enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye’yle Ticaret Artsın Ama Yaptırımlar da Hazır Olsun”

“Türkiye’yle Ticaret Artsın Ama Yaptırımlar da Hazır Olsun”
24 Mart 2021
438
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bu hafta yapacağı zirve toplantısı öncesinde hazırlanan rapor, AB üyeliğine aday ülke Türkiye’yle daha derin ticari ilişkiler kurulması amacıyla müzakerelerin başlatılması gerektiğini kaydediyor. Ancak raporda, Ankara’nın AB çıkarlarına ters yönde hareket etmesi durumunda Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanmaya hazırlıklı olunması gerektiği de vurgulanıyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Reuters’e dayandırdığı habere göre, daha yakın ekonomik bağlar kurulması önerisinin bazı tehditlerle bir arada sunulması, Türkiye’yle dünyanın en büyük ticari ortaklığı olan AB arasındaki karmaşık ilişkiyi yansıtıyor. Bir süredir zıt yönde hareket eden Türkiye ve AB’nin ilişkileri yeniden iyileştirme çabası içine girdiği gözleniyor.

AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporda “Zaten azımsanmayacak ölçüde olan ekonomik bağları güçlendirmek, her iki tarafa da kazanç sağlayacaktır. Bunun merkezinde mevcut AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi ve kapsamının genişletilmesi bulunmaktadır” ifadesi yer aldı.

Kamuoyuna Salı günü açıklanan raporda milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin daha çok mali desteği, AB’ye vizesiz seyahati, daha üst düzey diplomatik teması ve kapsamı genişletilmiş gümrük birliğini hakettiği kaydedildi.

Ancak raporda, bu ilerlemelerin Türkiye’nin insan haklarına saygılı olması, Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon hakları konusunda daha fazla esneklik göstermesi durumunda mümkün olabileceğinin altı çiziliyor.

Türkiye’nin Yunan adalarında yaşayan yaklaşık bin 500 göçmeni ve hukuki tüm yolları tüketen sığınmacıları geri alması da rapora göre kritik önem taşıyor.
Raporda “Türkiye’deki mültecilerin durumu, Covid-19 pandemisi ve ekonomik darboğaz nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor. Bu nedenle AB desteğinin önümüzdeki yıllarda devam etmesi zorunlu olacak” denildi.

AB’nin 2022 yılından itibaren Türkiye’ye ev sahipliği yaptığı dört milyon mülteci için yeni fonlar sağlaması bekleniyor. AB, son dört yıldır Türkiye’ye mülteciler için 7 milyar 130 milyon euro kaynak sağlamıştı.

Turizm yaptırımları

Raporda Türkiye’nin dış politika alanındaki yaptırımlarla ilgili politikasının AB’ninkiyle uyum sağlamasını başaramadığı kaydediliyor. Türkiye’nin özellikle Libya politikası, AB’nin hedefleriyle ters düşmüştü.

AB liderleri, Aralık ayında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tartışmalı sularda doğalgaz aramak için “izinsiz sondaj faaliyetlerinde” bulunması nedeniyle mal varlığı dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımların devreye sokulmasını önermişti.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu yıl gelen daha yapıcı söylemler, AB’nin yaptırım önerisini askıya almasıyla sonuçlandı.

AB raporunda, sadece koz olarak kullanılması amaçlı küçük çaplı yaptırımların, enerji ve turizm gibi önemli sektörlerde faaliyet gösteren kişilere karşı cezai önlem içerebileceği yazılı.

Reuters haber ajansına göre Türk ekonomisinin yüzde 12’sini oluşturan turizm sektörünün hedef alınması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın giderek otoriterleşen iktidarını kınayan AB’den gelen yeni bir tehdit olarak algılandı. Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri şu anda dondurulmuş durumda.

Rapor, “Türkiye’nin AB’yle samimi bir ortaklık geliştirmek için yapıcı adımlar atmaması durumunda bunun siyasi ve ekonomik sonuçlar doğuracağı açıkça ifade edilmelidir” şeklindeki uyarıyı da içeriyor.

[UHA Haber Ajansı, 24 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.