enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜSİAD’ın yargı eleştirisi!

TÜSİAD’ın yargı eleştirisi!
23 Şubat 2025
15
A+
A-

TÜSİAD’ın Türkiye’de yargının işleyişiyle ilgili eleştirileri günlerdir Türk siyasal gündeminin ilk sıralarını işgal ediyor. Siyasal iktidar bu eleştiriler karşısında isyanlarda. Hiçbir ayara sığmayan tepki gösterdi. Ülkemizde siyasal alanı ilgilendiren tüm tartışmalarda olduğu gibi bu son tartışmada da kimse kimseyi doğru dürüst dinleyip anlayıp ona göre bir tavır almayı, ona göre makul, mantıklı bir duruş belirlemeyi düşünmedi.

TÜSİAD’ın yargı eleştirileri tümüyle haksız ve temelsiz mi? Hiç değil. Ama bu kuruluşun geçmişinde Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemelerin hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle hiç bağdaşmayan kararlarına destek vermesi ya da o kararlar karşısında sessiz kalması gibi kötü bir sicil bulunuyor. Bu kötü sicil bugünkü eleştirilerinin haksız olduğunun gerekçesi olabilir mi?

Mevcut iktidar, Adalet Bakanı ve söz sahibi diğer yetkilileri aracılığıyla ne söylerse söylesin Türkiye’de yargının çok iyi işlediğine, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesinin tam egemen olduğuna toplumun bütününü inandıramaz. Çünkü AK Partili birçok vatandaş da dahil bu toplumda çok sayıda insan yargının hem iyi, hem etkin, hem de tarafsız şekilde işlediğine inanmıyor. Bunun aksini iddia etmek sadece kendini kandırmaktır. İktidar yetkilerinin yaptığı budur.

Bugün Türk yargısının örgütlenmesinde de işleyişinde de ciddi sorunlar bulunmaktadır. En basiti hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu bir ülkede bir iktidar ve mahkemeler Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararı tanımamazlık edemezler. Beğenmeme, eleştirme hakları vardır, ama uygulamama hakları yoktur. Anayasa Mahkemesinin sadece son seçimlerden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları istikametinde verdiği bazı siyasal tutukluların serbest bırakılması yönündeki kararları uygulanmamıştır. Ayrıca bu ülkede birçok mahkeme kararı kamu vicdanında onaylanmadığı gibi o vicdanda yaralar açılmasına sebep olmaktadır.

İşin doğrusu şudur ki, Türkiye’de yargı hiçbir devirde ne tam bağımsız ne de tam tarafsız olabildi. 27 Mayıs Anayasasına göre yargı bir müddet bağımsız oldu, ama bu bağımsızlık da onu tarafsız yapamadı. Süleyman Demirel 1965-71 yılları arasındaki altı yıllık tek başına iktidarı boyunca Danıştayın hükümetin icraatlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararları vermesinden her fırsatta yana yakıla şikâyet etmişti. Yargımızın genel olarak en baştan beri hukukun üstünlüğü ilkesine uymayan sorunlu, taraflı uygulamaları bulunmaktadır. Yargımızın inandırıcılığını kanıtlamak için yapacağı en doğru şey tarafsızlığını kanıtlamasıdır.

Günümüzde ayrıca bir FETÖ faktörü bulunmaktadır. Orduda, emniyette, akademide hâlâ birçok kripto FETÖ’cü bulunduğu gibi yargıda da bulunuyor. Türkiye’nin hiçbir kurumunda FETÖ’cüler tam olarak ayıklanmadan esaslı bir reforma, esaslı bir yeniden yapılanmaya gidilemez.

Mevcut iktidarın eleştiriler karşısında celallenmeden, yargı alanında her şeyin dört dörtlük olduğunu söylemeden önce durup düşünmesi; eksiklerin, yanlışların olduğunu kabul edip bunların giderileceği yönünde açıklamalar yapması çok daha inandırıcı olurdu.

İki şey bağdaşmaz: Para sevgisi ve dindarlık - DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNCESİ

İsmail ÖZCAN & Eğitimci Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.