enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Kocaeli’n Dilovası Müftülük Hizmet Binası, Kaymakam Dr. Metin Kubilay’ın Himayelerinde Yapımına Başlandı
00:40 Tarihi komisyon 5. toplantısını tamamladı
00:40 NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’ye 2026’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne Ankara’da ev sahipliği yapacağı için teşekkür etti…
00:34 Bakan Işıkhan, 8. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
00:21 Kocaeli Ticaret Odası’nın Co-Matching İkili İş Görüşmeleri Etkinliği’ne kayıtlar devam ediyor
00:17 Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Yalçın’dan sert çıkış: “Siyaset ticaret değil, vatan meselesidir!”
00:04 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Kanko, “sağlık emekçilerinin darp edilmesi, kabul edilemez bir vahşettir!”
00:01 Yunanistan, 2025-2026 eğitim yılı öncesi Batı Trakya Türk azınlığına ait üç okulu daha kapattı.
18:40 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) “Dış Bakış” dergisi okurlarıyla buluştu
17:41 Kocaeli basın camiası yasta…
00:58 ABD’den Ukrayna’nın Kırım’ı Rusya’ya ait olarak tanıması şartı…
00:48 TRHaber Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’den Alaska Zirvesi değerlendirmesi…
00:41 AB’nin varoluş sancısı: Kış uykusundan uyanabilecekler mi?
00:24 (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024 yılında 383 insani yardım çalışanı hayatını kaybetti
00:21 Türkiye İsrail’i vurur mu? İbrahim Karagül yazdı: Alaska Zirvesi’nin arkasındaki akıl; Barış’tan başka şeyler de planlıyor..”
00:10 ABD Başkanı Trump: Almanya, Britanya ve Fransa, Ukrayna’da asker bulundurmak istiyor
00:04 Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’dan Hamas’a: Yaptığınız eylemle Filistin’e ne kazandırmış oldunuz
18:04 Aon’un “Küresel Ücret Şeffaflığı” raporu yayımlandı Şirketler ücret şeffaflığına hazır değil
17:41 ABD Başkanı Trump ile Rus lider Putin’in Alaska Zirvesi ve gelişmeler!
08:45 Eurovision Şarkı Yarışması 70. yılını kutlamak için yepyeni bir görünüme kavuşuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna, Harkiv bölgesinin bir kısmından çekildi; Zelenskiy yurtdışı ziyaretlerini iptal etti

Ukrayna, Harkiv bölgesinin bir kısmından çekildi; Zelenskiy yurtdışı ziyaretlerini iptal etti
16 Mayıs 2024
25
A+
A-

Ukrayna güçleri ülkenin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerden çekilirken, Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy yaklaşan tüm yurtdışı gezilerini erteledi.

UHA / İnternational News Agency

Kiev’den Gazeteci* Daria Kaleniuk’un EuroNews’e dayandırdığı haberine göre, Ukrayna birlikleri Rusya’nın saldırıları karşısında Kharkiv bölgesinin bazı kesimlerinden çekildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymir Zelenskiy, yaklaşan tüm uluslararası gezileri iptal etti.

Zelenskiy, “Donetsk ve Kharkiv bölgeleri şu anda işimizin en zor olduğu yerler” dedi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı durumun “zor olmaya devam ettiğini” söyledi ancak kuvvetlerinin “Rus işgalcilerin bir dayanak noktası kazanmasına izin vermediğini” söyledi.

Kiev, Rusya’nın ilerlemesini engellemek için bölgeye takviye kuvvetler gönderdi.

Ukrayna’da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, müttefikine Amerikan desteğinin devam edeceğine dair güvence verdi; 2 milyar dolarlık bir silah anlaşmasını duyurdu.

Kiev’in silah ve insan gücü sıkıntısı çektiği savaş alanında ilerlemeye çalışan Moskova geçen hafta bölgeye sürpriz bir kara saldırısı başlattı.

Ukrayna, Rus güçlerinin geçen haftadan bu yana ilerlediği ve sınır boyunca yerleşim yerlerini vurduğu kuzeydoğu Kharkiv bölgesindeki bazı köylerin yakınlarındaki birliklerini geri çekti.

Aralarında yaklaşık 30 kilometre mesafe bulunan iki köy Rusya sınırına yakın ve yeni saldırıda hedef alındı.

Ukrayna ordusu, “Lukyantsi ve Vovchansk civarındaki bazı bölgelerde, düşman ateşine ve kara birliklerinin saldırılarına karşılık olarak ve askerlerimizin hayatını kurtarmak ve kayıpları önlemek için birliklerimiz manevra yaparak daha avantajlı pozisyonlara geçti” açıklaması yaptı.

Rusya, mühimmat ve insan gücü sıkıntısı çeken Ukrayna ordusunu yaklaşık 1.000 kilometrelik cephe hattı boyunca germek için yeni cepheler açıyor.

Rus topçuları ve sabotaj saldırıları Ukrayna’nın kuzeyindeki Chernihiv ve Sumy bölgelerini de tehdit ediyor.

Ordunun Kharkiv ve Donetsk bölgelerine takviye birlikler gönderdiğini söyleyen Zelenskiy, “Sonuç çıkarmak için henüz çok erken, ancak durum kontrol altında” dedi.

Askeri analistler, Moskova’nın Ukrayna’yı, Donetsk bölgesindeki stratejik Chasiv Yar kasabası gibi cephe hattının diğer bölgelerinden askerlerini çekmeye zorlamaya çalıştığını kaydetti.

Elektrik kesintileri kaldırıldı

Bu arada Kiev, enerji sistemi üzerinde baskı yaratan sıcaklıklardaki düşüşle başa çıkmak için uyguladığı bazı acil elektrik kesintilerini iptal etti.

Ülkenin en büyük özel enerji operatörü DTEK, “Kiev, Odesa bölgesi, Donetsk bölgesi ve Dnipropetrovsk bölgesindeki acil durum kesintileri kaldırıldı” dedi.

Devlet enerji operatörü Ukrenergo, Ukrayna’nın üretim tesislerinin büyük bir bölümünü tahrip eden “Rus bombardımanının sonuçları arasında soğuk havayla” başa çıkmak için bir dizi gece ve sabah erken saatlerde elektrik kesintisi ilan etmişti.

Rusya: Tataristan’da İHA düşürdük

Diğer yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Tataristan bölgesi üzerinde bir başka Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Tataristan, Ukrayna sınırının 1,000 kilometreden fazla doğusunda yer alıyor.

Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev, iki insansız hava aracının bir yakıt deposuna saldırdığını söyledi.

Ukrayna geçtiğimiz aylarda Rusya’daki petrol rafinerilerine ve yakıt depolarına bir dizi insansız hava aracı saldırısı düzenleyerek önemli hasara yol açmıştı.

***

Resim

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.