enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 MEB’den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu
00:34 KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan “Terörsüz Türkiye” Vurgusu: Bölgeye Huzur Getirecek
00:24 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), ‘Terörsüz Türkiye’ için umut veren gelişmeleri önemsiyoruz
00:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kazandı, milletim kazandı
00:08 Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 211 bin 157 kişi ay sonuna kadar ehliyetlerini yenilemezse, belgeleri geçersiz sayılacak.
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’dan Rusya’ya Saldırı Uyarısı

Ukrayna’dan Rusya’ya Saldırı Uyarısı
26 Kasım 2021
465
A+
A-

KİEV-UHA HABER / Ukrayna Dışişleri Bakanı, ülkesine yapılacak bir saldırının “siyasi, ekonomik ve insani kayıplara” yol açacağı ve çok maliyetli olacağı konusunda Rusya’yı uyardı.

Rusya, Ukrayna sınırı yakınlarında askeri yığınağını sürdürüyor. Kiev, ABD ve NATO, olası bir Rus saldırısıyla ilgili endişeli. Kremlin ise bu olasılığı inkar ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kafasında ne olduğunu tahmin etmeye çalışmadıklarını söyledi; “Ona net bir anlayış vermek için çalışıyoruz. O da Ukrayna’ya yeni bir saldırının çok maliyetli olacağı, bu yüzden yapmamaları daha iyi” dedi.

Televizyonlardan canlı yayınlanan basın toplantısında konuşan Kuleba, Kiev’in asıl amacının Rusya’yı “daha fazla saldırgan eylemlerden” alıkoymak olduğunu söyledi.

Kuleba, “Bunu yapmak için Moskova, yeni bir saldırganlık aşaması durumunda ne gibi siyasi, ekonomik ve insani kayıplara uğrayacağını açıkça anlamalıdır” ifadelerini kullandı.

Ukrayna askeri istihbarat şefi, bu hafta sonu Military Times’a verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna sınırları çevresinde yığılmış 92 binden fazla askeri olduğunu ve Ocak ayının sonunda veya Şubat ayının başında bir saldırıya hazırlandığını öne sürdü.

NATO’ya katılmak isteyen Ukrayna, bu yılın başlarında büyük miktarda ABD mühimmatı ve Javelin füzesi aldı ve Moskova’da eleştirilere yol açtı.

Ukrayna’dan doğudaki Donetsk’te tatbikat

Diğer yandan Ukrayna ordusu, doğudaki Donetsk bölgesinde tank tatbikatları gerçekleştirdiğini açıkladı.

Ukrayna donanması Salı günü, 2,5 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası olarak yeniden donatılmış iki eski ABD Sahil Güvenlik devriye botu aldı ve Kuleba, Ukrayna’nın bir gemi daha alabileceğini söyledi.

Kiev ile Moskova ilişkileri, 2014’te Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların ayaklanarak Ukrayna’nın doğusundaki toprakların kontrolunu ele geçirmesi sonrası çöktü. Bölgeyi geri almaya çalışan Kiev, son 7 yılda çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişinin öldüğünü söylüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, Moskova’nın doğu Ukrayna üzerinde bir barış anlaşmasının nasıl uygulanacağı konusunda Fransa, Almanya ve Ukrayna ile müzakerelere sırt çevirmediğini söyledi.

Merkel: “AB Rusya’ya daha fazla yaptırıma hazır olmalı”

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusunda ve çevresinde veya Belarus-Polonya sınırındaki gerilimin artması durumunda, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı daha fazla yaptırım uygulamaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Polonya Dışişleri Bakanı Mateusz Morawiecki ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında Merkel, Belarus’un göçmenleri Polonya’ya karşı “silah olarak kullanması” ve Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınlarına asker göndermesi konularında, AB’nin tek cephe olması gerektiğini söyledi.

Merkel, “Ukrayna’nın egemenliğine karşı daha fazla saldırganlığın yüksek bir bedeli olacaktır” dedi; ancak gerilimin yatıştırılmasının her zaman tercih edilen seçenek olması gerektiğini de kaydetti.

Hem Rusya hem de Ukrayna, aralarında haftalardır artan gerilimin ardından bu hafta askeri tatbikatlar düzenlerken, Ortadoğu’dan ve diğer sıcak noktalardan gelen binlerce göçmen, Avrupa Birliği’nin doğu sınırında mahsur kaldı. AB, göçmen yığılmasının Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’nun planladığı bir kriz olduğunu savunuyor.

Polonya, göçmen gruplarının Belarus’tan geçmesini önlemek için sınıra askeri ve polis gönderdi. Morawiecki, Polonya’nın bunu yaparak AB ve Almanya’yı “büyük bir göçmen dalgasından” koruduğunu ve bloğun Minsk’e karşı ek yaptırımları değerlendirmeye alması gerektiğini söyledi.

AB, Belarus’u göçmenleri kendi topraklarına uçaklarla getirip, AB sınırlarına göndermekle suçluyor. Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise Batılı komşularını ve tüm bloğu istikrarsızlaştırmak amaçlı bu suçlamayı reddediyor.

Merkel, Polonya’nın sınırda daha fazla gerilimi önlemek için mümkün olan her şeyi yaptığını düşündüğünü söylerken, her iki taraftaki göçmenlerin karşılaştığı zorlu koşullarla ilgili endişelerini de dile getirdi. Merkel, “Belarus’taki insanlara, insancıl bir şekilde bakılmasıyla ilgileniyoruz. Sınırın Polonya tarafındaki insani durumu da görüştük” diye konuştu.

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.