enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
00:04 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
00:55 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
00:54 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:45 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
00:40 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
00:28 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
00:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:16 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
00:15 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
00:12 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamdi Kılıç, son yolculuğuna uğurlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Ülkemize Yönelik Bühtandan Geri Dönülmüştür’’

‘‘Ülkemize Yönelik Bühtandan Geri Dönülmüştür’’
26 Ekim 2021
389
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Türkiye ile işadamı Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen tutuklu olmasına tepki gösteren 10 ülke arasındaki ‘‘persona non grata’’ krizi bugün ABD Büyükelçiliği’nin yayınladığı ve diğer 10 ülkenin de ‘‘retweet’’ ettiği sosyal medya mesajıyla son buldu.

Yurtta sulh, cihanda sulhKabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyükelçiliklerin Viyana Sözleşmesi’nin ‘‘devletlerin kanun ve nizamlarına riayet etmek ile içişlerine karışmamak’’ konusunu güvence altına alan 41. maddesine atıfta bulunmasını olumlu bulduğunu söyledi.

‘‘Türkiye kendi duruşunu sergilemeye başladığında paniğe kapıldılar’’

Kendisine ‘‘Avrupa’nın ve dünyanın en kıdemli lideri’’ olarak atıfta bulunan Cumhurbaşkanı konuşmasının önemli bir kısmını ‘‘10 büyükelçi’’ krizine ayırırken Atatürk’ün Sakarya Savaşı öncesinde sarf ettiği ‘‘hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’’ sözünü hatırlattı.

Erdoğan, ‘‘Gazi Mustafa Kemal’in milli mücadelenin en kritik safhalarından biri olan Sakarya’da söylediği ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır’ ilkesi ülkemiz için hala geçerlidir. Boş bıraktığımız, gereken tedbiri almadığımız her alanın ülkemizin istiklali ve istikbali için bir tehdit olarak karşımıza çıktığı gerçeğini defalarca yaşadık. Diplomasiden güvenliğe, ekonomiden teknolojiye uzanan geniş bir yelpazede ülkemizi güçlü tutmak için canla başla mücadele ediyoruz. Geçmişte ülkemizi istedikleri gibi yönlendirebilenler, Türkiye artık kendi duruşunu sergilemeye başladığında paniğe kapıldılar. Bayraklar farklı, lisanlar farklı, çehreler farklı, ifadeler farklı olabilir ama amaç aynıdır; o da büyük ve güçlü Türkiye hedefinin önünü kesmektir. Ya bu ülkenin bağımsızlığını, vakarını, büyüklüğünü kabul edeceksiniz ya da içinde çırpındığınız kibir ve nefret çukurunda debelenmeye devam edeceksiniz’’ dedi.

‘‘Milletimizin hassasiyetlerine saygı duymayanların sıfatı ne olursa olsun bu ülkede barınamaz’’

Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yıldönümünde ‘‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz’’ şeklinde açıklama yapan Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçiliklerinin Türk yargısına hakaret ettiğini belirten Erdoğan, bugünkü açıklamayı ise bühtan yani iftiradan geri dönme olarak yorumladı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Türkiye’nin nezaketini, eski alışkanlıklarına yönelenler yaptıkları yanlışı kabul etmedikleri sürece hak ettikleri cevabı alacaklardır. Son dönemde bazı ülkelerin büyükelçileri tarafından yapılan açıklamayı da aynı çerçevede değerlendiriyoruz. Bu tavır yargı teşkilatımız, hakimlerimiz, savcılarımız ve avukatlarımızla birlikte yargı mensuplarımıza bir hakarettir. Türk yargısı kimseden talimat almaz, kimsenin emrine girmez. Ortaya koyduğumuz tavır bu sorumlu ve samimi duruşun tezahürüdür. Bizim niyetimiz kriz çıkarmak değil, ülkemizin hakkını hukukunu onurunu ve egemenlik haklarını korumaktır. Bugün aynı büyükelçiler tarafından yapılan yeni bir açıklamayla yargımıza ve ülkemize yönelik bühtandan (iftira) geri dönülmüştür. Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine vurgu yapan bu büyükelçilerin beyanlarında daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığına ve milletimizin hassasiyetlerine saygı duymayanların sıfatı ne olursa olsun bu ülkede barınamayacağını da ifade etmek istiyorum’’ dedi.

‘‘Kendi ülkelerinin aleyhindeki kampanyaların gönüllü aparatlığına soyunan mankurtlar’’

Erdoğan, bu krizde kendisinin tutumunu eleştiren siyasetçi, gazeteci ve eski diplomatları sert bir dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Türkiye’nin bugün yaşadığı en büyük sancılardan biri bu tür meselelerde yerli ve milli duruş sergilemeyi bir türlü başaramayan kimi siyasetçi, eski diplomat ve medya mensubundan oluşan güruhtur. Kendi ülkelerinin aleyhindeki kampanyaların gönüllü aparatlığına soyunan mankurtları milletimiz yakından takip etmektedir. Önümüzdeki dönemde pek çok sorunumuzla birlikte bu hastalıklı zihniyetten de kurtulacağız. Terörle ve darbeyle yapamadıklarını ekonomiyle yapmak için başlattıkları saldırıları engelledik ve engelliyoruz. Ülkemizin izlediği ekonomi politikasını hala anlamamış olanlar dönüp Milli Mücadele’ye bakmalıdır’’ dedi.

‘‘Azınlık vakıflarının seçim usulleriyle ilgilisi hususu değerlendirdik’’

Tüm dünyada yükselen doğalgaz ve elektrik fiyatlarını halka yansıtmamak için sübvansiyon uygulandığını dile getiren Erdoğan, bugünkü cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında yıllardır uluslararası düzeyde eleştiri konusu olan azınlık vakıflarının seçim sorununu ele aldıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Bugünkü kabinemizde talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmayı görüştük. Aynı şekilde İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan azınlık vakıflarının seçim usulleriyle ilgili hususu da değerlendirdik. Hangi kökene, hangi inanca, hangi meşrebe sahip olursa olsun Türkiye’nin, 84 milyon vatandaşımızın her birinin meselesi bizim meselemizdir. Mili beraberliği güçlendirecek her adımı geçmişte attık, bugün de sürdüreceğiz’’ dedi

30-31 Ekim tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacak G-20 Zirvesi’ne katılacağını söyleyen Erdoğan, bu toplantı sonrası İskoçya’nın başkenti Glasgow’da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne (COP26) de iştirak edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 Eylül’de ‘‘Nasip olursa Roma’da (ABD Başkanı) Biden’la görüşeceğiz’’ demişti.

HABER : Hilmi HACALOĞLU

[UHA Haber Ajansı, 26 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.