, kayıt dışı bir yerleşim bölgesi olarak biliniyor.

2015 başında, Suriye’deki çatışmalardan kaçan onbinlerce kişi, Ürdün yetkililerinin sınır kapılarını kapatmasının ardından “kum tepesi” olarak bilinen sınır bölgesinde mahsur kaldı. Bunun üzerine kurulan kampa yerleştirilen sığınmacıların çoğu sonradan geri döndü. Uluslararası Af Örgütü, kamptaki yaşam koşullarının son derece kötü ve kampta kalanların tıbbi bakıma, hijyen koşullarına ve temiz suya erişimi olmadığına dikkat çekti.

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır

[UHA Haber Ajansı, 12 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.